Drugi športi

Taljat in Božič tretja na Dunaju

Dunaj, 01. 06. 2014 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenca Sašo Taljat in Luka Božič sta v finalu evropskega prvenstva slalomistov na divjih vodah na Dunaju osvojila bronasto medaljo med kanuističnimi dvojci. Zmagala sta Slovaka Ladislav in Peter Škantar, druga pa sta bila Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Potchwala.

Sašo Taljat in Luka Božič sta v današnjem finalu odpeljala trenutno njuno najboljšo vožnjo. Na progo sta se podala s petega mesta, prevzela vodstvo, tekmeci pa so nato delali napake in zaostajali za njima. Na koncu sta bila hitrejša le slovaški in poljski čoln. Slovenska veslača sta v tej sezoni začela veslati v novem čolnu in se kljub pomanjkanju treningov, Božič je sicer dejaven že od marca, saj vesla tudi v enojcu, nanj hitro navadila ter ga danes pognala do brona.

Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat FOTO: Reuters

"Res sva odpeljala najino najboljšo vožnjo, hitreje trenutno ne gre. Ni bilo večjih napak, sva zelo zadovoljna. Ko sva prišla v cilj sva vedela, da sva svoje naredila in sva le še čakala na dejanja drugih. Dobro nama je šlo, v redu sva se počutila, do konca pa sva le stopnjevala ritem," je po bronu dejal Taljat.

Božič je tokrat posegel že po drugi kolajni na tem prvenstvu, tretji letošnji, saj je konec aprila že osvojil naslov svetovnega podprvaka do 23 let v Penrithu. "To je moja druga kolajna na tem EP, lahko sem samo zadovoljen. Še posebej sem ponosen na današnje predstave, ko sva po dolgem času pokazala najine vožnje, ki sva jih kazala že pred olimpijado, čeprav takrat nisva bila tako suverena kot zdaj. Zame je forma dobra za ta čas, saj smo šele na začetku sezone v tej disciplini," je po bronu povedal Božič.

Kljub trem kolajnam se ne ustavlja. Pričakuje dobre nastope na svetovnih pokalih in na septembrskem svetovnem prvenstvu. "Mislim in upam, da se bova skozi celotno sezono še bolje 'uveslala', tudi čez poletje, ko tekem ni. Želim si, da bi na svetovnem prvenstvu pokazala še več in da bi nama šla forma še navzgor," je še povedal Božič, ki je bil na tem prvenstvu posamično 12., skupaj z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem pa je v soboto zmagal na ekipni preizkušnji.

Eva Terčelj je osvojila deveto mesto.
Eva Terčelj je osvojila deveto mesto. FOTO: Damjan Žibert

Eva Terčelj je danes osvojila končno deveto mesto. V finalu najboljše deseterice se je dotaknila dvojih vrat, dobila štiri kazenske sekunde pribitka, kar je bilo preveč za najvišja mesta. Zmagala je Nemka Ricarda Funk pred rojakinjo Melanie Pfeifer in Francozinjo Emilie Fer, druga slovenska finalistka Urša Kragelj pa je s 14. časom ostala brez finala. Terčeljeva je danes v polfinalu odpeljala brezhibno, postavila je četrti čas in napovedala borbo za kolajne. A v finalu se ji ni izšlo, čeprav so tudi ostale tekmice delale napake, je bilo potrebno za kolajno odpeljati brez napake.

"S svojim finalnim nastopom nisem zadovoljna. Že zgoraj takoj po startu sem naredila nekaj napak. Morda sem želela preveč in se mi je vožnja začela podirati. Vesela sem, da sem prišla v finale, od štirih voženj sta mi dve lepo uspeli, bila sem brez dotikov. Za drugič upam, da bo še finale brez kazenskih sekund," je po devetem mestu dejala Terčeljeva.

"Pri mojih vožnjah je pozitivno, da sem na pomembnih tekmah pokazala dobre vožnje, predvsem pri preboju iz kvalifikacij in iz polfinala. Glede tega sem zadovoljna, manjka pa mi še zadnji nastop, kar bom poskusila popraviti v prihodnje. Ko sem danes udarila, sem se borila naprej, saj ni bilo še vse izgubljeno, sem pa veliko napako naredila na koncu, takrat pa ni več kaj razmišljati, saj sem že videla rezultat," je še dejala Terčeljeva.

Slovenske kajakašice devete na ekipni tekmi
Slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so na evropskem prvenstvu na Dunaju po dvanajstih kazenskih sekundah osvojile deveto mesto na ekipni vožnji. Zmagale so Čehinje pred Špankami in Francozinjami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.