Drugi športi

VIDEO: Slovenski preboj v evropsko prvenstvo turnih avtomobilov

Ljubljana, 03. 10. 2016 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav se zdi, da slovenski motošport ob odsotnosti dirkališča in ekonomski krizi z minimalnimi sponzorskimi vložki, že dve desetletji stagnira, se stvari vendar premikajo naprej.

Več videovsebin
  • Boštjan Avbelj v Imoli
    00:40
    Boštjan Avbelj v Imoli
  • Izjava Boštjana Avblja v Imoli
    00:26
    Izjava Boštjana Avblja v Imoli

Poleg relistov z občasnimi nastopi na dirkah svetovnega prvenstva in ob posameznih uspehih na evropskih gorsko hitrostnih dirkah, je za velik preboj v krožno hitrostni dirkaški zvrsti poskrbel Boštjan Avbelj ter z devetim in šestim mestom presenetil na finalni dirki evropskega prvenstva turnih avtomobilov. Avbelj je lanskoletni naslov državnega prvaka v krožno hitrostnem dirkanju, letos nadgradil z naslovom prvaka srednjeevropskega conskega prvenstva ESET-V4 TWC in se kljub temu, da je praktično novinec v dirkaškem svetu odločil narediti še večji korak naprej. Iz pokalnih twingov in cliov je presedel v bistvo zmogljivejšega seat leona in startal na dirki ETTC v Imoli. Na takem nivoju krožno hitrostnega dirkanja ni bilo slovenskega dirkača že dve desetletji, odkar so Šuster, Božič in Jerančič dirkali na vzdržljivostnih krožnih dirkah. Edino takšno dirko pa smo v Sloveniji lahko videli na prelomu stoletja v Cerkljah.

Boštjan Avbelj
Boštjan Avbelj FOTO:

Avbelj je dirki v elitni evropski konkurenci turnih avtomobilov končal na devetem in šestem mestu in to kljub temu, da je moral zaradi kvalifikacijskih zapletov z gumami startati z zadnjega mesta, in da je imel slabši dirkalnik od večine konkurentov. "Moj dirkalnik je prve evolucije, zato ima slabšo aerodinamiko in vzmetenje ter nima sekvenčnega menjalnika, kot večina konkurentov. Veliko sem zgubljal na ravninah, na ovinkih pa iz avtomobila potegnil res največ kar se je dalo. To je pomenilo, da je kdaj šlo zelo na nož in tudi po travi. Zadovoljen sem z rezultatom, ker sem startal kot zadnji so mi med prebijanjem v ospredje najhitrejši sicer že ušli, a dokazal sem, da lahko že na svojem krstnem nastopu na takšnem nivoju, držim korak z najboljšimi," je po dirki povedal Boštjan, ki sedaj že cilja na to, da bi v ekipi LEMA racing drugo leto odpeljal celotno sezono  evropskega prvenstva turnih avtomobilov.

Glede na to, da je šele lani prvič sedel za volan dirkalnega avtomobila in da je doma v edini državi razvitega sveta, ki nima dirkališča, je to senzacionalni uspeh. Zanj pa predvsem iztočnica in motivacija za prihodnjo sezono, pri čemer se zdi, da njegov talent in motivacijo ne more ustaviti nič drugega kot denar. Sezona dirkanja v prvenstvu ETTC namreč presega sto tisoč evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.