Drugi športi

Slovenski odbojkarji vse naboje izstrelili v prvem nizu

Osijek, 26. 11. 2011 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska odbojkarska reprezentanca si na prvem kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah ni uspela zagotoviti vozovnice za drugega. V Osijeku je kljub odličnemu začetku izgubila finale, s 3:1 (15, –23, –22) jo je premagala Finska.

Oslabljena slovenska odbojkarska reprezentanca je imela v Osijeku idealno priložnost, da se Finski oddolži za poraz na evropskem prvenstvu in se hkrati uvrsti v nadaljevanje bojev za uvrstitev na olimpijske igre v Londonu, a ji maščevanje ni uspelo. Čeprav je pokazala najboljšo predstavo na turnirju, je bila tekma proti Skandinavcem zrcalna slika prejšnjih, po odličnem začetku je sledilo slabše nadaljevanje, tako da so "od mrtvih" tokrat vstali Finci. Ti so bili na začetku povsem nebogljeni, a je njihovemu argentinskemu trenerju Danielu Castellaniju uspelo najti postavo, ki je vzpostavila ravnotežje, nato pa izkoristila izkušnje, ki jih ima finska ekipa precej več kot slovenska.

Slovenija odbojka - 1
Slovenija odbojka - 1 FOTO: Reuters

Finci so bili že pred začetkom papirnati favoriti, ne samo zaradi zmage na evropskem prvenstvu, ampak tudi zaradi predstav v Osijeku, kjer so vse tekme gladko dobili. Toda na začetku je vendarle kazalo, da jih Slovenci lahko premagajo. Odlični servisi (v prvem nizu kar sedem asov), zelo dober sprejem, trden blok in tudi učinkovitost v napadu (Mitja Gasparini, Tine Urnaut) so bili elementi, zaradi katerih so jih Slovenci povsem nadigrali.

Po njihovem vodstvu z 9:8 je slovenski korektor pokazal svoje sposobnosti in svoji ekipi posredno ali neposredno zagotovil kar sedem zaporednih točk, po slovenskem vodstvu 15:9 pa se Finci niso več pobrali. Tudi na začetku drugega niza, ko so Slovenci z odličnimi servisi Andreja Flajsa povedli s 6:2, je bilo videti, da je Slovenija precej boljši tekmec, toda po vodstvu 17:13 so se začele težave. Prej in potem so sodniki Skandinavcem pripisali kar štiri točke (prestopa Gasparinija in Flajsa, dva dotika, ki jih mogoče ni bilo), kar se je pokazalo pri rezultatu. V slovensko vrsto se je naselila nervoza, medtem ko si je tekmec počasi vračal samozavest, z delnim izidom 7:0 pa povedel z 20:17. Izbrancem Veselina Vukovića je nato uspelo ubraniti dve zaključni žogi, tretje pa ne.
Servisi slovenskih igralcev že v drugem nizu niso bili tako prebojni kot v prvem, ko pa se je močno poslabšal še sprejem, se je tehtnica obrnila v prid tekmecev. Vuković je sicer poskušal z menjavami, v igro poslal Jana Planinca, v četrtem nizu tudi Klemna Čebulja, toda pravega učinka ni bilo. V tretjem nizu sta se sicer ekipi izmenjavali v vodstvu, rezultat pa je bil zadnjič izenačen na 19:19. V končnici sta sodnika (Srb in avstrijski Hrvat) pri servisu Gasparinija spet dosodila prestop (tako velikega števila prestopov na tako pomembnih tekmah že dolgo ni bilo), s tem pa igralcem spet "ukradla" delček zbranosti in končnico so dobili Finci.
Na začetku četrtega niza je bilo videti, da se je Slovenija predala. Tekmec je povedel z 10:5 in 16:10, Čebulj je s točkami v napadu še dajal moralo soigralcem, toda nasprotniki preobrata niso dovolili.
Slovenija ima kot drugouvrščena reprezentanca še minimalne teoretične možnosti za uvrstitev na drugi turnir, ali bo maja naslednje leto potovala v Sofijo, bo odvisno od dosežka evropskih reprezentanc na turnirju svetovnega pokala in kakovostne lestvice drugouvrščenih reprezentanc preostalih treh skupin prvega kvalifikacijskega kroga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alonsomania
26. 11. 2011 19.51
-7
Kr Finci znajo odbojko?????