Drugi športi

Slovenski odbojkarji v polfinalu prvega kvalifikacijskega turnirja za OI

Osijek, 24. 11. 2011 22.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na kvalifikacijskem turnirju za nastop na OI 2012 zabeležila še drugo zmago. Po tesnem uspehu proti Portugalski je v Osijeku v skupini B s 3:1 premagala še Ukrajino in si tako zagotovila prvo mesto v skupini ter nastop v polfinalu.

Slovenska reprezentanca je izpolnila prvotni cilj, ki si ga je zadala pred odhodom v Osijek. Po drugi zmagi na turnirju se je uvrstila v polfinale, a z igro tako kot na prvi tekmi proti Portugalski ni navdušila. Proti Ukrajini je na začetku spet plesala po robu prepada, po slabi igri izgubila prvi niz, v drugem večji del zaostajala, toda spet se je še pravočasno pobrala, unovčila kakovostno prednost in na koncu prišla do zmage.

Slovenija odbojka - 1
Slovenija odbojka - 1 FOTO: Reuters

Zanjo ima prav gotovo največ zaslug najmlajši reprezentant Klemen Čebulj, ki je sredi drugega niza v igro vstopil namesto nerazpoloženega kapetana in sprejemalca Tineta Urnauta, vlil ekipi potrebno energijo, z napadalnimi in obrambnimi akcijami pa navduševal svojega trenerja, soigralce in maloštevilne gledalce. V pravem času je svoje strelske naprave uravnal tudi Mitja Gasparini, zelo dobro je servise tekmecev sprejemal libero Sebastjan Škorc, med dvema organizatorjema igre pa se je tokrat bolj izkazal Rok Satler.

Začetek tekme ni napovedoval slabega dneva Urnauta. Prav Korošec je bil poleg zanesljive obrambe najbolj zaslužen za vodstvo 6:2 in 8:4. Toda nato je prišlo do razpada sistema, začele so se težave s sprejemom in Ukrajinci so na 13. točki izenačili, po drugem tehničnem odmoru pa so predvsem po zaslugi Andreja Djačkova prevzeli nadzor nad nizom. Po njihovem vodstvu 20:17 so se izbranci Veselina Vukovića še približali na točko zaostanka (21:22), toda nekaj slabih sprejemov je preprečilo preobrat.

Napredka v slovenski igri ni bilo tudi na začetku drugega niza. Ukrajinci so držali vse niti v svojih rokah, ves čas vodili, pri njihovem vodstvu z 21:16 so bili Slovenci praktično v izgubljenem položaju, toda s tem se ni strinjala predvsem dvojka Čebulj/Satler, ki je z nekaj akcijami zbudila tudi preostali del ekipe. Tako je na 23. točki prišlo do izenačenja, prve zaključne žoge Slovenci niso izkoristili, drugo, ki jo je priigral Čebulj, pa je v izenačenje z asom spremenil Gasparini.

Videti je bilo, da so igralci v belih dresih ujeli ritem, saj so tudi v tretjem nizu že na začetku povedli za tri točke, toda nato se je spet za trenutek ustavilo. Ob drugem tehničnem odmoru so Ukrajinci vodili s 16:15, toda Čebulj je bil spet najzaslužnejši, da se je pobuda kmalu vrnila v roke kakovostnejšega moštva. Mladi igralec je zelo dobro delal vse, kar zahteva odbojkarska igra, soigralci pa so mu sledili, Posledica tega je bilo vodstvo 20:17 in gladka zmaga v končnici, v kateri je zadnjo točko prispeval prav Čebulj.

V četrtem nizu je bilo delo Slovencev najlažje. Tekmeci so izgubili vse možnosti za napredovanje in se vdali v usodo, kar so slovenski odbojkarji izkoristili, izboljšali statistične podatke in na koncu prišli do zmage, s katero so si zagotovili polfinalni nastop. V njem se bodo pomerili z zmagovalcem zadnjega dvoboja v skupini A med Hrvaško in Nizozemsko.

Izid:
Slovenija
- Ukrajina 3:1 (-21, 24, 21, 18)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Napalm007
25. 11. 2011 09.25
+6
bravo... Še dons Hrčke, pol pa srečno v finalu s Finci... upajmo na presenečenje Portugalcev :p Bravo selektor, bravo ekipa na terenu in ob igrišču. Kljub dvem zmagam bo treba pokazat mal več domislnosti v igri. Pokažite srce in ljubezn do igre, igrajte sproščeno, in z otroško radoživostjo. ZMOREMO
Outlaws
25. 11. 2011 02.45
+7