Drugi športi

Tony Martin ogorčen nad UCI: Za Froomea veljajo dvojni standardi. Tudi meni se zdi, da v ozadju potekajo dogovori

Berlin, 14. 12. 2017 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Naša kredibilnost je na kocki", je ogorčeno zapisal nemški kolesar Tony Martin, sicer devetouvrščeni s svetovnega prvenstva v vožnji na čas v Bergnu. Ta se, kot marsikateri njegovi drugi kolegi, ne more sprijazniti z odločitvijo Mednarodne kolesarske zveze (UCI), da Froomeu kljub pozitivnemu vzorcu da čas, da vse skupaj pojasni.

Potrebujemo transparenten in jasen pristop UCI. Kar se dogaja tukaj, je nelogično, netransparentno, neprofesionalen in nepošteno. Tony Martin, kolesar Katushe

"Jezen sem. V primeru Christopherja Froomea se vidi, da zagotovo obstajajo dvojni standardi. Drugi športniki so suspendirani nemudoma po pozitivnem vzorcu. On in njegova ekipa pa so dobili čas, da vse skupaj pojasnijo. Ne poznam podobnega primera v bližnji preteklosti. To je škandal in prepovedati bi mu morali vsaj udeležbo na svetovnem prvenstvu," je v sredo zvečer zapisal nemški kolesar Tony Martin. Spomnimo, na svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu je Froome osvojil tretje mesto v vožnji na čas, pred njim je na drugem mestu pristal Primož Roglič, zmagal pa je Tom Dumoulin. 

Nemški kolesar je šel še dlje in na kocko postavil tudi kredibilnost največje kolesarske organizacije na svetu. "Ne zgolj javnost temveč tudi jaz imam občutek, da se v ozadju vrtijo pedala in dogovori, kjer se iščejo različne rešitve, kako iziti iz tega primera. Ali on in njegova ekipa uživajo poseben status?" je jezno potarnal Martin.

Martin je razočaran nad postopanjem Mednarodne kolesarske zveze.
Martin je razočaran nad postopanjem Mednarodne kolesarske zveze. FOTO: AP

"Takšne poteze so velik udarec za težek antidopinški boj, ki ga bijemo s kolesarji, kot je Marcel Kittel. Potrebujemo transparenten in jasen pristop UCI. Kar se dogaja tukaj, je nelogično, netransparentno, neprofesionalen in nepošteno," je sklenil Nemec. Spomnimo, Mednarodna kolesarska zveza je v sredo sporočila, da je odvzeti vzorec britanski kolesar Chris Froome po letošnji dirki po Španiji pokazal abnormalne vrednosti. Froomeu so vzorec odvzeli 7. septembra, prekoračene pa naj bi bile vrednosti salbutamola, sredstva za odpravljanje težav pri astmi. 

Dopingiranec Armstrong dobil povabilo na dirko po Flandriji
Poleg primera Froomea pa kolesarsko javnost pretresa še en škandal, ki je povezan s tolerantnostjo do uporabe dopinga. Prireditelji kolesarske dirke po Flandriji so sporočili, da se bo te prestižne preizkušnje prihodnje leto kot gost udeležil nekdanji ameriški kolesar Lance Armstrong, čigar sloves velikega šampiona je uničila zloraba dopinga. "Lance Armstrong je navdušen, da bo obiskal Flandrijo in delil svojo zgodbo ter v živo izkusil svojo najljubšo enodnevno dirko. To bo zanj vrnitev h kolesarstvu in zase lahko rečem, da je zelo dobrodošel," je dejal organizator te belgijske dirke Wouter Vandenhaute. "Lance Armstrong je in ostaja velik šampion. Vedno sem čutil, da so ga kaznovali predvsem zaradi njegove arogantnosti," je še dejal Vandenhaute. A ta je očitno že pozabil, da Armstrong sam priznal zlorabo prepovedanih substanc leta 2013 v pogovoru z uveljavljeno ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serž58
15. 12. 2017 08.33
+3
legalizirajte doping...povečajte doze in bo
flum
15. 12. 2017 08.20
+2
cirkusantov res nima smisla kontrolirat ! Kdo nas bo še potem zabavov ?
Madeni
14. 12. 2017 17.17
+13
Vse ki dobijo na dopingu doživljenska diskvalifikacija, odvzem premoženja ki so ga pridobili v športu in še dve leti resta za povrh..
Madeni
14. 12. 2017 17.17
+7
Tudi tu so Slovenski đjankiji v športu polno zasedeni..
macek_garfield
14. 12. 2017 17.14
+10
tega fuma nikoli nisem maral, po vecini se je slepal za ekipo, skratka namjestaljka pa to
zabuko
14. 12. 2017 17.02
+9
Armstrong je bil najboljši med enakimi, zato pa tudi ni za tisti čas zmagovalcev, ker je bil drugi ravno tako dopingiran, pa tretji tudi in tako naprej. Sevedycsem absolutno proti dopingu, samo tako je takrat bilo, ker so imeli mnogi koristi od tega in to precej večje kot kolesarji sami. Te bi morali zatreti, kaznovane so pa najmanjše ribe.
Arabo Hest
14. 12. 2017 17.49
+13
Nabavne cene za doping so ekstremno visoke in ne plačujejo jih kolesarji temveč ekipe, Ko je kolesar ujet pri kontroli, bi morali suspendirati celotno ekipo.