Drugi športi

Gajser s počitnic pridrvel z novo vrhunsko uvrstitvijo, v napetih zadnjih minutah dvakrat boljši le Nagl

Loket, 24. 07. 2016 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.G./J.K./STA
Komentarji
5

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirkah za Veliko nagrado Češke osvojil dve drugi mesti. Zmagal je Nemec Maximilian Nagl, tretje mesto pa je pripadlo Francozu Romainu Febvreju. Gajser ostaja v zanesljivem vodstvu v skupnem seštevku razreda MXGP.

Tim Gajser je tudi po štiritedenskem premoru pokazal izvrstno formo.
Tim Gajser je tudi po štiritedenskem premoru pokazal izvrstno formo. FOTO:
Seveda sem malo razočaran, saj sem vodil skoraj vso dirko, potem sem, če se ne motim, samo pet minut pred koncem naredil neumno napako in se znašel na tleh, potem ko sem vozil drugačno linijo kot prej celo dirko. Skušal sem čim hitreje pobrati motor in nadaljevati, kljub temu me je Nagl prehitel. Na koncu sem bil vseeno kar zadovoljen, da sem končal na drugem mestu in povečal prednost v skupnem seštevku. Tim Gajser po koncu VN Češke

Tim Gajser - dobil je sobotne kvalifikacije - je po VN Češke z dvema drugima mestoma še povečal naskok v skupnem seštevku, saj so vsi neposredni tekmeci ostali za njim. Motokrosisti so po poletnem premoru nadaljevali z nastopi v svetovnem prvenstvu. Slovenski dirkač, vodilni v skupnem seštevku elitnega razreda MXGP, je v najmočnejšem razredu v češkem Loketu osvojil drugo mesto in še povečal naskok v SP. Zmagal je Nemec Maximilian Nagl. Gajser je bil v prvi vožnji drugi, zmagal je Nagl, v drugi pa je vodil in bil na poti do osme zmage v sezoni, a je nato padel ter zdrsnil na drugo mesto, pred njega pa se je prebil prav Nagl in tako tudi skupno prišel na vrh dirke s stoodstotnim izkupičkom 50 točk. Tretji je bil Francoz Romain Febvre, ki se je na Češkem vrnil po krajšem premoru zaradi poškodbe in bil v obeh vožnjah tretji.

Gajser je z novimi 44 točkami v SP zdaj že pri 576 točkah in je še povečal naskok v SP. Najbližje je Italijan Antonio Cairoli s 467, tretji pa Nagl s 451. Drugi slovenski udeleženec na dirki na Češkem Jernej Irt je ostal brez točk za SP, v prvi vožnji je bil 26., v drugi pa 25. Sezona se bo nadaljevala že čez en teden, ko bodo dirkači nastopili v belgijskem Lommelu. Poletni premor je pokazal, da se prav veliko v štirih tednih ni spremenilo. Gajser je v soboto prepričljivo dobil kvalifikacijsko dirko. Irt je že na začetku kvalifikacij padel in se lažje poškodoval, vendar je danes kljub temu tekmoval. Prva vožnja nedeljske dirke se je odvijala še v suhem vremenu. Gajser ni začel povsem v ospredju, a se je s petega mesta po uvodnih metrih zelo hitro prebil naprej. Kot že tolikokrat letos je začel prehitevati tekmece pred seboj. Nepremagljiv je bil le Nagl, ki je odbil vse Gajserjeve napade, proti koncu pa je svojo prednost povečal, ko se je Gajser zadovoljil z zanesljivimi 22 točkami. V drugi vožnji je dirkačem razmere na progi otežil dež, kar pa Gajserja ni motilo. Začel je bolje kot v prvi vožnji, takoj je povedel in kazalo je, da bo osmič v sezoni stopil na vrh zmagovalnega odra, saj je bil Nagl že nekaj sekund za njim. A nato je naredil napako in padel. Izgubil je ravno dovolj, da je, ko se je pobral in nadaljeval, Nagl že bil na prvem mestu. Slovenski dirkač je Nemca sicer skušal ujeti, toda ni šlo in zadovoljiti se je moral z drugim mestom. 

"Seveda sem malo razočaran, saj sem vodil skoraj vso dirko, potem sem, če se ne motim, samo pet minut pred koncem naredil neumno napako in se znašel na tleh, potem ko sem vozil drugačno linijo kot prej celo dirko. Skušal sem čim hitreje pobrati motor in nadaljevati, kljub temu me je Nagl prehitel. Na koncu sem bil vseeno kar zadovoljen, da sem končal na drugem mestu in povečal prednost v skupnem seštevku," je bil po razpletu nekoliko slabe volje 19-letni vodilni v SP, ki si je pri padcu odrgnil ramo, a poškodba ni hujša. Irt se je na začetku druge vožnje vozil med dobitniki točk, bil je 19., v drugi polovici pa je začel popuščati in je ciljno črto prečkal kot 25. Na Češkem so vozili tudi finalno dirka evropskega prvenstva EMX 85, kamor se je uvrstilo najboljših 40 motokrosistov, ki so se pred tem merili na štirih dirkah conskega dela tekmovanja. Mladi slovenski motokrosist Maks Mausser se je v finale uvrstil kot zmagovalec jugozahodne cone, ki se je izkazala za najmočnejšo, kar se je potrdilo tudi v finalu. Prva tri mesta so namreč zasedli tekmovalci Mausserjeve cone. Evropski prvak je postal avstrijski tekmovalec Rene Hofer. Mausser je bil dvakrat deveti, skupno pa osmi na dirki.

Izidi:

- 1. vožnja:
1. Maximilian Nagl (Nem)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Romain Febvre (Fra)
...
26. Jernej Irt (Slo)

- 2. vožnja:
1. Maximilian Nagl (Nem)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Romain Febvre (Fra)
...
25. Jernej Irt (Slo)

- skupno na dirki:
1. Maximilian Nagl (Nem) 50 točk
2. Tim Gajser (Slo) 44 točk
3. Romain Febvre (Fra) 40 točk
...
25. Jernej Irt (Slo) 0 točk

- skupno v seštevku SP:
1. Tim Gajser (Slo) 576 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 467 točk
3. Maximilian Nagl (Nem) 541
...
51. Peter Irt (Slo) 1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mxman
24. 07. 2016 20.03
+10
tole je prvak! napakica danes ampk dec je ne bo ponovil kar tkole... fant je mocan in skoda ker ce bo prvak kar 99,9% da bo gre v ZDA :( tam pa samo ogromno srece tim! CAR SI! AH KAKSN CAR NEKI RES NEVRJETNEGA! BRAVO!!
waga7
24. 07. 2016 18.03
+7
Cestitke iz srca
davis
24. 07. 2016 17.43
+11
To je noro. Kot da bi se delal norca iz njih.
imperiale
24. 07. 2016 15.21
+13
5TIG
24. 07. 2016 15.21
+18
Bravo Tim,čestitke in vso srečo za naprej.