Drugi športi

Slovenske odbojkarice po porazu na Češkem v dodatne kvalifikacije

Plzen, 31. 05. 2014 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski ženski odbojkarski reprezentanci v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ni uspelo prirediti senzacije. V odločilni tekmi za prvo mesto je na drugem turnirju v Plznu še drugič v kvalifikacijah izgubila s Češko, tokrat je bil izid 0:3.

Slovenske odbojkarice se bodo morale za morebitno uvrstitev na evropskem prvenstvu še potiti. Po porazu s Češko je jasno, da bodo v kvalifikacijski skupini E zasedle drugo mesto, kar jim prinaša uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Prvo mesto, na katerega so po tihem računale, je bila glede na kakovost češke reprezentance utopija, čeprav si mlade Slovenke tudi v dvoboju s favoritinjam zaslužijo pohvale. Tekmicam so se dobro upirale, a jim je v odločilnih trenutkih zmanjkalo nekaj zbranosti, odločnosti, izkušenj in najbrž tudi kakovosti.

Odbojkarska žoga
Odbojkarska žoga FOTO: Reuters

Slovenkam je dobro ostala v spominu prva medsebojna tekma, ki so jo Čehinje predvsem zaradi katastrofalnega začetka tekmic dobile 3:1. Tokrat se niso ustrašile ne tekmic, ne za žensko odbojko redko videnega vzdušja v skoraj povsem polni dvorani. (V Plznu je bil danes pravi odbojkarski praznik, pred tekmama so se otroci pred dvorano merili na 40 igriščih za mini odbojko, nato pa odšli na tekmo). Na začetku so imele pobudo, dvakrat vodile za dve točki, ob prvem tehničnem odmoru pa z 8:7. Potem ko so dobile tri zaporedne bloke in so Čehinje povedle z 12:8, je bilo videti, da so favoritke ujele ritem, toda sledil je protinapad. Dobri servisi Mojce Božič, ki je v vlogi prve organizatorke zamenjala Saro Najdič, in napadalne akcije Marine Cvetanovič (v prvem nizu je dosegla osem točk) so omogočili izenačenje na 16:16, do konca niza pa sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, Slovenke so zadnjič vodile po točki Valentine Založnik s 23:22. A zadnjih akcij niso odigrale zbrano. Imele so sicer priložnost, da si priborijo prvo zaključno žogo in da ubranijo prvo češko, vendar dobile dva bloka in izgubile niz.

S tem je že bilo jasno, da se bo na evropsko prvenstvo neposredno uvrstila Češka, ki je v tej tekmi za to potrebovala le niz. Toda motiva ji ni zmanjkalo, prav nasprotno, videlo se je, da so se češke igralke znebile bremena, v vseh elementih so zaigrale odlično, tako da so imele varovanke Bruna Najdiča težko delo. Češka korektorica Aneta Havličkova je neusmiljeno prebijala njihov blok, 198 centimetrov visoka blokerka Eva Rutarova je strašila na mreži. Čehinje so v drugem nizu vodile z 11:5, po vstopu Nike Blagne so Slovenke izboljšale sprejem, vzpostavile ravnotežje, po asu Založnikove in bloku Žive Recek tudi izenačile na 13:13. Nato so še nekaj časa tekmicam dihale za ovratnik, pri izidu 17:18 je bilo še vse odprto, a sledile so napake, ki so jo domače predvsem po zaslugi odlične obrambe znale izkoristiti.

V tretjem nizu, v katerem je Najdič ponudil priložnost tudi igralkam, ki v kvalifikacijah praktično nista igrali, Sari Valenčič in Eleni Kučej, tako da je bila nekaj časa na igrišču praktično rezervna postava Slovenije, so gostje držale korak le do izida 8:8, nato pa so se s serijo točk gostiteljice odlepile, ob drugem tehničnem odmoru vodile s 16:10, prednost pa zanesljivo obdržale do konca.

Izid:


Slovenija - Češka 0:3 (-23, -19, -17)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.