Drugi športi

Stare kopalke, manj rekordov ...

Budimpešta, 08. 08. 2010 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je 1. januarja naredila konec visokotehnološkim kopalkam in od plavalcev zahtevala, da se vrnejo na tekstilne kopalke.

Madžarska gosti jubilejno, 30. EP v plavanju. To bo zanimivo tudi zaradi dejstva, da bodo plavalci po dveh letih "lovljenja" modernih visokotehnoloških kopalk vnovič nastopili v "starodobni" tekstilni opremi. Letošnje EP bo tako razkrilo, kaj se je zgodilo s plavanjem ob menjavi opreme, in dalo novo časovno orientacijo plavalcem in trenerjem za naprej. Prav zadnje evropsko prvenstvo v Eindhovnu 2008 je bilo prvo prvenstvo visokotehnoloških kopalk, saj je tik pred prvenstvom proizvajalec Speedo predstavil takrat tako opevane kopalke LZR Racer, ki so postale izhodišče za leto in pol trajajoče tekmovanje proizvajalcev športne opreme v izdelovanju "najbolj plovnih kopalk", ki je ušlo izpod nadzora tako evropski kot mednarodni zvezi. Bolj kot trening in dosežki je bil v ospredju lov za "pravimi", najhitrejšimi kopalkami.

Visokotehnološke kopalke so preteklost.
Visokotehnološke kopalke so preteklost. FOTO: Reuters

Šele na zadnjem svetovnem prvenstvu lani v Rimu je Mednarodna plavalna zveza (Fina) naredila konec z norim tekmovanjem proizvajalcev in s 1. januarjem 2010 zahtevala vrnitev na tekstilne kopalke, moške omejila na razdaljo med pasom in koleni, za ženske pa zahtevala opremo, ki ne pokriva ramen in se prav tako ne spusti pod kolena. Predvsem s tekstilom pa naj bi se spet minimalizirala plovnost kopalk. Zadnji dve leti sta dali več kot 200 svetovnih rekordov v velikih in malih bazenih. "Preživel" je le svetovni rekord Avstralca Granta Hacketta na 1500 m prosto iz leta 2001. V nasprotju z letoma rekordov novo leto 2010 še ni postreglo s prav nobenim najboljšim plavalnim dosežkom človeštva doslej, redki so tudi državni rekordi. Slovenija se v letu 2010 lahko pohvali le z enim članskim rekordom, ki ga je na 200 prsno postavila plavalka ravenskega Fužinarja Tanja Šmid in na EP s takšnim dosežkom napovedala tudi boj za sklepno tekmo osmih najboljših Evropejk v tej disciplini.

Tekmovanje na Margaretinem otoku, na Donavi med Budo in Pešto, se zanesljivo ne bo vpisalo v plavalne anale po številu rekordov. To pa prav nič ne bo zmanjšalo zanimivih bojev v športnem kompleksu Alfred Hajos, ki bodo dali najboljše evropske plavalce do naslednjega prvenstva čez dve leti. "Agonija s kopalkami je na srečo končana, kar ne bo povzročilo manj razburljivih tekem. Sam računam, da bo za medalje treba plavati približno enako hitro kot pred dvema letoma v Eindhovnu, generalno gledano pa bodo izidi nekaj slabši. Rekordov ne bo prav veliko, kakšen pa morda vendarle," pa pred tekmo v zvezi s tem pravi slovenski selektor Roni Pikec. Mnenja o prehodu na staro opremo so deljena. Večina plavalcev in trenerjev je pozdravila odločitev "svetovnih vodij plavanja". Vsi argumenti so nepomembni, saj sta krovni plavalni zvezi sprejeli odločitev o vrnitvi na tekstilno opremo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djadja
09. 08. 2010 13.30
+1
Stare majhene kopalke to je to....pa da vidmo kdo je jači....
dkosir
08. 08. 2010 20.53
+1
oh, da bi ble to moje roke...
08. 08. 2010 19.03
+1
beeblbrox
08. 08. 2010 17.16
+1
mmmm kakšne krivulje
LaFe88
08. 08. 2010 17.05
+1
24ur takšne novice morate objavlat ne pa bedarije, ki jih objavlate
Crommenford
08. 08. 2010 16.47
+1