Drugi športi

Thomasu uvodno dejanje Toura, Froome potrdil vlogo prvega favorita, Roglič padel in zaostal

Düsseldorf, 01. 07. 2017 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Valižan Geraint Thomas (Team SKY) je zmagovalec prve etape letošnjega Tour de Francea, tj. kronometra v Düsseldorfu. Za 14 kilometrov razmočene trase je potreboval 16 minut in 4 sekunde.

Froome je na razmočeni stezi zasedel šesto mesto.
Froome je na razmočeni stezi zasedel šesto mesto. FOTO: AP

Prvi favorit za končno zmago Chris Froome je pristal na šestem mestu in prehitel vse glavne konkurente za skupno zmago. Zaostal je 12 sekund. Primož Roglič je padel na četrtem kilometru in močno zaostal. Skupno je pristal na 65. mestu, nabral pa si je 52 sekund zaostanka.

Uvodni kronometer je popestril dež, ki sicer sprva ni bil pretirano močan, nekoliko bolj je začelo padati tik pred startom Primoža Rogliča, sicer enega tihih favoritov za zmago na današnjem kronometru. Toda po padcu 3,8 kilometra po začetku etape je bilo sanj o visoki uvrstitvi konec. Skozi cilj je prišel 52 sekund za Thomasom na 65. mestu.

Na razmočenih cestah se je kar nekaj kolesarjev znašlo na tleh, posebej grdo je padel Španec Alejandro Valverde, glavni pomočnik Kolumbijca Naira Quintane, ki je pri veliki hitrosti padel in zletel v ograjo. Tako je že zaključil z letošnjim Tourom. Drugi je bil Švicar Stefan Küng, ki je za Thomasom zaostal pet sekund. Na tretjem mestu je končal nekdanji svetovni prvak, Belorus Vasil Kirijenka, sicer še en kolesar ekipe Sky, ki je za zmagovalcem zaostal sedem sekund.

V mestu ob reki Ren se je od slovenske četverice prvi na progo podal Grega Bole, ki je bil na koncu tudi najboljši od treh Slovencev v dresu Bahrain-Meride. Bole je bil na koncu 136. Janez Brajkovič je končal kot 140., Borut Božič pa kot 164.

Izidi 1. etape, 14. kilometrski kronometer v Düsseldorfu:

1. Geraint Thomas (VB/Team SKY) 16'04''
2. Stefan Küng (Švi/BMC Racing Team) + 5''
3. Vasili Kirijenka (Blr/Team SKY) + 7''
4. Tony Martin (Nem/Katjuša Alpecin) + 8''
5. Matteo Trentin (Ita/Quick-Step Floors) + 10''
6. Christopher Froome (VB/Team SKY) + 12''
...
49. Richie Porte (Avs/BMC Racing Team) + 47''
53. Nairo Quintana (Kol/Movistar Team) + 48''
65. Primož Roglič (Slo/Team Lotto NL-Jumbo) + 52''
68. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) + 54''
136. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) + 1'20''
142. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida) + 1'20''
164. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida) + 1'40''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.