Drugi športi

FOTO: Švedinje previsoka ovira za slovenske rokometašice v osmini finala SP

Leipzig, Magdeburg, 10. 12. 2017 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenskim rokometašicam ni uspel veliki met na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, kjer jih je na tekmi osmine finala ustavila Švedska (21:33). Kljub temu so lahko Slovenke zadovoljne s prikazanim na turnirju, saj so z uvrstitvijo v izločilne boje izpolnile glavni cilj.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so končale nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Z uvrstitvijo v osmino finala so izpolnile zastavljene cilje, po treh zmagah v skupinskem delu v Trierju nad Francozinjami, Angolkami in Paragvajkami ter dveh porazih proti Romunkam in Špankam pa so v današnji izločilni tekmi v Leipzigu morale priznati premoč Švedinjam, ki so se jim tako oddolžile za boleč poraz na lanskem evropskem prvenstvu v Stockholmu. V slovenski reprezentanci je bila na nedeljski tekmi najbolj učinkovita Alja Koren z osmimi goli, Ana Gros je dosegla štiri zadetke. Že uvodne minute so potrdile, da je Švedinje lanski polom na domačih tleh močno zabolel, na današnjem obračunu v Areni Leipzig so Slovenkam takoj vsilile svoj ritem igre. Bregarjeve varovanke se na obrambo Švedinj ‒ največji pritisk so izvajale na Grosovi in Tjaši Stanko ‒ niso dobro odzvale, prvi gol so dosegle šele v sedmi minuti. A neučinkovitost slovenskih igralk v napadu je sijajno nevtralizirala vratarka Amra Pandžić, ki je v uvodnih treh minutah nanizala tri bravurozne obrambe in že v zgodnjem obdobju tekme preprečila zadrego svojih soigralk.

Obrambe Pandžićeve (v sredini) niso bile dovolj, da bi resneje ogrozile zmago Skandinavk.
Obrambe Pandžićeve (v sredini) niso bile dovolj, da bi resneje ogrozile zmago Skandinavk. FOTO: AP

A Pandžićeva ni bila vsemogočna, Švedinje so Slovenkam že po desetih minutah igre ušle na štiri gole (2:6). Bregarjeva minuta odmora sprva ni prinesla obrata na bolje, dve minuti kasneje je zaostanek že narasel na pet golov (2:7). Trije zaporedni goli Korenove in znižanje na 5:7 so vnesli nekaj upanja v slovensko reprezentanco, po švedski minuti odmora je bila Slovenija znova brez rešitev. Prepad med ekipama je bil čedalje večji, največji primanjkljaj pa si je Slovenija v prvi polovici tekme pridelala v 26. minuti (7:15). Drugi polčas ni prinesel preobrata v slovenski igri. Švedinje, ki so jim po zmagi nad svetovnimi prvakinjami Norvežankami v skupinskem delu močno zrasli tukajšnji apetiti, so bile vselej za korak pred njimi, čeravno so svoj "ubijalski ritem" iz prvega polčasa malenkostno upočasnile. A Slovenke jim še naprej niso bile kos, višje, hitrejše in močnejše Skandinavke so bile za razred boljše, pa še daljšo klop so imele. Slovenke so v 42. minuti prvič na dvoboju zaostale za deset golov (14:24), največji zaostanek pa so si pridelale v končnici tekme (20:32, 21:33).

Goli nekdanje krimovke Cvijićeve premalo za orlice
Kot prvi sta se v četrtfinale rokometnega mundiala prebili izbrani vrsti Francije in Črne gore. Francozinje, s katerimi so v skupinskem delu tako navdušujoče opravile slovenske reprezentantke, so bile boljše od Madžark (29:26), v sosedskem obračunu pa je Črna gora premagala Srbijo (31:29). Na drugi večerni tekmi se je skupaj s Švedsko v četrtfinale prebila njena severna tekmica Danska. Danke so bile za štiri gole boljše od Nemk (21:17). Črnogorke so bile v "jugoslovanskem" obračunu v Magdeburgu boljše od Srbkinj. Najboljša igralka zmagovite ekipe je bila Jovanka Radičević, ki je sosedam nasula devet golov, tri gole manj je prispevala Katarina Bulatović. Pri osmoljenkah je bila najbolj učinkovita nekdanja igralka ljubljanskega Krima Dragana Cvijić s sedmimi zadetki.

Prvi obračun v Leipzigu se je končal z zmagoslavjem francoskih rokometašic, ki so z izjemno kolektivno predstavo ukanile Madžarske. Pri izbrankah Olivierja Krumbholza, ki so v prvem krogu skupinskega dela v Trierju izgubile proti Slovenkam, je bila najbolj učinkovita Alexandra Lacrambere s petimi goli. Danke so v Magdeburgu na kolena položile domače rokometašice. Gostiteljicam je živce parala vratarka Sandra Toft, ki je bila po koncu tekme izbrana za najboljšo posameznico tekme, pri Nemkah je bila najbolj učinkovita Xenia Smits s šestimi goli.

Izidi osmine finala SP v rokometu:

Švedska ‒ Slovenija 33:21 (18:12)
* Arena Leipzig, gledalcev 1000, sodnika: Grillo Lopez in Lenci (oba Argentina).
* Švedska: Bundsen, Idehn, Toft Hansen 4, Mellegard 2, Ekenman-Fernis, Strömberg 1, Roberts 3, Sand 1, Gustin 1, Westberg 8, Lagerquist 3, Gullden 3 (2), Blomstrand 2, Hagman 5, Jacobsen, Alm.
* Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja 1, Rudman 1, Gros 4, Žabjek, Stanko, Abina 1, Zulić, Irman 2, Koren 8 (1), Vučko, Vrček 1, Krhlikar 1, Beganović, Amon 2.
* Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Švedska 2 (2).
* Izključitve: Slovenija 8, Švedska 6 minut.
* Rdeči karton: /.

Danska ‒ Nemčija 21:17 (11:7)
Madžarska ‒ Francija 26:29 (11:14)
Srbija ‒ Črna gora 29:31 (9:14)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emt8000
11. 12. 2017 15.05
Pošteno napisano so se včeraj podelale v hlače. Tekale so po igrišču,ko da so ga fajn v hlače spustile. Ja proti Francozinjam so res izjemno igrale, tudi proti Romunkam 55. minut in proti Špankam prve pol ure. Žal je videti,da še niso pripravljene,ker so preveč prestrašene za velike uspehe. Ko bodo uredile psiho bo boljše na takšnih odločilnih tekmah.
NavihanNavihan?ek
11. 12. 2017 10.19
slovenski ženski rokomet je napol amaterska organizacija.