Drugi športi

Slovenci osvojili več točk, a vknjižili poraz proti Belgiji

Varna, 11. 10. 2015 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 3. krogu skupinskega dela EP v Varni izgubila proti Belgiji z 1:3 in zasedla 3. mesto. V boju za četrtfinale se bo pomerila z Nizozemsko, ki je v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini A izgubila z Bolgarijo z 2:3 (-27, 20, -26, -23, -15).

Slovencem je zmanjkalo zbranosti v zaključkih nizov.
Slovencem je zmanjkalo zbranosti v zaključkih nizov. FOTO: Damjan Žibert
Napovedi, da sta Belgija in Slovenija dve enakovredni reprezentanci, so se uresničile. Na žalost slovenskih fantov, ki so bili po mnenju nekaterih strokovnjakov celo rahli favoriti, se je tekma končala z veseljem Belgijcev, ki na sami tekmi niso bili kakovostnejši, ampak zrelejši in bolj zbrani. Tri nize so dobili v končnicah, v dveh ubranili zaključne žoge, izbranci Andrea Gianija so v odločilnih trenutkih naredili preveč napak, za kar je sledila neprijetna kazen. Poraz sicer ni usoden, ne pomeni katastrofe, saj se prvenstvo zdaj na novo začenja, vprašanje pa je, če poraza nista načela njihove samozavesti, ki je bila na začetku prvenstva na visoki ravni.

Giani je tokrat namesto Danijela Koncilje v začetno postavo Jana Kozamernika, ekipa pa je na samem začetku dobro delovala. Z zanesljivim sprejemom in z majhnim številom napak je v prvem delu uvodnega niza ves čas vodila, največ za tri točke. Pri drugem tehničnem odmoru je imela prednost dveh točk, toda po bloku Kozamerniku pa so se reči začele odvijati po okusu Belgijcev. Po prestopu linije Mitje Gasparinija, drugem na tekmi, so povedli za dve točki, po asu Brama Van den Driesa pa so prišli do vodstva s 24:21. Toda Slovenci so ubranili tri zaključne žoge in celo prišli v vodstvo s 25:24, toda tako kot v tretjem nizu tekme proti Poljske svoje priložnosti niso izkoristili, napake v ključnih trenutkih so tekmecem omogočile vodstvo z 1:0.

Če je poleg nezbrano odigranega "podaljška" še kje treba iskati razloge za poraz v prvem nizu, je to zagotovo igra pri mreži. Belgijci so dosegli pet blok točk, Slovenci eno, še to je prispeval spet najbolj razpoloženi mož v slovenski vrsti Klemen Čebulj. Spet se je pogrešal učinek Alena Pajenka, ki v zadnjem času greši preveč. A v drugem nizu je že kazal znake prebujanja, kar se je videlo tudi pri rezultatu. Prav on je s svojo drugo točko v nizu Slovence popeljal v vodstvo z 11:6, za katerega pa imajo veliko zaslug tudi servisi Tineta Urnauta. Kapetan je bil v drugem nizu zelo razpoložen, poskrbel je tudi, da je njegova ekipa na tehnični odmor odšla s prednostjo 16:10. Da pa v nizu ni bilo drame, pa je zasluga Kozamernika, ki je s servisi omogočil Slovencem vodstvo z 20:13, po katerem so Belgijci izgubili upanje za preobrat.

Andrea Giani.
Andrea Giani. FOTO: Damjan Žibert

Tako kot Slovencev ni zmedel nesrečni poraz v prvem nizu, Belgijcev ni zmedlo dejstvo, da so jih tekmeci v drugem povsem nadigrali. Zaigrali so bolje, držali korak s tekmeci, ki so prav tako kazali zanesljivost. Večji del niza so vodili Slovenci, v končnico so stopili z vodstvom 21:19, a sledilo je nekaj težav s sprejemom, kar so Belgijci izkoristili in prišli do zaključne žoge. Dveh niso izkoristili, zato pa so tretjo.

Ko je bilo v četrtem nizu na semaforju 1:5, so se slovenski navijači ustrašili, da se bo ponovila Poljska, da bo prišlo do razpada slovenskega sistema. A so Urnaut in kolegi stopili skupaj in se hitro pobrali. Z blokom Pajenka so izenačili na 7:7, potem ko se je tekmec še enkrat odlepil za tri točke, pa je na sceno stopil Gasparini, po njegovih servisih so dosegli štiri zaporedne točke in spet se je lažje dihalo. A mirnosti ni bilo zaznati, saj se je tudi ta niz bližal dramatični končnici, svoje pa so dodale še čudne sodniške odločitve. Videti je bilo, da bo Slovencem tokrat vendarle uspelo dobiti izenačeno končnico, po dobrem servisu Dejana Vinčića so prišli do dveh zaključnih žog, prvo so tekmeci izničili z napadom, drugo pa z blokom Gaspariniju, Gasparini je nato naredil še eno napako, ki so jo Belgijci znali kaznovati.

Pri Sloveniji je zelo dobro delovala sprejemalska linija, Čebulj in Urnaut sta bila odlična, tudi servis je deloval nekoliko boljše kot proti Poljski, vse drugo je bilo na slabši ravni. Na drugi strani je Belgijo reševala odlična obramba, dosegli so 12 blok točk, Slovenci le štiri, odlično pa so se branili tudi v polju, predvsem velja to za končnice nizov.

Izid:
Belgija - Slovenija 3:1 (25, -14, 25, 26)
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catman
11. 10. 2015 17.39
+2
Dajte fantje, naprej pa malo bolj zbrano, pa bolj po pameti. S Poljaki pa potem z najboljšo igro na nož..
jf13815
11. 10. 2015 16.48
-7
Belgija - Slovenija 3:1 (25, -14, 25, 26) in kak naj clovek iz tega razume, kako so se koncali seti? A je res prevec dela, to napisat...mogoce normalno? Aja saj res, nedelja je...studenti so v sluzbi
Netajkun
11. 10. 2015 17.26
+8
Splošno znano je , da se igra do 25 . . . ob razliki 2 točk . + je zmaga za prvonapisano ekipo . Torej , 27:25 , 14:25 , 27:25 in 28:26 .
damjannoo
12. 10. 2015 07.14
+2
(-27, 20, -26, -23, -15). Kako se pa tole razloži? Glede na napisano bi moglo biti 1:4 v setih