Drugi športi

Špela Ponomarenko Janić v finalu Ria za las ob medaljo, Mrakova in Macarovala ostajata v boju za medaljo

Rio de Janeiro, 16. 08. 2016 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v disciplini 200 metrov osvojila četrto mesto. Od medalje so jo ločile dobre tri desetinke sekunde. Zmagala je Lisa Carrington z Nove Zelandije pred Poljakinjo Marto Walczykiewicz in Ino Osipenko-Rodomsko iz Azerbajdžana. Tina Šutej je gladko napredovala v finale skoka s palico. Tina Mrak in Veronika Macarol še vedno ostaja v igri za medaljo

34-letna Špela Ponomarenko Janić je v olimpijskem finalu v Riu de Janeiru veslala na osmi progi, za bronasto kolajno pa ji je zmanjkalo 0,368 sekunde.

Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić FOTO: STA

Na koncu so bile najboljše favoritinje - branilka naslova in štirikratna svetovna prvakinja Novozelandka Carringtonova, svetovna podprvakinja Poljakinja Walczykiewicz ter srebrna iz Londona Osipenko Radomska. Štiriintridesetletna Ponomarenko Janićeva pa je med drugim ugnala bronasto z zadnjega SP Španka Teresa Rivas Portela ter aktualno evropsko prvakinjo Sarah Guyot iz Francije. Na 200-metrski razdalji taktiziranja ni bilo, saj se tekma razplete v 40 sekundah, zato je pomemben vsak element nastopa, od starta, do pospeševanja in držanja visokega ritma ter varčevanje s kančkom energije za zaključni sprint. Izredno je s progo opravila tudi Primorka in dosegla svojo najvišjo olimpijsko uvrstitev v karieri.

"Zelo sem zadovoljna s četrtim mestom. Rekli so, da sem zelo blizu, tega sicer nisem čutila in tri desetinke na 200-metrski razdalji niso tako malo. Bilo je težko. Pred tekmo je pihal bočni veter in moja proga za ta veter ni bila najboljša, zato se nekako nisem znašla. A na srečo na tekmi tega vetra ni bilo več. Osredotočila sem se sama nase. Start je bil 100-odstotkov boljši kot včeraj in mislim, da sem odveslala zelo dobro tekmo in dosegla svoj najboljši olimpijski izid," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka, ki je tik pred igrami v Španiji trenirala skupaj s staro in novo olimpijsko prvakinjo, obe pa se že dogovarjata tudi za naslednje leto. "Mislim, da je obema koristilo."

Koprčanka ocenjuje, da je bila to zanesljivo njena letos najboljša tekma na 200-metrski razdalji, prav nič pa je ni motila zunanja osma proga, na kateri ni imela možnosti neposrednega dvoboja s tekmicami. "Na 200-metrski tekmi se nimaš časa obremenjevati z drugimi. Slabše bi bilo, če bi ponovila včerajšnji start in imela progo v sredini. Danes pa sem vedela, da sem na startu hitra, saj je bila zraven mene Španka, ki vedno zelo dobro začne." Grenkega priokusa ob četrtem mestu nima, saj je izpolnila tiho željo po najboljši olimpijski uvrstitvi. "Zanesljivo pa se bom malo spraševala, kje bi lahko še kaj dobila, a odpeljala sem dobro in si nimam česa očitati."

Tina Šutej v finalu skoka s palico
Slovenija je na atletskem stadionu Joao Havelange v Riu de Janieru zabeležila prvo uvrstitev v finale. 27-letna Ljubljančanka Tina Šutej se je prebila med petnajst najboljših tekmovalk v skoku s palico, ki se bodo za olimpijska odličja merila v noči s petka na soboto. "Moj načrt je bil čim manj poprav na začetnih višinah, saj sem predvidevala, da za finale ne bo treba skočiti 460. Ko sem presegla 455, so mi sodniki dejali, da mi ni treba več skakati, saj sem že bila uvrščena v finale," je povedala Šutejeva.

Veronika Macarol in Tina Mrak sta blizu olimpijskega odličja.
Veronika Macarol in Tina Mrak sta blizu olimpijskega odličja. FOTO:

Šutejeva se je v finale uvrstila z rezultatom 455 centimetrov, kar je sicer pet centimetrov manj od norme. Šutejeva - njen osebni rekord je 461, izid sezone pa 456 - se je v kvalifikacije vključila že pri višini 415, z njo opravila v prvem poskusu, enako pa tudi vse naslednje višine do 455 centimetrov. "Zadovoljna sem s skoki, tudi pri 455 se mi zdi, da sem imela še nekaj centimetrov rezerve. Dobro sem izkoristila palico, čeprav nisem uporabila tiste najtrše. Zaupala sem vase in trenerja," je dejala slovenska atletinja. "Zdaj je najbolj pomembno, da se dobro regeneriram. Nato me čaka še nekaj lažjih treningov ter vizualizacija. Kar se tiče fizičnega dela, smo vse opravili že pred igrami, zdaj je bistvo mentalni del. V finalu bom zadovoljna, če dosežem nov državni rekord," je zaključila Šutejeva.

Mrakova in Macarolova blizu uspeha kariere
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po desetih plovih razreda 470 na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru na tretjem mestu in se bronast v sredini regati najboljše deseterice potegovali za medaljo. Britanki Hannah Mills in Saskia Clark sta že novi olimpijski prvakinji, na naslednjih mestih pa so razlike zelo majhne.

Kajak K-1, sprint, ženske:
ZLATO: Lisa Carrington (NZl)
SREBRO: Marta Walczykiewicz (Pol)
BRON: Ina Osipenko-Rodomska (Aze)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galjot
16. 08. 2016 22.27
+2
Čestitke špela super rezultat
Paštašutar
16. 08. 2016 17.17
+6
Bravo Špela,fantasticen rezultat!!
taurus111
16. 08. 2016 15.59
+2
Bravo Primorka, lahko jo dobi na 500m ?
pogan
16. 08. 2016 15.30
-31
Pa kako četrta ?? kaj se ni mogla mačlo potruditi al kaj , da bi bila tretja?
rambek
16. 08. 2016 15.30
+13
Bravo. Zmanjkalo nekaj sreče.