Drugi športi

Nole rešil dve zaključni žogici in po petih urah osvojil peto wimbledonsko lovoriko!

London, 14. 07. 2019 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
184

Srbski teniški igralec Novak Đoković je veliki zmagovalec Wimbledona 2019. V finalu je po skoraj petih urah boja premagal travnatega kralja Rogerja Federerja. S tem je osvojil 16. grand slam v karieri in peti wimbledonski naslov. Igralca sta se potila kar 4 ure in 57 minut, kar je najdaljši finale v zgodovini Wimbledona. Srb ostaja trn v peti Švicarja na grand slamih: Federer ga je nazadnje premagal leta 2012.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Federer je z dvema zapravljenima žogicama za zmago zapravil priložnost, da bi postal najstarejši zmagovalec grand slamov vseh časov (Ken Rosewall, 37 let, 63 dni, AO Open/2012). Švicar ostaja pri 20 grand slamih, Rafael Nadal jih ima 18, Nole pa zdaj 16. Velja dodati, da Roger Đokovića na grand slamih ni premagal že vse od Wimbledona 2012.

"Mislim, da je to bil najbolj neverjeten finale, ki sem jih igral v karieri. Če pa ni bil, pa zagotovo med ’top3’. In to proti Rogerju, ki ga zelo spoštujem. Na žalost mora v takih obračunih nekdo izgubiti, oba sva imela svoje priložnosti. Neverjetno je, da prideš nazaj po dveh zaključnih žogicah. Pri 12:12 je čudno igrati podaljšano igro. A nekako sem upal, da bom do tja sploh prišel," je na osrednjem igrišču po veličastni zmagi v umirjenem tonu razlagal Đoković.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Upam, da s tem tudi ostalim ljudem dajem upanje, da pri 37 ni še vsega konec. Dobro se počutim. Potreboval bom nekaj časa, da se poberem. Tudi fizično. Več ne bi mogel dati, dal sem vse od sebe. Še vedno stojim in podobno želim tudi ostalim 37-letnikom," smisla za humor ni zmanjkalo Federerju. Ta je dodal, da bi si otroci želeli drugačen krožnik, da bi raje pobralo zlato stvar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi niz med velikima rivaloma je spominjal na tistega med Rogerjem in Rafaelom Nadalom v polfinalu. Oba igralca sta relativno suvereno držala začetne udarce, edino priložnost za odvzem servisa pa si je priigral Federer v četrti igri, a jo je Srb uspešno ubranil. Zmagovalca prvega niza je tako odločila podaljšana igra, ki jo je bolje pričel Đoković. Ta je z minibrejkom povedel s 3:2, a nato je Švicar dvakrat odvzel servis Noletu in povedel s 5:3. Srb se ni predal in tudi s pomočjo napak Rogerja s štirimi zaporednimi točkami prišel do zmage v prvem nizu. Podaljšano igro je po uri igre v prvem nizu dobil z rezultatom 7:5.

In če bi Srb po izjemno izenačenem prvem nizu moral biti v psihološki prednosti, pa se to ni pokazalo na terenu. Morda ga je zdelala fizična pripravljenost ali pa kaj drugega, toda Srb je na začetku drugega niza bil povsem neprepoznaven. Federer je to seveda znal izkoristiti in z dvema brejkoma hitro povedel s 4:0. Nole se je potrudil le toliko, da vpiše igro na semafor osrednjega igrišča, nato pa v katastrofalnem stilu zaključil niz, ki ga je Švicar po vsega 25 minutah dobil z rezultatom 6:1.

V ženskih dvojicah sta se končne zmage veselili Čehinja Barbora Strycova, sicer polfinalistka posamične konkurence, in Su-Wei Hsieh. Omenjena dvojica je v finalu premagala kanadsko-kitajsko navezo Gabriela Dabrowski-Yifan Xu (6:2, 6:4).

Federer je dobro igro z drugega prenesel tudi v tretji niz in brez težav dobil servisne igre. Đoković je vendarle uspel dvigniti raven igre na svoj začetni udarec in začel osvajati igre na svoj servis. Prvo priložnost za odvzem servisa (in edino v celotnem nizu) si je priigral Federer pri vodstvu s 5:4, kar je pomenilo, da ima obenem set žogico. Đoković, ki si do tega trenutka na dvoboju sploh še ni priigral brejk žogice, se je z dobrim servisom izvlekel, nato pa prišel do podaljšane igre. Tokrat je že na samem uvodu prišel do minibrejka in nato z dvema dobrima točkama na svoj začetni udarec povedel s 3:0. Z novim minibrejkom je Đoković povedel že s 5:1, a se je Federer uspel (vsaj delno) vrniti na 4:5. Nato pa je Srb zbrano dobil naslednji dve točki in dobil podaljšano igro s 7:4, s čimer je povedel 2:1 v nizih.

Četrti niz je bil malce nekoliko drugemu. Srb je sicer prišel do vodstva z 2:1, nato grozil Federerju v četrti igri (prišel je do 40:40), nato pa je Đoković znova popustil. Federer je to znal izkoristiti, zreduciral napake in z dvema brejkoma povedel z visokih 5:2. Ko je že kazalo, da se bo Federer sprehodil do četrtega niza, pa se je Đoković prebudil in začel igrati bolje. Izkoristil je svojo drugo brejk priložnost in prišel do sploh prvega brejka na dvoboju (prvo priložnost za odvzem servisa Federerju si je Nole priigral šele po 2 urah in 50 minutah igre). Nato je Srb suvereno dobil svoj začetni udarec in znižal na 4:5. V drugem poskusu pa Federer ni dovolj presenečenja: suvereno, brez izgubljene točke je dobil igro in četrti niz (6:4) ter tako izid poravnal na 2:2 v nizih.

V petem nizu, v katerem je s servisom pričel Đoković, je v četrti igri Federer moral reševati tri brejk žogice Srba. Pri tem je bil uspešen, a Srb se je vendarle dokopal do brejka v šesti igri, ko je izkoristil drugo in skupno peto brejk žogico v petem nizu ter povedel s 4:2. Federer se je z rebrejkom hitro vrnil v igro in izenačil na 4:4. Đoković je nato zadržal mirno kri in prekinil Federerjev niz ter povedel s 5:4. Đoković je deloval bolj prepričljivo, a prvi se je do odvzema servisa v nadaljevanju dokopal Federer. Ta je zlomil Noleta v petnajsti igri petega niza. Nole je v tej igri vodil že s 30:0, nato pa povsem popustil in Švicar je povedel z 8:7. Ko je Federer povedel s 40:15 v naslednji igri, je že kazalo, da je vsega konec, a Srb je (še enkrat več, tako kot v polfinalu US Opena 2010) imel drugačne načrte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rešil je obe zaključni žogici Švicarja in z rebrejkom izenačil izid na 8:8. Na koncu je odločala podaljšana igra, ki v petem nizu nastopi pri izidu 12:12, v kateri je več zbranosti pokazal Đoković in z nekaj fenomenalnimi udarci slavil s 7:3. Tako je skupno slavil z izidom 7:6, 1:6, 7:6, 4:6 in 13:12. Đoković je vse tri nize, ki jih je osvojil, dobil v podaljšani igri. 

Wimbledon, finale, moški:
Novak Đoković (Srb/1) - Roger Federer (Švi/2) 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.33

Lep teniški pozdrav

Cenjeni ljubitelji in ljubiteljice tenisa, lep večer še naprej. Po tako spektakularnemu finalu boste navijači Đokovića slavili pozno v noč, navijači Federerja pa boste najbrž težko zaspali. Za danes bodi (v živo) to vse, z vami sem bil Marko Gašparin, upam, da ste tudi vi uživali v teniški poslastici - najdaljšem finalnem obračunu Wimbledona.

20.23

Zamujena priložnost za zgodovinski dosežek Federerja

Federer je z dvema zapravljenima žogicama za zmago zapravil priložnost, da bi postal najstarejši zmagovalec grand slamov vseh časov (Ken Rosewall, 37 let in 63 dni, AO Open/2012). Švicar ostaja pri 20 grand slamih, Rafael Nadal jih ima 18, Nole pa zdaj 16. Velja dodati, da Roger Đokovića na grand slamih ni premagal že vse od Wimbledona 2012.

20.21

Đoković dobil vse tri podaljšane igre

"Mislim, da je to bil najbolj neverjeten finale, ki sem jih igral v karieri. Če pa ni bil, pa zagotovo med ’top3’. In to proti Rogerju, ki ga zelo spoštujem. Na žalost mora v takih obračunih nekdo izgubiti, oba sva imela svoje priložnosti. Neverjetno je, da prideš nazaj po dveh zaključnih žogicah. Pri 12:12 je čudno igrati podaljšano igro. A nekako sem upal, da bom do tja sploh prišel," pa je v umirjenem tonu razlagal Đoković.

20.20

Federer čestital Noletu

"Novak, neverjetna predstava. Kar si obrnil, je neverjetno. Cenim tvoj tenis in tvoje dosežke," je povedal Federer po bolečem porazu v finalu Wimbledona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.14

Đoković je drugič v karieri ubranil wimbledonsko lovoriko

Đoković je ubranil lovoriko, ki jo je osvojil že lani v finalu proti Kevinu Andersonu, kar mu je sicer uspelo že leta 2015. Dobil je še tretji wimbledonski finale proti Rogerju Federerju. Tokrat je rešil dve zaključni žogici pri zaostanku 7:8 in 15:40 v petem nizu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SUPERKNIGHT
15. 07. 2019 15.45
+6
Kot gorečemu navijaču Rogerja mi je zelo žal zapravljenih priložnosti za zmago. Bil bi pa zelo nekorekten,če Noletu ne bi čestital. Kakor koli:HVALA fanta za včerajšnno TENIŠKO ČAROVNIJO.👍👍👍👍👍
neosnaplanetu
15. 07. 2019 11.29
+22
Ocitno je bilo da je obcinstvu bolj vsec Federer.. le zakaj? Oba sta zmerno simpaticna. Ker je Nole srb? Morda..
hirajem
15. 07. 2019 11.28
+9
Frigo
15. 07. 2019 10.42
+19
Novak čestitke
CestniKolesar370Wattov
15. 07. 2019 10.41
+24
Klasika od tekme. Federer je igral lepši tenis, Nole je dobil igro živcev v tie breakih.
Odkup Vozil
15. 07. 2019 10.40
+15
Nole kralj svaka mu čast bravooo ;-)
tekač
15. 07. 2019 10.38
+25
Tenis je igra glave in tu na tem nivoju ne moreš zapravljati priložnosti. Federer bi svojo moral izkoristiti, pa je ni in je izgubil finale. Obnašanje obeh igralcev vrhunsko,taktika in tehnika vrhunska, malo manj napak in več zbranosti pri Noletu in rezultat je temu primeren.
klukec
15. 07. 2019 10.18
+15
uporabnica1
15. 07. 2019 10.03
+59
Lahko mi nabijate minuse kolikor hočete, vem da je tu veliko nacionalistov, ampak Djokovicev uspeh dojemam kot naš uspeh. Navsezadnje smo bratje Slovani in sem vesela uspeha vsakega Srba ali ostalih od dol. Novak je velik igralec in še večji človek. Šport je šport, politika je politika.
Peter Selan 1978
15. 07. 2019 12.23
-10
kakšno ma vezo nacionalnost...sam navijam za federerja od njegovega 17 leta ker za moje pojme igra najlepši tenis...lej pa če bi bedene igral proti njemu bi navijal za rogerja...dvomim pa da veš kdo je bedene
uporabnica1
15. 07. 2019 13.11
+6
platina zakaj govoriš na pamet? Po čem sklepaš? Dobro vem kdo je Bedene, da bi pa ti navijal raje za Rogerja kot našega se pa mi zdi kar malce žalostno
Peter Selan 1978
15. 07. 2019 13.34
-2
žalostno? pa kdo si ti da mi boš govorila za koga naj navijam...a sem slučajno kej pametoval čez noleta..ne ker ga spoštujem...takim ki je pa nacija več od srcnosti škoda besed
uporabnica1
15. 07. 2019 15.11
+1
nisem rekla za koga moraš navijat, kaj se takoj jeziš. Rekla sem samo, da se mi zdi zalostno, da raje navijas za tujce kot za nasega, v primeru da igra proti nasemu. Ne mislim generalno, ker tudi jaz navijam za tujce, vendar v prvi vrsti za Slovence
uporabnica1
15. 07. 2019 15.12
+1
Vsi igrajo s srcem, saj celo zivljenje garajo in se temu posvecajo. Nimam ti kej pomagat, ce ne razumes mojega komentarja
Športnikpoduši
15. 07. 2019 09.36
+56
Epsko, preprosto epsko. Finale za v arhive. Ogromen poklon gre Novaku, ki je zaradi spoštovanja do Rogerja proslavljal lovoriko v zelo mirno in neevforično. Prav videlo se je, kako zelo spoštuje Federerja. To je čar športa!
Lazanja365
15. 07. 2019 09.19
+46
Kakšen tenis, kakšna igra, medsebojno spoštovanje NEVERJETNO!! Včeraj sta oba pokazala izjemno kvaliteto, neverjetno psihično pripravljenost, moč, željo, sposobnost, fizično pripravljenost ... in dokazala zakaj spadata v sam vrh! Kljub temu, da sem goreč navijač Noleta, včeraj nisem mogel mimo tega, da iskreno zaploskam gospodu Federeju. Pri teh letih, pokazati to kar je včeraj pokazal na igrišču pa človeku res da misliti in iskreno upam, da bomo te velikane še vsaj nekaj časa imeli čast spremljati na igriščih. Včeraj je zmagal tenis in včerajšnja tekma je ena tistih, ko bi pokal za prvo mesto morala prejeti oba igralca !! RESPECT!!!! Ko se zaključi era Federer, Đoković, Nadal, mislim da bo trajalo kar nekaj časa preden bomo spet lahko uživali v takih spektaklih.
uporabnica1
15. 07. 2019 10.03
+15
Nobody75
15. 07. 2019 09.11
-47
Kaj češ včasih pač sreča prati glupane. Dober finale meni osebno je malo manjkalo emocij iz obeh strani. Nekako robotsko mi je delovalo vse skupaj. Drugač Federer konkretnejši, več lepih potez, čeprav malo preveč napak. Đokerovič kot ponavadi counterpunching, na mreži samo ko je treba dat roko:) Federer bi moral tole vzet žal.
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 09.46
+8
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 10.01
+6
AlphaOmega
15. 07. 2019 10.48
+6
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 09.10
+12
To nam delaj noleeeeeee
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 10.01
-2
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 09.09
+15
Noleeeeeee mojster čestitke pa tudi za legendo fedota nor tenis
Pozitiven
15. 07. 2019 09.08
-15
Tipično za kumunajzerske novinarje.... ker niso navijali za Dzokovica so bili proti njemu.
manojleee
15. 07. 2019 08.32
+23
Hahaha se en kompleksas. Hvala bogu da promovira svojo drzavo, ki jo vsi ostali pljuvajo, sploh zahodni mediji. Vedno je pa kazal spostovanje do vseh drzav na teh prostorih.
disorderliness
15. 07. 2019 10.43
+1
Drži. Njegova edina motivacija je država. Njegov trener je sicer Hrvat, plačan je pa v dolarjih.
Apa?51
15. 07. 2019 08.24
+32
BRAVO NOLE MAJSTORE
tarzan13
15. 07. 2019 08.29
-30
a veš kaj pomeni majstor ? divja svinja..zato če mu želiš dobr mu raj napiši care ..
tarzan13
15. 07. 2019 08.06
+15
đole igra samo na največjih tekmovanjih
tarzan13
15. 07. 2019 07.58
-9
5 ur si podaj žogico
lordG
15. 07. 2019 07.25
+61
glede na izenačenost dvoboja bi lahko zmagal kdorkoli, đoko je pač imel ta dan več sreče s tajbreki
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 09.07
+1
O lordiccccc kdo je zmagal kdo glasen si bil pluval pa se marsikaj kako bo ga poslal v srbijo hahaha nole ti je zaprl usta
Mariborrrrrrrrr
15. 07. 2019 09.59
-2