Drugi športi

Slovenci v Velenju prišli do vodstva 2:0

Velenje, 10. 02. 2012 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška teniška reprezentanca je z oceno odlično zaključila prvi dan dvoboja v Velenju proti Danski v okviru prvega kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala.

Grega Žemlja in Blaž Kavčič sta zanesljivo premagala danska tekmeca, tako da Slovenija vodi z 2:0 in za končno zmago potrebuje le še eno točko iz preostalih treh dvobojev.

V prvi partiji dneva je trenutno najvišje rangirani slovenski tenisač na lestvici ATP Grega Žemlja premagal Kristiana Plessa s 6:0, 6:1 in 6:4, za njim pa je Blaž Kavčič ugnal Frederika Nielsena s 6:2, 6:4 in 6:4.

Slovenija si lahko končno zmago pribori že v soboto v igri dvojic, za katero je Blaž Trupej ob žrebu predvidel Aljaža Bedeneta in Janeza Semrajca, vendar lahko odločitev spremeni še uro pred dvobojem, ki se bo začel ob 16.00. Z zmago bi si Slovenija zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini, hkrati pa tudi aprilski dvoboj v Južnoafriški republiki za vstop v elitno, 16-člansko svetovno skupino Davisovega pokala.

Petindvajsetletni Grega Žemlja je v uvodni partiji dneva dosegel eno najbolj prepričljivih zmag v devetnajstletni zgodovini nastopov Slovenije v Davisovem pokalu. Glede na to, da je tekmeca, nekdanjega najboljšega mladinca na svetu, pred leti pa 65. igralca sveta, nadigral s 6:0, 6:1 in 6:4 in da je bila zmaga dosežena v višji, prvi evroafriški skupini, v kateri Slovenija nastopa šele četrto sezono, je dosežek vrednejši od na videz še višjih zmag Boruta Urha proti Malti iz leta 1996 (6:0, 6:0, 6:1) ali Blaža Kavčiča izpred treh let z Egiptom s 6:0, 6:2, 6:2.

Blaž Kavčič - 1
Blaž Kavčič - 1 FOTO: TZS

Žemlja se je s tem izenačil po številu zmag z doslej najuspešnejšim slovenskim tenisačem v Davisovem pokalu Markom Tkalcem, hkrati pa je postal igralec z največ nastopi v slovenskem dresu. Oba imata sedemindvajset zmag, le, da je Žemlja ob tem vknjižil še štirinajst porazov, Tkalec pa trinajst.

Žirovničan je priznal, da o zgodovinskih številkah ni razmišljal, saj je bil med dvobojem popolnoma zbran na igro Kristiana Plessa, ki je bila zaradi dolgega premora od profesionalnega tenisa neznanka za vse prisotne, verjetno vključno z njegovim kapetanom Kennethom Carlsenom, ki ga je uvrstil v ekipo ob pomanjkanju drugih igralcev. Danska je namreč v Šaleško dolino pripotovala z vsega enim igralcem z lestvice ATP, Frederikom Nielsenom (226.). "Na trenutke je igral povsem solidno, v glavnem pa se je videlo, da že tri leta ne igra profesionalnega tenisa," je povedal Žemlja.

Če je bil prvi dvoboj za gledalce manj zanimiv, pa je zato drugi postregel z bolj razburljivo in izenačeno igro. Kavčič je proti Frederiku Nielsenu uveljavil več kot sto mest višjo uvrstitev na lestvici ATP in po dobrih dveh urah trajajočem dvoboju Sloveniji priboril visoko skupno prednost.

"Nasprotnik je igral tenis, ki mi najmanj ustreza. Vse je vračal na prvo žogo, zato je tudi naredil veliko napak in igra je vseskozi nihala. Toda držal sem visoko raven zbranosti, bil vseskozi pozitiven in čeprav nisem igral vrhunski tenis, sem verjel vase in vedel, da lahko dvignem svojo igro," je po dvoboju dejal 24-letni Ljubljančan.

Z razpletom prvega dne je bil seveda zadovoljen tudi kapetan Blaž Trupej: "Več kot vodstva z 2:0 ne moreš zahtevati, zato sem zelo vesel, a hkrati se je treba zavedati, da v Davisovem pokalu še nobena ekipa ni zmagala z 2:0. Treba bo osvojiti še tretjo točko, pa naj bo to že v soboto v parih ali pa nato zadnji dan," pravi Trupej.

 

Velenje: Slovenija – Danska 2:0
- petek, 10. 2.:
Grega Žemlja – Kristian Pless 6:0, 6:1, 6:4
Blaž Kavčič – Frederik Nielsen 6:2, 6:4, 6:4
- sobota, 11. 2.:
Janez Semrajc/Aljaž Bedene – Frederik Nielsen/Thomas Kromann
- nedelja, 12. 2.:
Grega Žemlja – Frederik Nielsen
Blaž Kavčič – Kristian Pless
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONGIORNO
10. 02. 2012 19.54
+1
Končno dober rezultat!