Drugi športi

Slovenija po prvem dnevu EP predzadnja, rekord Mišmaševe

Tallinn, 21. 06. 2014 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska atletska reprezentanca je po prvem dnevu ekipnega evropskega prvenstva, ki se bo v nedeljo končalo v estonskem Tallinnu, v prvi ligi na predzadnjem, 11. mestu, po upoštevanju pritožbe pa ima sedaj 101,5 točke.

Sprva so organizatorji diskvalificirali žensko štafeto 4 X 100 m, ki pa je na koncu 6. in je namesto ničle osvojila sedem točk. Vodi Finska (161) pred Belorusijo (156,5) in Romunijo (155,5). Slovenija prvi dan ni dosegla zmage, imela pa je tri druga in eno tretje mesto.

Martina Ratej je bila druga v metu kopja.
Martina Ratej je bila druga v metu kopja. FOTO: Damjan Žibert

Najbližje zmagi je bila Grosupeljčanka Maruša Mišmaš. Obetavna slovenska atletinja je izboljšala svoj slovenski rekord v teku na 3000 m zapreke. Bila je druga in je z 9:40,49 za štiri sekunde popravila prejšnji rekord (9:44,40), ki ga je dosegla 16. maja letos v Novem mestu. Druga sta bila tudi Martina Ratej v metu kopja (55,66 m) in Primož Kozmus v metu kladiva.

Kozmus je do te uvrstitve prišel s svojim izidom sezone (73,02 m) v metu. Prehitel ga je le olimpijski zmagovalec Madžar Krisztian Pars (75,26 m). Tina Šutej je bila tretja v skoku s palico (4,45 m), osemnajstletni Luka Janežič je presenetil s četrtim mestom na 400 m (47,92), Snežana Vukmirovič je bila šele šesta v troskoku (13,34 m).

Tekmovanje je potekalo pri 13 stopinjah Celzija, občutek mraza pa je stopnjeval hladen veter iz Baltika. To pa ni oviralo Mišmaševe. Večji del je tekla v ospredju, nato pa sta s Finko Sandro Eriksson pospešili in si pritekli skoraj deset sekund prednosti. O zmagi sta odločali sami, najprej je na prvo mesto 3000 m pred ciljem šla Mišmaševa, Finka je jo je prehitela, v ciljni ravnini pa je bila znova prva slovenska atletinja, vendar je Finki pred ciljem uspelo, da je znova prevzela vodstvo in Mišmaševo je od zmage ločilo 13 stotink.

Tekmovanje se je začelo z metom kladiva, v katerem je kapetan reprezentance, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, imel za tekmeca Parsa. Ta je bil pred dvema letoma v Londonu zlat na OI, Kozmus pa je tedaj tekmovanje zaključil s srebrom. Kozmus je slabo začel tekmovanje, saj ni presegel niti 70 m (69,57 m) in bil za Parsom (73,37 m) in Fincem Davidom Söderbergom (70,81 m). Pars je v drugem ponesrečenem poskusu ostal brez izida, v mrežo je orodje vrgel Söderberg, Kozmus pa je s 73,02 m prešel na drugo mesto in se povsem približal Parsu. Slednji je v tretji seriji vrgel 71,52 m, Kozmus pa je z 71,14 m ostal drugi. Tako je bilo tudi po finalni, četrti seriji, ko na tem tekmovanju nastopa le še najboljša četverica.

Ratejeva je na tekmo prišla kot favoritinja in vodilna v diamantni ligi, seriji najprestižnejših mitingov na svetu. Prehitela jo je Belorusinja Tatjana Haladovič (58,33 m). Ratejeva je po tekmi dejala, da še sama ne ve, zakaj kopje ni letelo, kot običajno. Menila je, da je opravila soliden met in bi morala preseči 60 m, pa je v vetru, ki se je vrtinčil nad stadionom, kopje v trenutku padlo na travnato površino.

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: Reuters

Tina Šutej je bila v boju za višje višine delno tudi žrtev pravil na ekipnih EP, saj so na tem tekmovanju dovoljeni le skupno štirje neuspešni skoki na vseh višinah. Med tekmo je dva poskusa zaradi sunkov vetra v palico in s tem izgubljenega ritma v zaletu dobesedno izgubila, saj je zalet le pretekla in ostala brez izida. Po drugem uspešnem skoku na 4,25 m je že v prvem poskusu ostala brez rezultata in nato, brez preskočene višine, nadaljevala na 4,45 m. To višino je zmogla drugič, v edinem poskusu na 4,55 m pa je letvico podrla.

Najboljši izid med atleti v tekih je s četrtim mestom dosegel Janežič, ki ga v nedeljo čaka še nastop na pol stadionskega kroga. Član celjskega Kladivarja je bil zato dokaj vesel po nastopu, veliko manj pa Vukmirovičeva, ki je napovedala treninge v naslednjih treh tednih in čas brez nastopov do državnega prvenstva. V troskoku je začela s 13,29 m, 12,91 m v drugi seriji pa je pomenilo, da je Koprčanka še vedno ostala tretja. Nato jo je prehitele še tri tekmovalke in je padla na končno šesto mesto s 13,34 m, ki jih je dosegla v tretji seriji. Ker ni bila med prvo četverico, je ostala brez poizkusa v zadnji seriji. V konkurenci tekmovalk, od katerih je v sezoni le Vukmirovičeva stalno nastopala v diamantni ligi, je zmagala Portugalka Patricia Mamona (14,26 m).

Večina preostalih Slovencev je bila na repu uvrščenih. Slovenija je krepko oddaljena od možnosti, da obdrži prvoligaški status. V drugo ligo vodijo zadnji mesti, na 12. so Madžari (87 točk), na desetem mestu pa Belgijci, ki pa imajo že 120,5 točk, 26 točk pred Slovenijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.