Drugi športi

Stoodstotna samba rokometašev: Švedi padli za zgodovino, nepremagani Slovenci že v četrtfinalu

Rio de Janeiro, 12. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska rokometna reprezentanca na letošnjih olimpijskih igrah ostaja nepremagana in v tretjem krogu prvega dela ji je v Riu de Janeiru uspel zgodovinski met - prvič v zgodovini OI so varovanci selektorja Veselina Vujovića premagali Švedsko, olimpijsko podprvakinjo, ki je padla z 29:24 (14:13).

Kapetan Uroš Zorman tik pred strelom na sinočnji tekmi s Švedsko.
Kapetan Uroš Zorman tik pred strelom na sinočnji tekmi s Švedsko. FOTO: STA
Neumno bi bilo, če bi rekel, da po treh zmagah nisem zadovoljen, verjetno bi vsi mislili, da se norčujem. Mislim, da iz tekme v tekmo igramo bolje, toda še vedno imamo rezerve tako v obrambi kot v napadu. Nekatere igralce še čakamo, nekateri še niso pokazali vsega, kar zmorejo. Nisem zadovoljen tudi s tem, kar se je občasno dogajalo, da smo poskušali iz ekshibicijami, kar sam prepovedujem. Resne reprezentance tega ne počnejo že iz spoštovanja do tekmeca. Švedi si ne zaslužijo, da jim prodajamo "cepeline" in druge "finte". Med dvema enakovrednima reprezentancama vedno zmaga bolj disciplinirana ekipa. Od samih igralcev bom zdaj zahteval, da ne težijo k samozadovoljstvu, da ostanejo čvrsto na tleh. Mislim, da je Slovenija hit teh iger, upam, da bo taka tudi ostala, pri tem pa je treba videti, da je to najmočnejši turnir v zgodovini. Veselin Vujović, selektor Slovenije

Slovenski rokometaši so sijajno odprli olimpijski turnir, na današnji tekmi pa so premagali še dva uroka. Prvič so na olimpijskih igrah - pred tem so nastopili v Sydneyju 2000 in Atenah 2004 - premagali eno od evropskih reprezentanc, po sušnih šestih letih pa na kolena položili Švede. Aktualne olimpijske podprvake so zasenčili v vseh prvinah in se jim oddolžili za dva letošnja poraza na evropskem prvenstvu v Vroclavu in olimpijskih kvalifikacijah v Malmöju, najbolj pomembno pa je, da so si s tretjo zmago že zagotovili nastop v četrtfinalu letošnjega olimpijskega turnirja. Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so slabo odprli tekmo v dvorani prihodnosti in si že po sedmih minutah priigrali zaostanek treh golov (1:4). Slovenska globoka obramba Skandinavcem ni povzročala velikih težav, šepala je tudi igra v napadu, saj zunanja vrsta (Nik Henigman, Dean Bombač in Vid Kavtičnik) na igrišču ni vzpostavila prave "kemije". Po vstopu Uroša Zormana in Marka Bezjaka je slovenska igra takoj dobila lepšo podobo, po golu Blaža Janca v 12. minuti pa je tudi izid poravnala na 5:5.

Od tedaj naprej se je na igrišču odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, Vujović je do konca polčasa priložnost za igro ponudil praktično vsem svojim varovancem, ki so vseskozi držali visok ritem, a tudi Švedi, sicer tradicionalni in silno neugodni slovenski tekmeci - na minulih šestnajstih medsebojnih tekmah so Slovenci le petkrat zmagali, devetkrat izgubili in dvakrat igrali neodločeno - niso bili od muh, v 23. minuti so jim znova ušli na dva gola (9:11). Vujovićevi varovanci so v končnici vendarle strnili svoje vrste, naredili delni izid 4:1 in na velik odmor odšli s prednostjo enega gola (14:13). Zorman in druščina so sijajno odprli drugi polčas, že v 36. minuti so si priigrali tri gole prednosti (18:15) in švedski trenerski tandem Staffan Olsson-Ola Lindgren prisilil, da je zahteval minuto odmora. A to ni pomagalo, slovenska obramba je bila še naprej na zelo visoki ravni, napad pa raznovrsten, domiseln in učinkovit. V drugi polovici tekme so tekmece zasenčili v vseh rokometnih prvinah, kot dobro podmazan stroj so mleli tekmeca in jim v 43. minuti ušli na šest golov prednosti (22:16), v 49. pa na osem (26:18).

Vid Kavtičnik (desno) proslavlja s soigralci.
Vid Kavtičnik (desno) proslavlja s soigralci. FOTO: STA
Važno je, da smo nadaljevali niz zmag, kar je zelo pomembno za vzdušje. Sami lahko vidite, kako nas vzdušje nosi. Tudi, ko nam ne gre, se spodbujamo in živimo eden za drugega. Prišel bo tudi črn dan, če že bo, naj pride v skupini. Takrat moramo biti strpni, ravno tako novinarji in navijači.Vsi moramo tudi ostati trdno na tleh, čeprav smo si najbrž že zagotovili najmanj tretje mesto v skupini. A čakata nas še dve tekmi, ki ju bomo vsekakor poskušali dobiti. Uroš Zorman, kapetan Slovenije

Visoko zalogo v golih so s preudarno igro zanesljivo zadržali vse do konca dvoboja, kar je lepa napoved pred zadnjima dvema dvobojema v skupinskem delu. V soboto jih najprej čaka obračun z Nemci, dva dni kasneje pa še s Poljaki. Na rokometnem olimpijskem turnirju so bile na sporedu tekme tretjega kroga, po njih pa imata 100-odstotni izkupiček le dve reprezentanci - Slovenija in Francija. Galski petelini so po Tuniziji in Katarju v dvorani prihodnosti na kolena položili še Argentino. V uvodni tekmi skupine A sta se Tunizija in Katar razšla z neodločenim izidom 25:25. V tunizijski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Oussama Boughanmi z osmimi v katarski pa Rafael Capote z 12 zadetki. Hrvati so ukanili Dance s 27:24, junak dvoboja pa je bil Domagoj Duvnjak z osmimi goli, pri poražencih je enega več dosegel Lasse Svan. Svetovni prvaki iz Francije niso imeli težav proti Argentincem, na koncu so slavili z 31:24. Pri galskih petelinih je bil najbolj učinkovit Luc Abalo s sedmimi, pri poražencih pa Federico Fernandez z osmimi zadetki. Poljska je dosegla prvo zmago na turnirju, potem ko je na kolena položila Egipt s 33:25. Pri Poljakih je bil strelsko najbolj razpoložen Mateusz Jachlewski s petimi, pri Egipčanih pa Eslam Eissa s šestimi goli. Prvovrstno presenečenje so priredili brazilski rokometaši po zmagi nad Nemci s 33:30. Blestel je Fabio Chiuffa z osmimi, v pri osmoljenih evropskih prvakih pa Tobias Reichmann s šestimi zadetki.

Izidi:

- predtekmovanje, moški, 3. krog:

- skupina B:
Slovenija - Švedska 29:24 (14:13)
Janc 5, Razgor 5 (2), Zorman 4, Kavtičnik 3 (2), Dolenec 3, Cingesar 3, Gaber 3, Bombač 3 (2); Tollbring 6 (1), L. Nilsson 5, Jakobsson 5

Poljska - Egipt 33:25 (16:10)
Brazilija - Nemčija 33:30 (17:16)

Lestvica: 1. Slovenija 6 točk, 2. Nemčija 4., 3. Brazilija 4., 4. Poljska 2, 5. Egipt 2, 6. Švedska 0.

- skupina A:
Rio/Barra: Tunizija - Katar 25:25 (12:11)
Rio/Barra: Danska - Hrvaška 24:27 (12:15)
Rio/Barra: Francija - Argentina 31:24 (17:12)

Lestvica: 1. Francija 6 točk, 2. Danska 4, 3. Hrvaška 4, 4. Katar 3, 5. Tunizija 1, 6. Argentina 0.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CFC1
12. 08. 2016 20.19
+5
Medalja je realno dosegljiva, ker ok niamo strelca od dalče razen Henigmana, mamo pa res top tehnično in fantazisko (kreativno) podkovane igerlce, ki jih (toliko) nima niti Francija. Vsi so vrhunski, desna krila z Jancem vseeno malko boljša kot leva, ampoak obojni igrajo odlično, selektorv vrhunski, obramba vrhunska, stebri obrambe vrhunski. Manjkata res tista top vratarja (Škof je že tudi za vratarja kar v letih in se mu pozna, da nima več takoh refleksov, glede Skoka pa nočem izpasti kot nekdio, ki ponuižuje, ampak to je pa res edina svar, ki je pri Vujotu ne bom zastopo. Lesjak celotne priprave brnail tako dobro kot oba zdajšnja vratarja skupaj pa je ostal kot rezerva. Upam, dase našim izzide. Imamo vrhunsko ekipo z vrhunskim strokovnim štabom, edino kot pravim vratgarja se bosra mogla dvigniti, ker sta bila do sedaj na vseh gtreh tekmah res skormna (proti Egiptu manj obramb kot nasprotna vratarja, enako sedaj proti Švedom), je pa res, da ima Bujović v vsakem primeru kdajkoli možnost menjati vratarja in upam, da bo to tudi storilm e se ne bosta dvignila v formi, preostala ekipa pa res vrhunsko. Kot pa je tudi Analko že rekel se tudi meni zdi, da ne samo pri vratarjih, ampak tudi na splošno imamo še dosti rezerve, ker imamo res "novo zlato generacijo", v rokometu se odlično dela in jeveliko mladihg igrlacev, ki čakajo na uhodnih vratih tako, da se za prihodnost ni bati. Upam, da je sedaj Zorman tistim "kavč strokovnjakom", ki ste toliko imeli povedati čez njega zapru usta, Kljub dobrim igram celotne reprezentance sta Zorman in Janc za enkrat gonilni sili. Pa vemo kdo je Bombač tako, da ko pše on pokaće svoj nivo je pe tudi ob dobrih vratarskih obrambah, zalata medalija REALNO DOSEGLJIVA. GREMO NAŠI KAR TAKO NAPREJ, MI SMO Z VAMI!
BURGA
12. 08. 2016 17.51
Čestitke seveda za tri zmage in uvrstitev v četrtfinale. Sem preletel komentarje, sama evforija. Me zanima, kaj bodo tile isti komentatorji pisali, ko se bo kaj zalomilo. Upam sicer da ne, ampak šport je šport, ko Brazilija premaga Nemčijo in Egipt Poljsko. Vse je možno v športu. Celo Novak je moral domov.
lovetheworld
12. 08. 2016 16.59
+6
NE POMNEM TAKO DOBRO ODIGRANE TEKME NAŠIH ROKOMETAŠU. DA NE GOVORIM KAKO ZORMAN RAZIGRAVA NAŠE SOIGRALCE, ITD, ... PA JANC Z 19. LETI MISLIM DA NAJBOLŠI STRELEC V NAŠI EKIPI. VSA ČAST VSEM VKLJUČNO Z VUJEVIČEM NA ČELU. GREMO SLOVENIJA, AJMO FANTJE DO KONCA PO ZLATO!!!
Altejeva plamenica
12. 08. 2016 16.55
+4
Ni mi žal, da sem gledal tekmo v živo, čeprav je bila ob nemogoči uri, potem pa zjutraj služba. Kako se fantje borijo, da jih je prav užitek gledat. Najbolj me fascinira to, da so kljub obrambi Švedov 6-0 našli rešitev in jih prebijali po sredini, naredili višek na krilih itd. Fascinira predvsem zato, ker vsi vejo, da nimamo "šuterja", ki bi zadel iz 9-10 metrov. Saj so Švedi poskušali tudi z obrambo 5-1 in 4-2, vendar so bili naši res na nivoju. Kapetan Zorman, tebi pa kapo dol, da bi na takem nivoju zdržal do konca turnirja. Na prejšni tekmi si sicer imel tri zaporedne napake, vendar s tem tudi dokazuješ, da imaš jajca in da špilaš na polno. Glede Janca pa.... mulc, blagor nam, da te imamo. Srečno in uspešno še naprej. Če pride kakšen poraz v skupini, ne se preveč sekirat, glavna tekma bo tista v četrtfinalu. Z tako igro so vsi tekmeci premagljivi.
srebrnibreg
12. 08. 2016 16.54
+6
Bravo fantje. Čestitke vsem v ekipi herojev.
mastaflash
12. 08. 2016 16.43
-1
berem clanek o models start-upu, freak show na kratko
peccatum
12. 08. 2016 15.28
+1
Bravo nasi, tako naprej
analko
12. 08. 2016 14.52
+16
To sem čakal, takšen obraz rokometne reprezentance namreč! Odlično in mislim, da so še rezerve. Iz tekme v tekmo igrajo bolje. Razlog temu vidim v (končno) premišljeni in odlični potezi rokometne zveze - imenovanju Vujoviča za selektorja. Zakaj? Na selektorskem mestu je končno ime svetovnega kova, ki ima renome in ga reprezentanti spoštujejo, cenijo, mu zaupajo, predvsem pa imajo pred njim pravšnjo mero rešpekta. Po mojem mnenju je eden izmed peščice trenerjev (poleg Dujshebaeva in mogoče še koga), ki se ni ustrašil Zormana in mu je takoj dal jasno vedeti, da je šef on in ne igralci. Ima točno razdelano kaj povedati v določenem trenutku, kdaj povzdigniti glas, kdaj sprostiti ozračje, v vsaki minuti odmora se izkoristi vsaka sekunda za točno določene napotke in ne za blebetanje nekam v prazno. Ne glede na situacijo na semaforju to stori izjemno mirno in preudarno - glede tega sem navdušen. Všeč pri njem mi je tudi to, da igrajo tisti igralci, ki so trenutno v najboljši formi in ne tisti, ki bi "morali" igrati (kot je bila navada pri Deniču). Če samo pogledam izbor igralcev za OI, ni kaj - človek ima konkretno mero tistega organa med nogami. Skratka kapo dol. Naš kapetan - ne maram ga najbolj zaradi njegovega obnašanja v preteklosti, ampak roko na srce - igračina in pol! Človek je v življenjski formi in res mu privoščim medaljo, ker si jo zasluži tako kot preostala ekipa. Osvojil je evropski klubski naslov s tremi različnimi klubi (ni jih veliko, ki se lahko pohvalijo s tem). Že od letošnjega zaključnega turnirja, ko je s Kielcami postal prvak je za mene to drugačen Zorman, kot sem ga bil vajen prej. Praktično sam je popeljal ekipo do finala in na koncu do naslova, se podredil ekipi in točno to je storil sedaj tudi v reprezentanci. Menim, da ga je ta zmaga v letošnji ligi prvakov samo še dvignila in po dolgem času sem dejansko srečen, da je v reprezentanci. Skratka kapetan, želim ti, da popelješ ekipo do medalje! Blaž Janc - kakšna igračina, pri teh letih igra kot za zabavo in dejansko se mu vidi, da uživa. Nekateri so se mi smejali, ko sem rekel, da bo Marguč ostal doma, sedaj se jaz nasmehnem njim :) Marguč izreden igralec, mehko zapestje kot malo kdo - ampak ima Janc tisto nekaj več, tisto zaradi česar se dobivajo tekme - to je vrhunsko igranje v obrambi. V obrambi lahko zakrpa mesto tudi na halfu, da o njegovi eksplozivnosti v zadnjih treh korakih pred strelom na gol ne govorim (samo spomnite se, kako se je včeraj v polkontri brezkompromisno zapodil med dva Šveda in dobesedno zabil žogo v gol). Nevaren je tudi iz 9 metrov, ko pride okrog beka, česar po mojem mnenju Marguč (vsaj v takšni meri) nima. Potem je tu še Bezjak (eden bolj inteligentnih igralcev, trenutno v odlični formi, kreator igre, da ga iščeš), Dolenec konstantno dober v obrambi in napadu, leva krila dobra, Kavtičnik po vseh poškodbah motiviran kot pri 20 letih, Bombač zaenkrat malo zadržan, ampak verjamem, da njegov čas na teh OI še pride, naši trije hrusti v napadu in obrambi pravi fajterji. Henigman - vidi se, da se ne boji, za nasprotnike zna biti še pravo presenečenje, ker je dejansko edini, ki lahko preko bloka zabije tudi z 10 metrov. Ko bosta golmana pobrala še tisto 1 ali 2 odločilni žogi več in dvignila ekipo, bo pa pika na i. Skratka, vzdušje v ekipi je izjemno (kot že dolgo ne), igrajo eden za drugega in to se opazi. Moj nekdanji trener je enkrat pred tekmo rekel "rokomet je vojna, pri kateri (hvala bogu) ni smrtnih žrtev". Ta izjava pomoje najlepše opiše trenutne razmere v naši reprezentanci - vsi za enega eden na vse, ne glede na leta, ne glede na preteklost. Pa naj me koklja brcne, če ni dosegljiva tudi zlata medalja. Srečno fantje!
jozo46
12. 08. 2016 13.51
-24
pa saj ni igrala slovenska reprezentanca po govorici sodec je igrala cefu ekipa
Altejeva plamenica
12. 08. 2016 16.36
+5
parklc
12. 08. 2016 13.04
+18
Za vsak slučaj naj za nasvet povprašajo Fabjana, kako zdržati do medalj(samo nasvet). Občutek ko vidiš na švedskih Tv postajah povešene nose zaradi izgube od SLO, je pa neprecenljiv (za vse ostalo imam Eurocard)!! ;o)
RedRooster
12. 08. 2016 12.55
+19
Za eno brazilsko mestno četrt nas je pa imamo medalje v raznih športih od smučanja do juda! Ne vem kaj bi eni sploh še radi; razen lige prvakov in navijanja za tuje klube izza fotelja ne znajo nič drugega kot kritizirati vse po vrsti! Bravo rokometaši, tri tekme ste dobili, pa tudi, če ne boste dobili medalje, vseeno bravo!
platon26
12. 08. 2016 13.13
+5
Do vrhunskih rezultatov se pride ravni zaradi tega ker nisi takoj zadovoljen z malim in povprečnim! Tako nastanejo šampioni ti pa si ravno ta kavč krompir in si z vsem zadovoljen! Če bi vsi tako razmišljali tako kot ti ne bi imeli niti ene medalje! Malo se zamisli preden moraliziraš!
korintos23
12. 08. 2016 13.14
+0
korintos23
12. 08. 2016 13.15
platon, tebi ne paše da naši dobro igrajo?
platon26
12. 08. 2016 13.16
+1
korintos še 1x preberi pa mi povej kje pišem kaj o tem kje mi kaj ne paše.
platon26
12. 08. 2016 13.18
+3
Grejo mi na živce teli kekci, ki nam stalno očitajo nevoščljivost in sedenje na kavču ker nismo takoj zadovoljni s 30 mestom kakega tekmovalca, jaz pa sem mu objasnil, da če bi vsi tako žalostno razmišljali kot on, ne bi nikoli imeli niti enega zmagovalca, ker bi bilo 15 mesto čisto vredu, ker je pač on tisto kar očita drugim torej lenuh na kavču in nima pojma o športu se tudi ne zaveda, da vsak ki se je kdaj ukvarjal s športom na malo višjem nivoju, stremi k zmagi in ne na uvrstitev med top 20!
drimtim
12. 08. 2016 15.47
+1
kritizirajo tisti ki svojih lenih riti ne morejo nikamor premakniti in jih zato foušija peče.dajmo Slovenija gremo do konca
Castrum
12. 08. 2016 12.33
+15
Vse OK ! Ma kaj OK, odlično ! Fanje igrajo izredno dobro v obrambi, pa tudi žoga v napadu gre hitro od igralca do igralca. Potrebno se je skoncentrirati na najbolj pomembno tekmo - četrtfinale. Gremo Slovenci. Itak pa podiramo vse rekorde po medaljah, da niti ne govorim da smo od samostojnosti naprej po osvojenim olimp. medaljah najuspešnejša EX YU republika, pa čeravno znajo Hrvati pametovat o tem kdo je športna nacija in kdo ne.
jutri bolje bo
12. 08. 2016 11.57
+14
Kar nekaj ljudi tukaj gori ne pase v to sredino. Žal. Dajmo rokometasi Slovenija je z vami. Glavo pokonci in naprej. Brezpogojna podpora in vse cestitke Vujovicu.
GORENC12
12. 08. 2016 11.43
+27
Bolj kot zmaga, me veseli kolektivna igra in nasmeh na obrazu " Vuje "...vsi ki vidite v nadaljevanju samo slabo, vam svetujem, da ne " navijate " več in si namesto tekem raje privoščite sprehod v temi...ejga res mislm
stiflersmom
12. 08. 2016 11.41
-27
jalovo je to vse skupaj, ker bomo v izločilnih bojih igrali kot mehkužci, tipično po slovnesko.
kraljicavesolja
12. 08. 2016 11.40
-19
To je šele začetek, da navste preveč veseli že zdej.
yaks
12. 08. 2016 13.22
+3
Se bomo. Sam da tebe ob živce spravljamo.
Chelsea1991
12. 08. 2016 11.30
-17
ko pa bo šlo prvič zares, torej v četrfinalu, pa bo pušijona...klasika slovenska
alma10
12. 08. 2016 13.31
+5
Če bi zdaj izgubil, naprimer kot Švedi 3 tekme, še v četrtfinale se ne bi uvrstili. In spet bi bil pameten. Ti nimaš kaj drugega delat kot kritizirat. Ko boš ti (Chelsea1991) se vsaj na Olimpijske uvrstil pa v bilo katerem športu se javi.
Kojotek
12. 08. 2016 18.18
+1
Pa tudi ce popusijo v cetrtfinalu, kaj potem, jaz pravim, da je eden najvecjih uspehov ze, ko prides na Olimpijado, po medaljo so pa tako ali tako vsi prisli, mesta je pa samo za 3...najboljse, ki imajo poleg vsega tidi malo srece...bravo nasi, upam, da vam rata, kar ste nacrtovali👏👏👏👏
25kur
12. 08. 2016 11.23
+17
joj da bi bron dobili, dam za pivo
GORENC12
12. 08. 2016 12.19
+5
komu.... kdaj.... in kje.....obljuba kar tako....jest dam pir tebi..pa ne vem kje si.....
vectron
12. 08. 2016 12.44
+2
Castrum
12. 08. 2016 12.49
+5
Ne bo brona ! Bo pa naslov olimpijskih prvakov !
BlokiranZaradi24urFašizma
12. 08. 2016 11.07
+28
SLOvenija je že tradicionalno glede na številčnost populacije nacija z najboljšimi športniki na svetu. Če bi v to vračunali še skromno finančno podporo ki jo imajo naši športi, smo izven te galaksije. Da se isto ne dogaja tudi v gospodarstvu in finančnem svetu, je krivda izključno negativne selekcije v politiki in javnem sektorju. Kjer produkti negativne selekcije iz čiste zavisti onemogočajo (potencialno) uspešne Kjer imamo pozitivno selekcijo smo nepremagljivi!
kraljicavesolja
12. 08. 2016 11.41
-1
A bi lahk ti kdaj kej bolj po domač napisu.
DAEMONIUM
12. 08. 2016 13.03
+1
Tudi v kitajscini, samo da nasi gredi naprej. In ne razmisljaj o cirilici tako neumno kot hrvatje, ko pa je njihova izvorna pisava prav cirilica, saj je najstarejsi dokument napisan v hrvaskem jeziku iz leta 1184 napisan v cirilici!
Castrum
12. 08. 2016 13.12
+2
Dokument iz leta 1184. Kateri? Kolikor vem so hrvatje takrat še klesali v kamen, ne pa pisali dokumente (baščanska ploča)
platon26
12. 08. 2016 13.15
+2
Ravno tisti so najbolj lačni uspeha, ki prihajajo iz najbolj skromnih okolij!
olafur
12. 08. 2016 11.00
+27
Hvala Vujo, ker si jim dopovedal, da znajo in zmorejo.