Drugi športi

Slovenija s Polono Hercog in Tadejo Majerič v boj za prvo evroafriško skupino

Ljubljana, 28. 01. 2015 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ženska teniška reprezentanca bo prihodnji teden prvič v zgodovini igrala v drugi evroafriški skupini pokala Fed. A za razliko od lani, ko kapetanka Tina Pisnik ni mogla računati na najboljše igralke, bo letos Andrej Kraševec v Tallinn odpeljal najmočnejšo zasedbo vključno s Polono Hercog.

Andreja Klepač
Andreja Klepač FOTO: Reuters
Slovenija je lani v Budimpešti spoznala, kako hitro se lahko konča zgodba o uspehu. Leta 2012 so slovenska dekleta igrala še v svetovni skupini pokala Fed, se pravi med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami na svetu, tri leta pozneje pa so se znašle v skoraj najnižjem razredu tega tekmovanja. V zadnjih treh sezonah so od desetih dvobojev dobile le enega. Teniška zveza Slovenije se je zato odločila, da voz obrne v drugo smer; naredila je spremembo na kapetanskem mestu ter poskrbela, da bodo državni grb nosile najboljše igralke. Za Polono Hercog to pravzaprav nikoli ni bilo vprašanje, presenečenje pa je, da je nastop potrdila Tadeja Majerič, ki je še lani razmišljala, da bi zamenjala državljanstvo in zaigrala za BiH. "Res je, da sem razmišljala o tem, vendar vedno sem si želela igrati za Slovenijo. Tedaj nisem videla te možnosti, zato sem začela tehtati druge možnosti. Zame je igranje za slovensko reprezentanco velika čast," je na novinarski konferenci povedala Majeričeva, ki je bila nazadnje v ekipi leta 2010.

Tadeja Majerič
Tadeja Majerič FOTO: Damjan Žibert

Slovenija bo imela v Tallinnu drugo najmočnejšo zasedbo. Le domačinke imajo višjerangirano igralko od Hercogove - Kaio Kanepi, ki je 48. na lestvici WTA. Ekipa ima jasen cilj, vrnitev v prvo evroafriško skupino, vendar pot do nje ne bo lahka, saj bo napredovala le ena reprezentanca. Ob Sloveniji in Estoniji bodo na turnirju igrale še BiH, Egipt, Finska, Irska, Luksemburg in JAR. Kapetan Andrej Kraševec je poleg Hercogove in Majeričeve v ekipo uvrstil še Andrejo Klepač, ki v Melbournu navdušuje med dvojicami, ter mlado Manco Pislak, ki se je na mladinskem odprtem prvenstvu Avstralije že prebila v četrtfinale. "Ne bežimo od dejstva, da imamo odlične igralke, ki so trenutno v vrhunski formi, in da je naš cilj prvo mesto. To sicer ne bo lahko, saj nas v štirih dneh čakajo štiri tekme, vendar naredili bomo vse, da se vrnemo v višji razred," pravi Kraševec.

Polona Hercog je bila nazadnje v ekipi za pokal Fed 2012, ko je Slovenija najprej z 0:5 izgubila z Japonsko, nato pa še 0:5 proti Franciji. "Zame je ta epizoda že pozabljena. Zdaj razmišljam le o Tallinnu. Veselim se nastopa, saj sem v dobri formi, končno nimam zdravstvenih težav in naporen ritem dvobojem bo dober preizkus za psihično pripravljenost," pravi Hercogova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.