Drugi športi

VIDEO: Slovenci gladko opravili s Portugalci

Maribor, 24. 05. 2015 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./STA/N.P
Komentarji
1

Odbojkarska reprezentanca je v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na EP v Mariboru premagala Portugalsko s 3:0. Na klopi slovenske reprezentance se je predstavil Andrea Giani, nekdaj odlični italijanski reprezentant, ki je svoj debi končal z zanesljivo zmago svojih izbrancev.

Več videovsebin
  • Izjava Tineta Urnauta
    00:20
    Izjava Tineta Urnauta
  • Mitja Gasparini po zmagi proti Portugalski
    00:29
    Mitja Gasparini po zmagi proti Portugalski
  • Iz 24UR: Andrea Giani bo Slovence naučil zmagovati
    02:11
    Iz 24UR: Andrea Giani bo Slovence naučil zmagovati
Slovenski odbojkarji so na dobri poti na EP.
Slovenski odbojkarji so na dobri poti na EP. FOTO: CEV
Slovenski odbojkarji so prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo proti Portugalcem prepričljivo dobili s 3:0 in si priigrali pomembno prednost pred povratno tekmo prihodnji teden v gosteh. Tam jim za napredovanje zadošča poraz z 2:3, a so slovenski odbojkarji z igro na prvi tekmi dokazali, da so boljši od tekmeca in da ga lahko še enkrat premagajo. Selektor Andrea Giani je ob svojem debiju na slovenski klopi na igrišče poslal šesterko, v kateri so bili Mitja Gaparini, Tine Urnaut, Alen Pajenk, Dejan Vinčič, Klemen Čebulj, Danijel Koncilja in prosti igralec Jani Kovačič. Uvodne minute so minevale v izenačeni igri, po drugem tehničnem odmoru pa so slovenski odbojkarji z odločno igro in po zaslugi odličnih začetnih udarcev in uspešnih napadih povedli z 20:17. Ko je kazalo, da bodo brez večjih težav osvojili niz, se je v njihovo igro prikradlo nekaj napak, gostje so v ključnih trenutkih izenačili rezultat na 24:24, v dramatični končnici pa so Slovenci s šele sedmo zaključno žogo osvojili niz. V drugem nizu so gostje povedli s 7:4, toda Gasparini s sijajnimi začetnimi udarci in Pajenk s tremi točkami sta poskrbela za izenačenje in nato za preobrat z vodstvom 15:11.

Andrea Giani in Tine Urnaut
Andrea Giani in Tine Urnaut FOTO: OZS

Toda v domači ekipi so se spet začele vrstiti napake, ki so jih gostje s pridom izkoristili in povedli z 18:16. Na njihovo nesrečo je začetne udarce spet začel izvajati Gasparini, ki je bil najbolj zaslužen za nov zasuk z vodstvom Slovenije z 22:18. Pri izidu 24:20 so domači odbojkarji zmagovito točko za 2:0 v nizih osvojili po napaki gostov. Slovenski odbojkarji so najboljšo igro prikazali v tretjem nizu, ki so ga ob bučnem spodbujanju gledalcev začeli silovito. Igro so prevzeli v svoje roke in nizali točke za točko kot po tekočem traku. Goste, ki so na trenutke delovali brezvoljno in izgubljeno, so nadigrali v vseh prvinah odbojkarske igre. Ob drugem tehničnem odmoru so vodili s 16:8, nato pa do konca igrali v visokem ritmu in se zasluženo veselili pomembne zmage.

Izjave po tekmi:
Andrea Giani, selektor Slovenije: "Tekma je bila polna čustev, še posebej zato, ker sem jo prvič vodil kot selektor. Ocenil bi jo s sedem in pol. Igrali smo dobro, a nismo še na evropskem prvenstvu in ne smemo tega misliti. Še nas čakajo tekme in moramo razmišljati le o tem, kako bomo zmagali. Danes smo sicer naredili prvi korak, zmagali doma s 3:0, to je super, a prihodnjo nedeljo nas čaka nova tekma, ki bo popolnoma nova zgodba."

Tine Urnaut, reprezentant Slovenije: "Zmagali smo, to je bil tudi naš cilj. Držali smo se tega, kar smo rekli pred tekmo. Če bomo dobro servirali, bosta prišla do izraza naš blok in obramba, to se je tudi zgodilo, držali smo se načrta, zabeležili pomembno zmago, ki pa je še vseeno samo prva. Vsaka tekma je zgodba zase, Portugalci imajo velik potencial, da še veliko bolje zaigrajo. Mi jim tega danes nismo dopustili s svojim servisom. Na Portugalskem vsekakor pričakujemo težko tekmo, a bomo naredili vse, da se uvrstimo naprej."

Mitja Gasparini, reprezentant Slovenije: "S servisom smo rešili drugi niz, v prvem smo delali preveč napak, če jih ne bi bilo, bi tudi prvega dobili lažje. V tretjem se je naša igra končno sprostila in nam je uspevalo skoraj vse, tako da Portugalci niso imeli nobenih priložnosti. V začetku tekme sicer neke hude nervoze ni bilo, vsi smo vajeni težkih tekem, je pa bilo prisotne nekaj negotovosti, ker v pripravljalnem obdobju nismo igrali prijateljskih tekem, zato nismo vedeli, kaj pričakovati ob serijah točk in raznih drugih situacijah. V treh tednih treningov smo se dobro ujeli, tako da nam to ni manjkalo, igra nam je danes stekla. Zdaj imamo visoko prednost, tri točke so naše, videli smo, da ji lahko premagamo in tudi na Portugalsko bomo odpotovali po zmago."

Izid:
Slovenija
- Portugalska 3:0 (29, 20, 17)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Definbahija
25. 05. 2015 00.09
Fnt zna več slovensko kot polovica Goričanov in Tržačanov!