Drugi športi

Štiri odličja za gimnastično reprezentanco

Moskva, 30. 05. 2009 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska gimnastična ekipa je blestela v finalih svetovnega pokala v Moskvi. Na zadnji tekmi tega dela sezone so osvojili kar štiri odličja, eno zlato in tri srebrne medalje.

Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek FOTO: Damjan Žibert

Mitja Petkovšek je vnovič zmagal na bradlji, Aljaž Pegan je bil drugi na drogu, Adela Šajn je "pobrala" dve srebrni kolajni (gred, parter), s petim mestom je bil zelo uspešen tudi Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Slovenija je imela na drogu ob Peganu še enega finalista; Alen Dimic je po napakah tekmo končal na osmem mestu (11,3).


Nove zmage v svetovnem pokalu, že 26. v karieri, se je po dobrem nastopu v Moskvi razveselil Petkovšek, ki je tokrat zmago slavil s 15,625 točke. "Naredil sem lepo vajo, mali poskokec pri seskoku me je stal mojih 'klasičnih' 15,7 točke. Čeprav sem se počutil precej 'švoh', sem vesel, da mi je še vseeno uspelo korektno odtelovaditi,"  je dejal Ljubljančan. "Dobro je, da je konec sezone - vsaj glede svetovnega pokala. Vzel si bom malo počitka, saj koncentracija več ne zdrži, nato pa se bom pripravil na sredozemske igre," je še pojasnil Petkovšek, ki se zadnje tedne uči novo prvino z nadlahti. "Gre mi kar dobro, a to pride v poštev šele za jesensko svetovni prvenstvo," je pojasnil.
 

Junakinja dneva je bila z dvema srebrnima kolajnama - na parterju je le za pol desetinke točke zgrešila zlato - mlada telovadka Šajnova. Čeprav je imela v zadnjem čas težave z iskanjem ustrezne telovadnice za vadbo, se ji je za zadnjo tekmo sezone uspelo zbrati, tako da je na lestvici svetovnega pokala tako na gredi kot parterju ostala med najboljšo trojico na svetu. "Res sem navdušena in zelo zadovoljna. Po kvalifikacijah sem si želela le, da bi mi uspelo ponoviti takšni predstavi, a v današnjih finalih je bilo še bolje. Obe vaji sta mi dobro uspeli, tako a sem na najboljši možen način končala ta del sezone," se je veselila Šajnova, ki je na gredi prejela 14,05 točke, na parterju pa je prvič v karieri prav tako posegla preko 14 točk - 14,075.
 

Nov uspeh je dosegel tudi Pegan, ki je po Mariboru in Glasgowu tudi v Moskvi na drogu osvojil srebrno kolajno (15,425). Le za malo ga je še tretjič v nizu premagal Nizozemec Epke Zonderland (15,55). "Nizozemec ima pač za pol točke težjo vajo. Ne glede na to, se sam izjemno zadovoljen z nastopom. Naredil sem sicer manjšo napako in izhodišče znižal na 16,4 točke, a vaja mi je lepo uspela. Žulji, s katerimi sem imel velike težave pred odhodom v Rusijo, so se mi sicer odrli, a zdaj imam tako in tako čas, da se zacelijo," je bila zadovoljen 34-letni Ljubljančan, ki bo kmalu začel priprave na sredozemske igre.
 

Uspešne nastope je zaokrožil Bertoncelj na konju z ročaji, ki je z oceno 15,25 točke zasedel peto mesto. "Naredil se manjšo izvedbeno napako pri sohnu, a ostal je bilo dobro, tako da sem lahko zelo vesel. Naredil sem dve lepi vaji, ki sta zame lepa popotnica za naprej. Tudi s tekme v tekmo ima višje ocene, tako da mi gre ves čas na boljše," je o svojem napredku povedal 24-letni Škofjeločan.
 

Spomladanski del sezone svetovnega pokala se je s tekmo zvezd v Moskvi končal; telovadce in telovadke zdaj čakajo nastopi na sredozemski igrah in univerzijadi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.