Drugi športi

Slovenski odbojkarji začenjajo zgodovinski lov na SP: 'Največja napaka, če bomo razmišljali le o Belgiji'

Ljubljana, 23. 05. 2017 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo od srede do nedelje v ljubljanski dvorani Stožice igrala kvalifikacijski turnir za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji. Prvi nasprotnik slovenskih odbojkarjev bo Gruzija, v skupini C pa so še Latvija, Portugalska, Izrael in Belgija.

Evropski podprvaki bodo potrjevali zadnji uspeh z velikih tekmovanj pred domačimi gledalci v dvorani Stožice.
Evropski podprvaki bodo potrjevali zadnji uspeh z velikih tekmovanj pred domačimi gledalci v dvorani Stožice. FOTO: Aleš Oblak

Aktualni evropski podprvaki do zdaj še nikoli niso igrali na svetovnem prvenstvu, zato je motivacija v njihovih vrstah še toliko večja. Pod vodstvom novega selektorja Slobodana Kovača so v pripravah na kvalifikacije za uvrstitev na SP odigrali dve uradni tekmi, z Iranom in Srbijo, z obema reprezentancama pa so nato igrali še trening tekmi. "Obe tekmi smo izkoristili za to, da sem spoznal igralce, videli pa smo tudi lahko, v kakšni trenutni formi smo. Na trenutke smo prikazali dobro igro, vendar so bile tudi situacije, ki jih bo treba popraviti. Dejstvo je, da na voljo nismo imeli ravno veliko časa za temeljitejše priprave, vendar je moč naše ekipe v tem, da imamo igralce, ki igrajo v najboljših evropskih klubih, verjamem pa, da bo ena od naših prednosti tudi ekipni duh, ki je to ekipo krasil na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji ter lani v svetovni ligi," je pred začetkom kvalifikacij poudaril Kovač. Slovenski selektor ne želi delati razlik med reprezentancami, ki njegove izbrane čakajo na kvalifikacijskem turnirju v Ljubljani. Na papirju naj bi bila najlažji nasprotnik Gruzija, najtežji Belgija, s katero se bodo slovenski odbojkarji pomerili v nedeljo. "Prav nikogar ne bomo podcenjevali. Čeprav gre večinoma za ekipe, ki so manj kakovostne od nas, bomo tudi proti njim morali igrati na vso moč. Morda bomo na prvih tekmah lahko spočili naše nosilce igre in 'skrili' kakšno taktično zamisel pred najpomembnejšimi tekmami v skupini," je še dejal Kovač.

Vrhunec kvalifikacij naj bi bila nedeljska tekma z Belgijo, ki je na svetovni in evropski jakostni lestvici pred slovensko izbrano vrsto in že ima izkušnje z igranjem na svetovnih prvenstvih, na SP je igrala tudi že Portugalska, vendar zadnjič leta 2004. "Največja napaka bi bila, če bi razmišljali le o Belgiji, pozabili pa na preostale štiri ekipe v kvalifikacijah. Pred nami je izredno brutalen turnir, saj bomo igrali pet tekem v petih dneh, kar se ne zgodi v nobenem drugem športu. Ampak na istem bodo tudi druge reprezentance. Naš cilj je, da se neposredno uvrstimo na svetovno prvenstvo, vendar bo treba dobiti vseh pet tekem. Trenutno razmišljamo le o Gruziji, ko pa bo padla zadnja žoga na jutrišnji tekmi, bomo začeli razmišljati o Latviji in tako do konca turnirja. V polni zasedbi smo šele deset dni, kar po osmih mesecih, odkar nismo bili skupaj, ni veliko. V tako kratkem obdobju je težko dvigniti raven uigranosti in nasploh v vseh elementih igre priti do tiste ravni, ki jo ima ekipa po dveh, treh mesecih skupnega dela. Ne glede na to bomo dali maksimum in naredili vse, da kvalifikacije začnemo z zmago," je odločen Tine Urnaut, kapetan slovenske izbrane vrste. Na svetovno prvenstvo se bo neposredno uvrstila le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Seznam slovenske reprezentance:

- organizatorja igre: Dejan Vinčič, Gregor Ropret;
- sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Šket, Matej Kök;
- blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar;
- korektorja: Mitja Gasparini, Tonček Štern;
- prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman.
- selektor: Slobodan Kovač, pomočnika selektorja: Samo Miklavc, Dejan Vuličević.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.