Drugi športi

VIDEO: Slovenija brez dirkališča, a z evropskim conskim prvakom v krožnohitrostnih dirkah Avbljem

Vrhnika, 13. 09. 2016 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
2

Boštjan Avbelj je osvojil naslov prvaka srednjeevropskega conskega prvenstva ESET V4 TWC v krožnohitrostnih dirkah, konec meseca pa se bo presedel v dirkalnik višjega razreda in se v kultni Imoli pomeril na dirki evropskega prvenstva turnih avtomobilov ETCC.

Po tem ko Slovenci že vrsto let dosegamo vrhunske rezultate v različni motociklističnih zvrsteh (od spidveja do vzdržljivostnih dirk in motokrosa), kjer vrhunec vsekakor kaže novopečeni svetovni prvak Tim Gajser, avtomobilisti (kljub posameznim rezultatom na gorskohitrostnih dirkah, kartingu in v reliju) temu ne sledijo. Kar tudi ne čudi, glede na to, da sploh nimamo dirkališča in niti sponzorjev, ki bi bili pripravljeni resno vlagati v avtomobilski šport.

Boštjan Avbelj, doma iz Vrhnike, ima sicer nekaj družinskega dirkaškega pedigreja, oče Marjan je prvi Slovenec, ki mu je uspelo osvojiti točko svetovnega prvenstva v motokrosu, in tudi Boštjan se je v mladosti posvečal tovrstnemu dvokolesnemu dirkanju. A klub temu je lani v avtomobilsko dirkanje prišel kot popoln amater - preko izborov "racestar", kjer je za nagrado dobil nastop na krožnohitrostni dirki in že takoj vzbudil veliko pozornosti.

Seat leon z 241 kilovati in pospeškom 0-100 km/h v 5,2 sekund. Masa: 1165 kg, največja hitrost 267 km/h.
Seat leon z 241 kilovati in pospeškom 0-100 km/h v 5,2 sekund. Masa: 1165 kg, največja hitrost 267 km/h. FOTO:

Že v prvi sezoni je suvereno osvojil državno prvenstvo krožnohitrostnih dirk in letos vse skupaj postavil na višji nivo. Zmagal je v praktično vseh avtomobilih, v katerih je sedel in tudi na vseh dirkah prvenstva turnih avtomobilov v sklopu srednjeevropskega conskega prvenstva. Le tega je gladko osvojil tako v pokalu clio kot tudi v absolutni konkurenci seštevka vseh tekmovalnih skupin (TWC).

Avbelj je hitro pokazal talent tudi na štirih kolesih.
Avbelj je hitro pokazal talent tudi na štirih kolesih. FOTO:

Ta konec tedna je v Brnu presedel v veliko zmogljivejšega seata leona in z drugim mestom na prvi ter zmago na drugi dirki le še potrdil, da trenutno upravičeno velja za najperspektivnejšega slovenskega krožnohitrostnega dirkača. Konec meseca ga čaka še korak v veliko večji dirkaški svet - v kultni Imoli, ki je znana po dirkah formule 1, bo startal na evropski dirki turnih avtomobilov ETCC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medvedJEkriv
14. 09. 2016 08.47
LOGISTIKA
13. 09. 2016 20.03
+2
Bravo Boštjan, bravo LEMA!