Drugi športi

Tina Trstenjak: Ne želim biti naslednja Urška Žolnir, ona je ena in edina

Astana, 28. 08. 2015 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je v četrtek na svetovnem prvenstvu v Astani osvojila naslov svetovne prvakinje, svojo drugo kolajno na SP. Potem ko je bila lani v Čeljabinsku tretja, je tokrat ugnala vse tekmice in se kot prva z jakostne lestvice povzpela še na najvišjo stopničko.

Tina Trstenjak
Tina Trstenjak FOTO: Reuters

S Tino Trstenjak je težko narediti pogovor. Kot pravi sama, nerada govori in daje izjave, raje pove svoje na blazini proti tekmicam, kot ena redkih športnikov nima niti profila na Facebooku. Na tatamijih ji težave povzročajo uvodne borbe, a ko gre čez prvo stopničko, se ne ustavlja hitro. Tokrat se ni ustavila vse do konca, osvojila je naslov svetovne prvakinje, prvega za slovenski judo.

Tudi tokrat je starejše in izkušene tekmice premagovala z močjo in dobro fizično pripravljenostjo. Prav gotovo nekaj, kar sta ji privzgojila zdajšnji trener Marjan Fabjan in še pred tem olimpijska prvakinja, zdaj trenerka Urška Žolnir. Ta je pri Trstenjakovi pohvalila izredno gibčnost, ki ji v borbah pripomore premagovati tekmice.

Trstenjakova, evropska podprvakinja, je dolgo časa delala z Urško Žolnir, zdaj pa se znova vrnila pod okrilje prejšnjega trenerja Fabjana. Ekipa z Lopate dobro deluje, olimpijska prvakinja Žolnirjeva pa izdatno pripomore z izkušnjami, saj je tudi sama nastopala v isti kategoriji.

Celjanka, ki je pred štirimi dnevi praznovala 25. rojstni dan, se je tokrat znova zanesla na pripravljeno taktiko trenerja Fabjana in se s tremi predčasnimi zmagami ter dvema po točkah veselila naslova svetovne prvakinje. Kljub temu, da je imela v zadnjih mesecih precej preglavic, ob izvrstnih rezultatih je še vedno brez državne službe, je to za čas prvenstva pozabila in nastopila na najvišji ravni.

Urška Žolnir
Urška Žolnir FOTO: Aljoša Kravanja

Je ena redkih uspešnih športnikov z medaljami največjih tekmovanj, ki še ni zaposlena na katerem od ministrstev. Z omenjeno zaposlitvijo bi si v želji po nemotenem treniranju vsaj začasno uredila socialni status, a ji to onemogočajo pravilniki Olimpijskega komiteja Slovenije. Trstenjakovi namreč manjka zaključena srednja šola oziroma matura, ki je še ni opravila. Zaenkrat s strani krovne olimpijske organizacije v Sloveniji prejema štipendijo Moka, se pa status s pomočjo pokroviteljev le nekoliko izboljšuje.

"S tem se zdaj ne ukvarjam. Sem svetovna prvakinja in že jutri me čaka trening za naslednja tekmovanja. Na srečo so mi priskočili na pomoč iz vrst klubskega pokrovitelja," je po naslovu svetovne prvakinje dejala Trstenjakova.

Njena kariera je v zadnjem času v vzponu, dostojno zamenjuje slovito klubsko kolegico. "Ne želim biti naslednja Urška Žolnir, ona je ena in edina. Želim biti naslednja Tina Trstenjak," je povedala Celjanka.

Počitka zanjo ne bo. Kljub temu, da ima olimpijsko vozovnico s tokratnim naslovom že v žepu, pa jo v prihodnjih mesecih čakajo nove tekme svetovnega pokala, velikih nagrad in grand slamov.

O Riu de Janeiru 2016 še ne razmišlja, za prihodnje si želi le, da bi bila zdrava in da bi še naprej izpolnjevala načrte trenerjev. Zaveda pa se, da je lažje priti na vrh, kot pa tam ostati. Ob nadaljnjem trdem delu bo tudi prihodnje leto na olimpijskem turnirju bržkone med največjimi favoritinjami za odličje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdoleska
28. 08. 2015 08.52
+0
Kljub temu, da je imela v zadnjih mesecih precej preglavic, ob izvrstnih rezultatih je še vedno brez državne službe, je to za čas prvenstva pozabila in nastopila na najvišji ravni. ??????????????????????????????????????????????????????????????????????? Brez državne službe????
trdoleska
28. 08. 2015 08.53
+8
Novinarska fora ni kaj. . Drugače pa mega čestitke za mega uspeh.