Drugi športi

Akrobatski pilot Podlunšek odslej med najboljšimi na svetu

Ljubljana, 19. 01. 2016 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski pilot Peter Podlunšek, ki je v lanski sezoni svetovnega prvenstva v akrobatskem letenju štirikrat stopil na stopničke v razredu challenger, bo v letošnji sezoni letvico prestavil precej višje. Tudi uradno je postal član elitnega razreda master v tekmovanju Red Bull Air Race.

Prestop v ta razred je v svetu akrobatskega letenja primerljiv z vstopom v formulo 1 ali v razred motoGP med motociklisti, pravi Peter Podlunšek. "Sem velik privrženec motošporta in lahko rečem, da se prehod iz challengerja v master lahko primerja s formulo 1, predvsem glede vložka in znanja. Zame osebno je velika čast in privilegij, da smo kot ekipa iz Slovenije sploh dobili možnosti sodelovati v tako elitnem športu," o prestopu v višji razred pravi 46-letni Podlunšek.

Za njim je veliko dela, ki ga sam ne bi mogel opraviti. Za njim je tudi ekipa, ki se uradno imenuje Peter Podlunšek Racing (zunanjo podobo je izbrusil oblikovalec Aldo Drudi, ki skrbi tudi za grafično podobo Valentina Rossija), v njej pa ima pester nabor sodelavcev in strokovnjakov - med njimi dva taktika, ki skrbita za to, da izračunata najboljšo možno linijo leta na tekmovanjih, upoštevajoč tudi vremenske razmere.

"V ekipi imamo tudi dva doktorja znanosti. Prepričan sem, da imamo v Sloveniji dovolj znanja na vseh področjih, ki jih potrebujem, le mehanika sem poiskal v ZDA, gre za enega najboljših v tem tekmovanju," je pojasnil Podlunšek. "Zdaj ima ekipa 15 do 20 ljudi. Imeli smo malo časa, da smo postavili ekipo, kupili letalo in ga prepeljali v Slovenijo ter začeli pripravljati na prvo tekmo. Ta ekipa je zdaj nezamenljiva, pilot pa je samo ena figura v njej," o zahtevnosti projekta pravi slovenski udeleženec elitnega tekmovanja.

Za zdaj je njegovo letalo, kot je dejal na predstavitvi nove sezone in novega projekta v Ljubljani, še raztreseno na radiju 100 kilometrov po različnih delavnicah. Toda v nekaj tednih bo povsem drugače, saj želi pred prvo dirko v začetku marca v Abu Dabiju z novim letalom opraviti kar največ treningov.

"Letalo bo končano tik pred odhodom na prvo dirko. Mislim, da ga bomo še dograjevali skozi sezono, prve spremembe bodo že za japonsko dirko junija. Privajanje na letalo bo trajalo kar dolgo časa in do druge polovice sezone bo trajalo, da ga bom lahko popolnoma izkoristil," o tehniki razmišlja Podlunšek.

Petra Podlunška čakajo novi izzivi.
Petra Podlunška čakajo novi izzivi. FOTO: Tina Torelli

Za zdaj treninge lahko opravlja kar doma, saj ima na letališču v Murski Soboti odlične razmere za delo. V šali je celo dejal, da so tekmovanje Red Bull Race, v katerem morajo piloti preleteti progo, označeno z zračnimi stožci oziroma piloni, verjetno povzeli po njegovi ideji, ko je nekoč letel nad Muro in med drevesi v okolici letališča.

Lani je Podlunšek v svoji zdaj že zadnji sezoni razreda challenger dvakrat stal na tretji stopnički, dvakrat na drugi. Zaveda se, da bo v prvi sezoni novega, precej zahtevnejšega razreda težko posegel po visokih mestih, vseeno pa ima tudi tu tekmovalne ambicije: "Ne grem tja kot statist, kot opazovalec, grem dirkat. A prestop je tako velik preskok, da je nemogoče imeti ambicije po stopničkah. Največji cilj pa je, da sezono odpeljemo varno in uspešno," je želje strnil Podlunšek in priznal, da so zanj najljubši tereni v britanskem Ascottu nad kraljevim hipodromom ter avstrijski Spielberg, pa tudi Budimpešta zaradi letenja v neposredni bližini parlamenta.

"Prepričan sem, da bi pri nas lahko izvedli tako dirko. A potrebno je več kot samo želja, to je državni projekt in v takšni dirki mora potencial prepoznati tudi država. Vemo, da je bila dirka že dvakrat v bližnjem Rovinju in je imela velike učinke na turizem. Na vsaki dirki je gledalcev več sto tisoč, poleg promocije je tako še neposreden finančni učinek," pa je o morebitni domači dirki v prihodnosti še razmišljal Podlunšek.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riad
20. 01. 2016 11.33
Čestitam in sem ponosen, da je uspel!
imperiale
19. 01. 2016 09.51
-3
Pr nas se to zihr ne splača
arose
19. 01. 2016 11.46
+2