Drugi športi

Slovenski kanuisti evropski prvaki!

Dunaj, 31. 05. 2014 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so na evropskem prvenstvu na Dunaju osvojili zlato medaljo na ekipni tekmi. V vožnji brez kazenskih sekund so na drugem mestu prehiteli Čehe in na tretjem Slovake.

Anže Berčič
Anže Berčič FOTO: Miro Majcen

Kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus so bili ekipno osmi.

Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so danes spet pokazali, da ne sodijo zaman v sam vrh kanuistov. Vsi trije so tudi posamično v najboljši deseterici ali pa vsaj na robu, tokrat pa so spet pokazali, da se lepo ujamejo tudi na ekipnih vožnjah. Kolajne v neolimpijski ekipni tekmi so doslej že osvajali na evropskih in svetovnih pokalih, a tokrat so prvič premagali vso konkurenco stare celine.

Če so na posamični tekmi ostali brez želenih stopničk, Savšek je bil šesti, Berčič deveti, Božič pa 12., so vtis popravili po ekipnem delu. Brezhibna vožnja brez dotika jim je na zelo selektivni progi na Dunaju prinesla uspeh, njihov dogovor, da bodo pustili vratca pri miru, pa je na koncu zadostoval za čas po 100 sekundami, kar je uspelo le slovenski zasedbi. Čehi so zaostali 2,70 sekunde, tretjeuvrščeni Slovaki pa z dotikom 3,68 sekunde.

"Vožnja ni bila sanjska, je pa bila dobra, dovolj za zmago, super smo se ujeli. Bliže je bil konec, bolj smo se ujeli, bolje je šlo in res super, da smo zdržali do cilja. Rekli smo si kot lani, da ciljamo na ničlo, brez divjanja in dotikov, kar nam je uspelo," je po naslovu evropskega prvaka dejal Berčič.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Miro Majcen

"Res nam je uspela lepa vožnja, sem zelo zadovoljen. Posamično se ni izšlo, zdaj pa smo se izkazali in pokazali, da smo res močna ekipa. Vsi trije smo top 10 in se zelo dobro ujamemo. Že lani smo pokazali dobre vožnje, na EP smo bili tretji, letos pa ta zmaga. To je dober začetek sezone, upam, da tudi na svetovnem prvenstvu pokažemo kaj takega," pa je ekipni nastop ocenil Savšek.

Kajakašem ni uspelo odpeljati brezhibno. Peterlin se je dotaknil in dve sekundi pribitka sta bili preveč za najvišja mesta. Slovenci so pristali na osmem mestu, zmagali so Nemci pred Britanci in Poljaki.

"Ekipne tekme so loterija. Imeli smo en dotik, ki sem ga naredil jaz, na žalost. Če ga ne bi bilo, bi morda lahko imeli kolajno, morda tudi ne. Šli smo v redu, ampak pri ekipah je vedno tako, ali ti uspe, ali pa ne. Razen mojega dotika je bila vožnja čisto v redu," pa je ekipno vožnjo kajakašev ocenil Janoš Peterlin.

V nedeljo se bo prvenstvo na Dunaju končalo z nastopom kajakašic Urše Kragelj in Eve Terčelj, ki bosta nato popoldan v ekipi združili še moči z Ajdo Novak, v polfinalu pa bosta veslala tudi člana kanuističnega dvojca Sašo Taljat in Luka Božič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
01. 06. 2014 20.11
Spet bo šel ves denar v Hrastniku za Kavzarja, ostale pa ko j.b.
luckyss..
31. 05. 2014 20.33
+4
"Slovenci na Dunaju ostali brez kolajn"..........je naslov vašega članka izpred štirih ur ;)
lolek 234597
01. 06. 2014 10.11
-1
ANTIŽABAR89
31. 05. 2014 18.44
+9
bravo! Še en dokaz kakšna športna velesila je mala Slovenija!
MaunelNeuer
01. 06. 2014 17.36
glede na to kolko denarja gre v šport, smo svetovni fenomen