Drugi športi

Strelka leta Živa Dvoršak že razmišlja o olimpijskih igrah

Ljubljana, 25. 12. 2014 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Živa Dvoršak se je tej sezoni znova izkazala, številni odmevni dosežki na mednarodni sceni pa so 23-letni v ZDA živeči Ljubljančanki tretjič zapored navrgli laskavo priznanje za najboljšo slovensko strelko leta.

V sezoni 2015 ji izzivov ne manjka, med drugim bo skušala izpolniti normo za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016. Londonska olimpijka in študentka tretjega letnika finančne matematike na ameriški univerzi West Virginia je imela letos zelo resno "tekmico" v Petri Dobravec, ki je v polnem sijaju zablestela na septembrskem svetovnem prvenstvu v Granadi, ko je z zračno pištolo osvojila četrto mesto in prva v slovenski strelski reprezentanci izpolnila normo za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. "Pričakovano ali nepričakovano, menim, da si je v tej sezoni več strelk zaslužilo laskavo nagrado, vključno s Petro Dobravec. Sistem točkovanja je takšen, da so na koncu odločale malenkosti. Nagrade sem vesela, vsako priznanje mi veliko pomeni, nenazadnje pa čestitam tudi drugim strelkam za dobro sezono," je dejala Živa Dvoršak, ki je letos z West Virginio osvojila ameriško študentsko prvenstvo NCAA, na evropskem prvenstvu v Moskvi je bila osma z zračno puško, najboljše predstave pa prikazala na tekmah svetovnega pokala v Gaju pri Pragerskem, kjer je z zračno puško zasedla peto, v disciplini MK puška trojni položaj pa sedmo mesto. Dvoršakova je znana po svojem perfekcionizmu.

Živa Dvoršak
Živa Dvoršak FOTO: STA

V tej sezoni je demonstrirala številne vrhunske predstave, najbolj pa jo je zadovoljil nastop z zračno puško na svetovnem prvenstvu v Granadi. "Na vsaki tekmi stremim k popolnemu nastopu. Na tej tekmi me je resda 0,2 kroga ločilo od uvrstitve v veliki finale in bi po mojih visokih merilih morala biti nezadovoljna. A po tej tekmi nisem bila, ta manjši poraz, ki pa v bistvu sploh ni, sem povsem mirno sprejela, lahko rečem, da mi je ta 'manjko' iz Andaluzije dal dodaten zagon za prihodnje tekme," je dejala Dvoršakova. Za ljubljansko strelko je bila letošnja sezona tudi malce "eksperimentalna", zahtevala je veliko telesnega in psihološkega napora, v njej ni manjkalo "ekstremnih" dogodkov. Med drugim je kar na dve pomembni tekmi v Moskvo in Granado prišla neposredno iz ZDA, na obeh pa je zelo uspešno kljubovala časovni razliki, kar namerava narediti tudi v prihodnji sezoni. "Menim, da je to še vedno najboljša taktika, saj prve dni ponavadi ne čutiš utrujenosti, čeravno v zadnjem hipu prideš na tekmovanje. Za prihodnjo sezono nimam še docela razdelanega načrta tekem, vsi svetovni pokali so v igri, na dve, morda tri tekme, pa bom letela neposredno iz ZDA," pravi Dvoršakova, ki bo bržkone manjkala na marčevskem evropskem prvenstvu na Nizozemskem. "Ravno v tem času imam izjemno pomembno tekmo v NCAA, letenje iz Aljaske do Evrope pa bi bilo že malce prehudo," je v zvezi s tem dejala Dvoršakova, ki ima v novi sezoni velike cilje. "Definitivno bom skušala izpolniti kvoto za moj drugi nastop na olimpijskih igrah, ob tem pa bo v Gaju pri Pragerskem še evropsko prvenstvo z malokalibrskim orožjem. Do tega bo na sporedu še nekaj velikih tekmovanj, urnik bo precej naporen, od vsake tekme posebej pa želim iztržiti čim več," je na koncu dejala Dvoršakova, ki bo božično-novoletne praznike preživela v domovini in napolnila baterije pred izjemno naporno sezono 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.