Drugi športi

Slovenski odbojkarji z zmago proti Grčiji na pol poti do finala

Solun, 12. 07. 2014 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v prvi polfinalni tekmi evropske lige v Solunu premagala Grčijo s 3:2 (-19, 26, 22, -23, 11) in s tem naredila velik korak k uvrstitvi v finale. Povratna tekma bo na sporedu v Mariboru.

Slovenski selektor Luka Slabe je imel pred polfinalno tekmo kar nekaj skrbi. Zaradi poškodb in bolezni ekipa v zadnjem času ni najbolje trenirala, zato ni točno vedel, kaj lahko od nje pričakuje. Odpovedati se je moral tudi bolnemu blokerju Urošu Pavloviću (namesto njega je bil med 12 odbojkarji mladi Jan Kozamernik, v prvi postavi pa Dane Mijatović), kar pa se sestave prvega moštva ni imel večjih dilem. Potem ko je bilo jasno, da bo izkušenega kapetana Tineta Urnauta kljub dobrim igram mlajših sprejemalcev na prejšnjih tekmah vrnil v začetno postavo, je bilo edino vprašanje, kdo bo začel na mestu organizatorja igre. Gregor Ropret je namreč še čutil posledice poškodbe gležnja, a Matija Jereb kljub temu na začetku ni dobil priložnosti, saj je prvi podajalec stisnil zobe in se pojavil na igrišču.

Slovenci tekme niso začeli najbolje, po točki domačih, po kateri se je dalo sklepati, da bodo ti imeli tudi sodniško pomoč (sodniki so Tinetu Urnautu namesto točke dosodili nošeno žogo), je bilo na semaforju 8:5, nekaj trenutkov pozneje pa po novi točki grškega zvezdnika Mitra Đurića, rojenega v Sarajevu, že 10:6. V teh trenutkih sta bila slovenska blokerja opazna le po slabih napadih, veliko napak je bilo pri servisu, prav tako v napadu. Servisi Mitje Gasparinija so dali nekaj upanja (13:14), a nato je isti igralec naredil nekaj napak, tako da so domači pred končnico povedli z 21:16, prednost pa zanesljivo zadržali. V drugem nizu je steklo tudi v napadu, tako da v tem delu Grki niso naredili ničesar, Gasparini z napadi, Urnaut z asom in Klemen Čebulj z blokom so goste spet popeljali do občutnejšega vodstva (20:15), vendar to ni bilo dovolj za mirno končnico. Grki so namreč po zaslugi maksimalnega tveganja s servisi izenačili na 24:24, se še nekaj časa upirali, toda Gasparini jih je z bombo s servisne črte vendarle prisilil v napako, tako da je bil izid izenačen na 1:1.

Selektor Luka Slabe
Selektor Luka Slabe FOTO: Damjan Žibert

Dvojec Koncilja-Gasparini je bil poleg Ropreta, ki je zablestel s servisi in blokom, podpisan tudi pri vodstvu 7:3 na začetku tretjega niza, dokončno pa sta Grke v tretjem nizu zlomila blok Koncilje in as Gasparinija, ki sta pomenila vodstvo 21:16. To je bilo tokrat dovolj, da v končnici ni prišlo do večjih zapletov. Za razliko zadnjih dveh nizov so v četrtem do občutnejše prednosti na začetku prišli domači, povedli so z 9:4. Takrat je Slabe na igrišče spet poslal Jereba, kar se je izkazalo za dobro potezo. Slovenija je bila v vodstvu, v zaključku je vodila za dve točki (20:18), a vodstva spet ni znala zadržati, pri izidu 23:22 so bili v prednosti domači, ki so nato po dobri obrambi izkoristili tudi prvo zaključno žogo. Odločal je "tie break", v katerem so po servisih Urnauta prišli do vodstva s 3:0, vendar domače to ni zmedlo, po odličnih začetnih udarcih Athanasiosa Protopsaltisa so iz zaostanka 1:4 prišli do vodstva 6:4. Na osmi točki pa je bilo spet izenačeno. Obema ekipama se je poznala utrujenost, toda bolj Grkom, ki so v nadaljevanju naredili nekaj napak, Koncilja pa je s pomočjo sreče s servisom poskrbel za vodstvo 12:8. Tega Slovenci niso več zapravili.

Izid:
Grčija - Slovenija 2:3 (19, -26, -22, 23, -11)
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kun_Aguero
14. 07. 2014 18.59