Drugi športi

Sodni dan na reliju Dakar: nalivi, poplave in strele preprečile etapo med Tupizo in Salto

Tupiza, 15. 01. 2018 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

Nalivi, poplave, strele ... To sta vreme in vremenska napoved na meji med Bolivijo in Argentino - med Tupizo in Salto. Na delu, kjer se reli Dakar najbolj približa južnoameriški džungli, je vreme tudi letos premagalo dirko. Bivak v Tupizi je namreč dobesedno potopljen in reli bolj kot puščavska dirka izgleda kot vesoljni potop. Današnja hitrostna preizkušnja je zato odpovedana in karavana relija se seli v Argentino v konvoju.

Dirkači so deloma zadovoljni, saj bodo lahko prihranili nekaj moči za tretji del relija, v katerem jih čakajo zelo naporne prašne hitrostne preizkušnje, kjer je prehitevanje smrtno nevarno, ter kombinacija peska z visokimi temperaturami in vremenskih preobratov s spolzkim blatom. V Argentini veliko nevarnost predstavljajo tudi krave, ki velikokrat zaidejo na traso dirke. Toda predvsem za motoriste tudi vožnja po cesti v konvoju v dežju ni najprijetnejša.

"Za motoriste je v dežju in mrazu najhujša počasna vožnja, ko se ne moreš ogreti in te nekaj sto kilometrov oziroma nekaj ur premoči in premrazi do kosti. Težava ni le v tem, da je postala trasa neprevozna in da je bila na njej velika nevarnost udara strel, ampak tudi to, da je bil bivak zalit z vodo in se dirkalniki niso mogli poservisirati," pravi Simon Marčič, ki je sicer zadovoljen z zadnjo etapo med Uyunijem in Tupizo, ki je postregla z najdaljšo, kar 500 kilometrov hitrostno preizkušnjo, ki jo je končal kot 57.

Simon Marčič je opozoril, da je počasna vožnja v dežju zelo težka, saj dirkača premrazi do kosti.
Simon Marčič je opozoril, da je počasna vožnja v dežju zelo težka, saj dirkača premrazi do kosti. FOTO: Rally Zone

Med motoristi sicer vodi Adrian van Beveren z Yamaho le 22 sekund pred Kevinom Benavidesom na Hondi kar napoveduje ogorčen boj, leprav je do cilja še več kot 3000 kilometrov. Med avtomobilisti reli legenda Carlos Sainz s Peugeotom vodi več kot eno uro pred Nasserjem Al-Attiyahom in se seveda veseli vse bolj njemu na kožo pisanih argentinskih hitrostnih preizkušenj. Sploh zadnjih dveh, ki bosta speljani tudi po trasi relijev WRC. Obenem pa se še kako dobro spominja hude nesreče, ki jo je tu doživel pred leti in tega, da je do konca relija še peklenski teden dni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.