Drugi športi

Šutejeva osma, Ratejeva deveta na diamantni ligi v Šanghaju

Šanghaj, 17. 05. 2015 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska rekorderka Tina Šutej je na atletski diamantni ligi v Šanghaju v skoku s palico zasedla osmo mesto, Martina Ratej, druga slovenska predstavnica, pa je bila deveta v metu kopja. Na drugi postaji diamantne lige na Kitajskem je Etiopijka Almaz Ayana dosegla tretji izid vseh časov na 5000 m.

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: Damjan Žibert

Triindvajsetletna Almaz Ayana je le za tri sekunde zgrešila svetovni rekord rojakinje Tirunesh Dibabe (14:11,15). Poleg Ayane so najboljše izide sezone na svetu dosegli še Kenijca Silas Kiplagat na 1500 m (3:35,29) in Jairus Birechna na 3000 metrov z zaprekami (8:05,36), Jamajčanka Kaliese Spencer na 400 metrov z ovirami (54,71), Katarec Essa Mutaz Barshim v skoku v višino (2,38 m) in v suvanju krogle Kitajka Lijiao Giong (20,23 m).

V skoku s palico je prav tako z najboljšim dosežkom leta zmagala Nikoleta Kiriakopoulou, ki je dosegla tudi grški rekord (4,73 m). Tina Šutej je začetno višino, 4,38 metra, zmogla v zadnjem poskusu, potem pa je letvico na 4,48 metra podrla trikrat in končala tekmovanje.

"Bolj bi bila zadovoljna, če bi preskočila tudi naslednjo višino. Toda vseeno sem vesela, ker sem prvič v sezoni skakala z dolgega zaleta in z dolgimi palicami. Pozna se mi, da letos z njimi še nisem skakala in še nimam pravega občutka. Gotovo pa bo na naslednjih tekmah že precej bolje," je bila prepričana Šutejeva.

"Metri niso takšni, ki sem si jih pred tekmo želela. Počutila sem se dobro, nisem pa še v pravem tekmovalnem ritmu za res dolge mete," je kratko pojasnila Martina Ratej. Po prvi slovenski zmagi na diamantnih mitingih lani v Dohi tokratno poletno sezono začela veliko slabše. Slovenska rekorderka je bila v prvi seriji krepko pod 60 metri. Z 58,44 metra je bila osma, po drugi seriji, v kateri je prestopila, pa je nazadovala na 9. in 10. mesto. Po polovici tekmovanja je napredovala za eno mesto, saj je v tretji seriji popravila svoj izid na 59,39 metra. Deveto mesto pa je pomenilo, da ni dobila priložnosti, da bi imela še tri mete do konca tekme, ki jih je imela najboljša osmerica.

Martina Ratej
Martina Ratej FOTO: Damjan Žibert

Lani je po slavju na uvodnem mitingu v Katarju med drugim dosegla še tri druga mesta in je praktično na vseh najmočnejših mitingih na svetu osvajala točke ter na koncu v skupnem seštevku discipline zaostala le za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo iz Češke.

Svetovna prvakinja Kolumbijka Caterine Ibargüen je s 14,85 metra v troskoku slavila 23. zaporedno zmago. Olimpijski zmagovalec na 400 m Kirani James iz Grenade je s 44,66 gladko ugnal vso konkurenco. Nigerijka Blessing Okagbare pa se je v teku na 100 m edina spustila pod mejo enajstih sekund (10,98), šele peta pa je bila Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki bo v Pekingu avgusta letos branila naslov svetovne prvakinje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.