Drugi športi

Tina Mrak in Teja Černe osvojili srebro na EP

Glasgow, 04. 07. 2012 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski jadralki Tina Mrak in Teja Černe sta na odprtem evropskem prvenstvu v razredu 470, ki je sedem dni potekalo v škotskem Largsu, osvojili srebrno medaljo. V trinajsti regati za medalje sta osvojili tretje mesto ter osvojili skupaj 42 točk, zlato pa sta zgrešili le za dve točki.

Teja Černe in Tina Mrak sta pred olimpijskimi igrami v Londonu dokazali izjemno formo in s tretjega mesta pred odločilno regato napredovali na drugo. Zmagali sta Britanki Sophie Weguelin in Sophie Ainsworth s 40 točkami, tretji pa sta bili Nemki Annika Bochmann in Elizabeth Panuschko (44). Med jadralci sta naslov z veliko prednostjo že pred regato najboljše deseterice za medalje osvojila Hrvata Šime Fantela in Igor Marenić. "Vedeli sva, da lahko na EP poseževa po najvišjih mestih. Vendar, dokler nisva prišli na Škotsko in odjadrali prvih plovov, sva bili še negotovi. Po prvih regatah pa sva vedeli, da lahko s tako dobrim jadranjem prideva zelo visoko. Vse dneve sva imeli zelo visoko zbranost in osredotočenost. Prav zato sva dobro jadrali. Poleg tega sva izboljšali starte, ki so nama delali nekaj težav na prejšnjih regatah. Poleg tega pa so zelo pomagali nedavni treningi v Weymouthu, kjer bodo potekale OI v jadranju. OI so druga in zelo posebna regata. Tudi tam bova morali že od prvega dneva ciljati na najvišja mesta brez zadržkov. Mislim, da lahko s tako stabilnostjo in izidi, kot sva jih pokazali na EP, tudi OI dobro odjadrava," je po EP, kjer je bila konkurenca sicer nekoliko okrnjena, dejala krmarka Mrakova. Mrakova in Černetova, v začetku leta je njun trener namesto Mitje Margona postal Tomaž Čopi, sta imeli pred finalno regato 13 točk prednosti pred četrtouvrščenima Hrvaticama Enio Ninčević in Romano Zupan. Slovenki ničesar nista prepustili naključju in sta bili v regati za medalje na tretjem mestu takoj za Sophie Weguelin in Sophie Ainsworth, ki sta z zmago potrdili zlato odličje, in hraškima jadralkama. Slednji sta bili edini še nevarni v boju za bron, saj so bile ostale posadke že krepko za Slovenkama. Peti Britanki Joanna Freeman in Katie Tomsett sta pred odločilno regato, ki se točkuje dvojno, zaostajali že za 22 točk. Vendar pa Slovenki ni zanimal zgolj boj za bron, pogumno sta se podali v boj za sam vrh in se povsem približali prvemu mestu, za katerim sta pred odločilnim plovom zaostajali za štiri točke, srebro pa je bilo oddaljeno zgolj dve točki.

Jadralci v razredu 470.
Jadralci v razredu 470. FOTO: Reuters

V regati za medalje sta zmagali Britanki Anna Burnett in Flora Stewart, ki sta bili na koncu šesti, drugi sta bili Ninčevićevičeva in Zupanova, tretji pa Slovenki. Sledili sta Weguelinova in Ainsworthova, peti pa sta bili Bochmannova in Panuschkova, ki sta tako izgubili boj za srebro z Mrakovo in Černetovo. "Bila je zelo težka regata, ki je potekala po šibkem vetru, ki je zelo spreminjal smer. Do zadnjega nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Zadovoljni sva z doseženim, škoda le, da med nama in Britankama ni bilo še kašne jadrnice, ker bi potem osvojile zlato. Toda tudi tudi drugo mesto je velik uspeh," je dejala flokistka Černetova. Slovenki sta zelo dobro začeli prvenstvo, s tretjim ter dvema prvima mestom. Nato sta bili še četrti, drugi, sedmi, dvakrat tretji, deseti, drugi in dvakrat peti. "Tu je bilo pravo jesensko vreme, veliko dežja, močnejši veter je bil na začetku EP, na koncu prvenstva pa je pihalo šibkeje. Zelo sva zadovoljni, da nisva imeli večjih nihanj kot običajno. Tudi če sva na startu malo zaostali, sva pozneje pridobivali mesta. Izjemno sem zadovoljna, da sem osvojila medaljo na članski tekmi, kar sem sanjala že od malih nog. Ta regata nama je vlila dodatno samozavest pred OI. Zadovoljni sva z opravljenimi treningi, počutiva se močni in prepričana sem, da lahko tudi na olimpijskem regatnem polju v Weymouthu dobro odjadrava," je dodala Černetova.

Izidi, ženske:
1. Sophie Weguelin/Sophie Ainsworth (VBr) 40 točk
2. Tina Mrak/Teja Černe (Slo) 42
3. Annika Bochmann/Elisabeth Panuschka (Nem) 44
4. Enia Ninčević/Romana Zupan (Hrv) 53
5. Joanna Freeman/Katie Tomsett (VBr) 70
7. Anna Burnett/Flora Stewart (VBr) 80
9. Amy Seabright/Eilidh Mcintyre (VBr) 104
8. Alisa Kiriljuk/Ljudmila Dmitrijeva (Rus) 104
9. Fiona Testuz/Anne-Sophie Thilo (Švi) 106
10. Maelenn Lemaitre/Aloise Retornaz (Fra) 113
...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.