Drugi športi

Slovenski padalci svetovni prvaki, zlat tudi Uroš Ban

Chicago, 19. 09. 2016 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska padalska reprezentanca je na SP, mondialu v Chicagu, v svoji paradni disciplini, v skokih na cilj, povsem pokorila konkurenco in se z imenitnimi skoki v zelo zahtevnih razmerah že petič v zadnjih petnajstih letih povzpela na najvišjo stopničko in svojo bogato zbirko medalj obogatila z novim ekipnim zlatom.

Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan so v vetrovnem mestu svoje delo opravili brezhibno in na koncu s petimi centimetri naskoka, v osmih serijah so jih zbrali vsega 25, premagali Ruse za 5 in Kitajce za 9 centimetrov. Slovenski padalci so bili od vsega začetka v ospredju, v odločilnih trenutkih pa so pokazali in dokazali, da jim ni para v tem padalskem športu. Toda ekipno zlato ni bil končen izkupiček kolajn, za drugo zlato slovenske odprave je poskrbel 45-letni Tržičan Uroš Ban, ki je brez nihanj in s konstantnimi skoki opravil z vso konkurenco in se veselil svoje prve zlate posamične medalje na svetovnih prvenstvih v skokih na cilj. "Današnji dan je nekaj izjemnega. Že samo tekmovanje v ekipni konkurenci je bilo zelo napeto, ta napetost se je potem stopnjevala še v posamični konkurenci. Zelo sem vesel, da sem uspel ostati zbran, čeprav se je tekmovanje po koncu ekipnega dela nekoliko vleklo, toda tudi to je čar takšnega tekmovanja. Posebno doživetje so bile tudi vremenske razmere, ki so bile zelo zahtevne, predvsem v prvih šestih skokih so bile razmere ekstremne z močnim vetrom, ves čas v meji dovoljenega in takrat je ekipa dokazala, da se znajde tudi v takšnih razmerah in ravno v šesti seriji se je ekipna tekma prevesila v našo prid, vodstvo smo uspeli zadržati in v zadnjih dveh serijah le še potrdili zmago. Po uspehu z ekipo mi ni bilo težko ohraniti mirnosti, ki sem jo dejansko prenesel v polfinale in finale med posamezniki, kar sem dokazal tudi z dvema 'ničlama' v zadnjih dveh skokih, kar je bila le pika na i," je misli po koncu prvenstva z dvema zlatima medaljama okrog vratu strnil Uroš Ban.

Svetovno prvenstvo si ni povsem izšlo po željah Maje Sajovic, ki je potihoma pričakovala medaljo, a je s finalnim skokom opravila nekoliko slabše in je bila na koncu peta, kar je še vedno odličen dosežek.

Izidi:
- ekipno:
1. Slovenija (Balta, Ban, Salkič, Erjavec, Bečan)- 25 cm, 2. Rusija- 30, 3. Kitajska- 34;
- moški, posamezno:
1 Ban (Slo)- 5 cm, 2. Wiesner (Nem)- 6,

- ženske, posamezno:
1 Nikicjuk (Blr)- 10 cm, 2. Han (Kit)- 12, 3. Jekšikejeva (Rus)- 13,...5. Sajovic (Slo)- 15.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aviktora
19. 09. 2016 18.53
+2
Čestitke, to bi lahko objavili na prvi strani, tako kot ostale športnike, ki kje uspejo.
Aquanaut
19. 09. 2016 13.13
+5
Čestitke vsem!. Maja, saj si že svetovna prvakinja. Tokrat se ni izšlo, se bo pa prihodnjič.
trdoleska
19. 09. 2016 13.05
+5
Maček2
19. 09. 2016 08.46
+12