Drugi športi

Slovenski atleti na EP v Švico z željo po dveh odličjih

Ljubljana, 07. 08. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na evropsko atletsko prvenstvo bo v Švico odpotovala petnajsterica slovenskih atletov in atletinj. Vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS) načrtuje, da se bodo v domovino vrnili z eno ali dvema odličjema. Med favoriti za odličje sta Primož Kozmus in Martina Ratej.

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: Damjan Žibert
Vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS) načrtuje eno do dve medalji in dve do tri uvrstitve v finale. Izmed četverice atletov medaljo načrtuje Primož Kozmus, kar bi bila za nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka prvo odličje na EP. Bolje od najboljšega slovenskega atleta vseh časov je letos nastopala Martina Ratej, druga v skupnem seštevku diamantne lige v metu kopja. Pred njo je le svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka Čehinja Barbora Špotakova.

Norme za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 12. in 17. avgustom v Zürichu, je izpolnilo 18 slovenskih atletinj in atletov, vendar bo v Švico potovala le petnajsterica; Žana Jereb, Rožle Prezelj in Robert Renner so nastope odpovedali. Zaradi vnetja narastišča tetive je nastop odpovedala maratonka Žana Jereb, EP je odpovedal tudi Robert Renner v skoku s palico, ki nikakor ne more priti v vrhunsko formo. Oba nista nastopila konec tedna na državnem prvenstvo v Celju. V knežjem mestu pa je v skoku v višino tekmoval Rožle Prezelj, ki pa je preskočil le 2,14 m in se odločil, da ne bo odšel na EP.

"Moj cilj je, da v kvalifikacijah in finalu nastopim tako kot sem letos v diamantni ligi. Kopje si želim vreči prek 65 m, kaj bo to prineslo, pa bomo videli v četrtek. Na nobeni veliki tekmi doslej v finalu še nisem vrgla prek 62 m in tudi odličja še nisem osvojila. Met prek 65 m v finalu pa bo prinesel kar dobro uvrstitev," je menila Ratejeva. "Ne glede na mojo slabšo sezono pričakujem gladko uvrstitev v finale in nato osvojitev medalje. Želim si, da bi vrgel okrog 80 m, kar bi bilo dovolj za medalje. Veselim se tekme. Tekmovalci smo dokaj izenačeni in bo treba pokazati vse, kar znam. Za uvrstitev finale bo dovolj 74, 75 m, za medalje pa bo treba vreči prek 79 m. Sem pripravljen, da to dosežem in imam velika pričakovanja. Bom pa moral doseči res dober met," je dejal Kozmus.

Nastope v finalu načrtuje trojica izmed enajstih atletinj: Snežana Vukmirović, ki bo v kvalifikacijah nastopila 13. avgusta na rojstni dan svoje hčerke Lare, Tina Šutej in Maruša Mišmaš. Marina Tomič, ki se je pozdravila po bolezni, ki ji je konec tedna preprečila nastop na DP, in Sabina Veit na 200 m načrtujeta preboj v polfinale, tako kot tudi Sonja Roman, katere želja je tudi, da bi na 50000 m izboljšala osebni rekord (15:40,41).

Slovenska atletska reprezentanca za EP.
Slovenska atletska reprezentanca za EP. FOTO: Damjan Žibert

Na EP bodo nastopili:
Primož Kozmus (kladivo), Jan Žumer (200 m), Žan Rudolf (800 m), Matija Kranjc (kopje), Maja Mihalinec (100 m), Kristina Žumer (100 in 200 m), Sabina Veit (100 in 200 m), Sonja Roman (1500 in 5000 m), Marina Tomič (100 m ovire), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Nina Djordjevič (daljina), Snežana Vukmirovič (troskok), Tina Šutej (palica), Barbara Špiler (kladivo) in Martina Ratej (kopje).

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.