Drugi športi

Slovenski telovadci poklapani končali glasgowsko SP

Glasgow, 25. 10. 2015 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi dan kvalifikacij za moške na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Glasgowu so nastopili trije Slovenci. Sašo Bertoncelj je na konju z ročaji po treh od osmih kvalifikacijskih skupin že izven finala osmerice. Alen Dimic je mnogoboj opravil, a s preveč napakami, tako kot tudi Rok Klavora na parterju.

Dimic je od slovenske trojice nastopil prvi. Na parterju je z dvema napakama prejel oceno 13,133, s čimer je še bil zadovoljen. Za njim je nastopil Klavora, ki se je dvakrat usedel na parter, temu primerna je bila ocena - 12,566. Za tem sta Dimic in Bertoncelj nastopila na konju z ročaji. Dimic se je dobro boril in se rešil iz nekaj neprijetnih položajev in dobil oceno 12,933, Bertoncelj pa z lažjo vajo ni posegel po najvišjih mestih. Dobil je oceno 14,700, kar je bilo v tistem trenutku dovolj za osmo mesto, še pred zadnjo menjavo v tretji skupini ga je izgubil; na tretje mesto se je uvrstil Japonec Kohei Uchimura.

"Ni prišel v ritem," je bil kratek slovenski selektor Sebastijan Piletič, Bertoncelj pa je razložil: "Sebastijan je že vse povedal. Od samega začetka nisem padel v ritem. Prvi element je bil OK. Potem sem pa začel loviti ritem. Pri drugem elementu sem ostal zadaj. Poizkusil sem izvleči nekaj iz tega. Napako sem potegnil dalje. Veš že, da bo premalo. Vedel sem, da je treba vajo narediti tipi-topi, če hočem kaj praskati zraven. V zadnjem obdobju, tudi zame, ki se vedno borim, je bilo preveč vsega. To vse potegne za sabo. Vajo še izvlečem, bi pa rabil malo sreče."

Sašo Bertoncelj
Sašo Bertoncelj FOTO: Aljoša Kravanja

Dimic je nato nastopil še na krogih, kjer je dobil oceno 13,000, na preskoku je dobil 13,933, na bradlji 13,133 in na drogu 14,033. Skupno je zbral 80,165 točke, za 10,399 točke zaostaja za vodilnim Uchimuro. Točkovni zbir bo premajhen, da bi se Dimic uvrstil na predolimpijski turnir za igre v Riu prihodnje leto, kar je bil njegov veliki cilj.

"Katastrofa. Razočaranje je veliko. To je bila moja tretja priložnost, tretjič sem zaj... Tresel sem se, kot da sem prvič na tekmi. Z najboljšega orodja sem telebnil na rit. Vem, da ne bo dovolj. Bili smo realni, pripravljalne tekme in treninge sem naredil briljantno. Potem pa tole tukaj ... Sploh ne vem, kaj naj rečem. Pripravljen sem bil, na treningih sem letel. Ne iščem izgovorov, izgubil sem," je bil vidno jezen sam nase Dimic.

Alen Dimic.
Alen Dimic. FOTO: Aljoša Kravanja

"Prvo diagonalo sem padel. Občutek sem sicer imel dober. Težišče se mi je nagnilo nazaj, z rokami sem šel na tla. Vse mi je padlo dol. Vajo sem zdržal do konca, ampak sem na koncu še enkrat padel. Ne vem, kaj je šlo narobe. Treba je zapreti list in odpreti novega. Grem optimistično naprej," pa je menil Klavora. Slovenci so sicer tekmovali v tretji skupini dneva, skupaj s Kitajsko in Japonsko, prvo in drugo reprezentanco z zadnjega SP. Obojni so se ekipno zavihteli na vrh, vodi Japonska pred Kitajko za 1,857 točke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.