Drugi športi

Tihon in Devjatovski na zaslišanje

London, 21. 09. 2008 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Metalca kladiva Ivana Tihona in Vadima Devjatovskega bodo na sedežu MOK zaslišali zaradi dopinga na poletnih OI v Pekingu.

Vadim Devjatovski in Ivan Tihon
Vadim Devjatovski in Ivan Tihon FOTO: Reuters

Brežiški atlet Primož Kozmus, zlati olimpijec iz Pekinga v metu kladiva, in večina najboljših tekmovalcev v tej disciplini, bo bo torek nastopila v mestu Kavasaki na Japonskem. Tam pa ne bo Belorusov Ivana Tihona in Vadima Devjatovskega, ki sta prispela v Lozano na sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) na zaslišanje zaradi dopinga.

Tihonu, ki je leta 2007 na svetovnem prvenstvu v Osaki Kozmusa premagal in ga z vodilnega mesta na drugo potisnil s svojim zadnjim metom, ter Devjatovskemu, grozi odvzem olimpijskih medalj, ki sta ju osvojila v Pekingu. Po finalu 17. avgusta so v telesu srebrnega Devjatovskega in bronastega Tihona odkrili preveliko količino moškega spolnega hormona testosterona.

Primer bo obravnavala disciplinska komisija MOK. Enaintridesetletni Devjatovski si je v karieri že pomagal z dopingom, od leta 2000 do 2002 ni smel tekmovati, tako da lahko zdaj dobi celo dosmrtno prepoved nastopanja. Dvaintridesetletni Tihon, trikratni svetovni prvak, dopinga še ni bil utemeljeno osumljen, zato bi mu v primeru dokazane krivde izrekli dvoletno prepoved nastopanja. V tem primeru bi srebrno odličje dobil Madžar Krisztian Pars, bron pa Japonec Koji Murofuši, ki je v Pekingu branil olimpijski naslov iz Aten. V grški prestolnici je bil Tihon drugi.

MOK je na OI v Pekingu, kjer so opravili prek 5.000 dopinških testov, diskvalificiral šest športnikov in športnic: ukrajinsko sedmerobojko Ljudmilo Blonsko, Ukrajinca Igorja Razoronova (dviganje uteži), grško tekačico na ovirah Fani Halkio, severnokorejskega strelca Kima Jonga Suja, špansko kolesarko Isabel Moreno in vietnamskega telovadca Thi Ngana Thuonga Doja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.