Drugi športi

Super Bowl: Seahawks drugič zapored ali Patriots četrtič skupno?

Glendale, 30. 01. 2015 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V noči na ponedeljek bodo na svoj račun spet prišli ljubitelji ameriškega nogometa. V Glendalu v Arizoni bo na sporedu finale lige NFL, tako imenovani Super Bowl, v katerem se bosta za naslov najboljšega pomerili ekipi Seattle Seahwaks, branilci naslova, in New England Patriots. Stavnice rahlo prednost dajejo slednjim.

Tom Brady
Tom Brady FOTO: Reuters

Seattle Seahawks, ki jih krasita vrhunska obramba in igra po tleh, so redni del sezone končali z razmerjem zmag in porazov 12-4. V končnici so najprej odpravili Carolino z 31:17, nato pa v konferenčnem finalu še Green Bay Packers po podaljšku z 28:22.

Na drugi strani je New England, ki vedno znova preseneča z raznovrstno igro, redni del prav tako končal z 12 zmagami in štirimi porazi, nato izločil Baltimore s 35:31, v konferenčnem finalu pa še Indianapolis s 45:7. Prav po tej tekmi so se patrioti znašli v škandalu, imenovanem "deflategate", saj naj bi uporabljali premalo napolnjene žoge.

Kljub temu, da je ta afera požela ogromno pozornosti v ameriški in svetovni javnosti, pa to ne bo preveč vplivalo na sam Super Bowl. Tako bo New England lahko z vsemi najboljšimi igral proti Seattlu in mu skušal preprečiti zaporedni zmagi v ligi NFL. Nazadnje je to uspelo prav patriotom v letih 2004 in 2005.

Tudi takrat je bil podajalec Tom Brady, ki je moštvo z vzhodne obale ZDA trikrat v štirih letih pripeljal do naslova prvaka, zdaj pa meri na četrti naslov, s čimer bi se po številu naslovov izenačil z legendarnima Joejem Montano in Terryjem Bradshawom.

Toda statistika ne govori v Bradyjev prid. Njegov kolega na nasprotni strani bo Russell Wilson. Ta v dvobojih s podajalci, ki so že osvojili prstan zmagovalca, na desetih tekmah še ne pozna poraza. Seahawks so v primerjavi z lansko sezono, ki so jo dobili z zanesljivo zmago proti Denverju, opravili nekaj sprememb. A še vedno je eno ključnih orožij obramba, znana kot "Legion of Boom", njen prvi zvezdnik pa je cornerback Richard Sherman.

"Ničesar slabega ne morem povedati o Seattlovi obrambi. Igrajo zelo disciplinirano, pametno in so odlično vodeni. Proti njim moraš izbirati prave koridorje za igro po tleh, moraš dobro podajati, pogosto v zelo tesen prostor. Veliko pozornosti namenjajo tekmečevemu quarterbacku, zato moraš ves čas paziti. Ampak vseeno je treba igrati agresivno in samozavestno," pravi Brady.

Russell Wilson
Russell Wilson FOTO: Reuters

Tom Brady, ki je skupaj s patrioti doživel huda udarca v letih 2008 in 2012, ko je izgubil finalni tekmi poti New York Giants, ima zdaj vendarle nekaj več možnosti za oddajo žoge v napadu. Ne nazadnje se je vrnil tekač LeGarrette Blount, najpomembnejše pa je, da je zdrav tight end Rob Gronkowski, eden najbolj dominantnih igralcev na tem igralnem položaju.

Tudi obramba je boljša kot prej, vrnil se je safety Patrick Chung, pohvali pa se lahko tudi z zvezdniškima conerbackoma Darellom Revisom in Brandonom Brownerjem. Ena glavnih nalog obrambe bo ustaviti nepredvidljivega in izmuzljivega podajalca Wilsona ter enega najboljših tekačev lige Marshawna Lyncha.

Ob naštetih vrhunskih igralcih obeh ekip velja omeniti tudi oba trenerja. Tako New Englandov Bill Belichick kot Seattlov Pete Carroll imata hrvaške korenine (Carrollov ded je bil rojen v Dubrovniku, Belichickov pa v Karlovcu), oba sta vodila patriote (Carroll med letoma 1997 in 1999), oba imata v svojih štabih svoja sinova (Nate Carroll in Steve Belichick sta pri Seattlu oziroma New Englandu pomočnika trenerja) in oba sta ena najboljših v poslu. Oba veljata tudi za taktična mojstra, ki znata svoje namere zelo dobro skrivati pred tekmeci in jih s tem presenetiti.

Za spektakel bo med polčasom poskrbela Katy Perry.
Za spektakel bo med polčasom poskrbela Katy Perry. FOTO: Reuters

Kdo bo koga tokrat presenetil, si niti strokovnjaki niso enotni. Dejstvo pa je, da bo zmagovalcem ob pokalu Vincea Lombardija pripadlo še po 85.000 evrov nagrade in znameniti prstani, poraženci pa bodo prejeli po 43.000 evrov.

Najcenejša vstopnica za 49. Super Bowl stane dobrih 700 evrov, preprodane vstopnice pa po podatkih Forbesa dosegajo tudi 4500 evrov. Glede na to, da je bil finale lige NFL lani najbolj gledan dogodek v ZDA, pa ne preseneča cena polminutnih oglasov med tekmo. Ta znaša kar štiri milijone evrov.

Zvezdnica šova med polčasoma bo tokrat Katy Perry, ki jo spremljevalci glasbenega sveta najbolj poznajo po uspešnicah Firework, California Gurls, Dark Horse in Part of me, nastopil pa bo tudi Lenny Kravitz.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silly
02. 02. 2015 09.54
sedaj se bodo pa en dan spet vsi ful spoznali ameriški fuzbal
DarthRevan
01. 02. 2015 21.23
Samo da ne bo preveč sneg ponoči da bo mel ŠTV dober signal na satelitu. Drugač pa, če Patsi ustavijo "beast mode", je 90% dela v obrambi narjenega.
Aldebaran1
30. 01. 2015 14.40
+0
Zmaga Patsov, Seahwaks so imeli precej sreče, da igrajo v finalu !
JAMES23
30. 01. 2015 14.15
+2
gladko SEAHAWKSI.MAJO RICHARDA V IZJEMNI FORMI.
kvapaje?
30. 01. 2015 14.40
+1
no ja tudi revis je v izjemni formi. mislim pa, da bo glavni dejavnik tekme lynch the beast mode. če ga patsi nekako zaustavijo ali vsaj omejijo bo opravljena že polovica dela.
JAMES23
30. 01. 2015 16.19
+2
JA SAM GA MORJO ZAUSTAVT KAR BO VELIK PROBLEM.TIP JE NORC NO POLEG RICHARDA ON JE IZJEMA:)
kvapaje?
31. 01. 2015 08.03
ja saj pravim če ga nekako uspejo zaustavit ali vsaj omejit. bo pa težko. navijam ta patsa so pa seahawksi ta mene še vedno favoriti predvsem zaradi obrambe in lyncha.
kokicas
31. 01. 2015 09.16
+2
Ne pozabit na tisoč kombinacij Belchika, ki jih ne more predvidet nihče