Drugi športi

Šesterica Slovencev z normami za atletsko SP

Ljubljana, 03. 08. 2015 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Robert Renner je v skoku s palico izpolnil normo za SP, ki bo od 22. do 30. avgusta v Pekingu, ter se pridružil peterici, ki je imela mednarodne norme že prej. Izpolnili so jih tudi Tina Šutej (palica), Žan Rudolf (800 m), Martina Ratej (kopje), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke) in Luka Janežič (400 m).

Maruša Mišmaš
Maruša Mišmaš FOTO: Damjan Žibert
Med ostalimi slovenskimi atleti in atletinjami sta bili že nekajkrat povsem blizu normi šprinterki Maja Mihalinec in Sabina Veit (100 in 200 m), ki bosta imeli zadnji priložnosti na tekmah konec tedna; zadnji rok za doseganje norm je 10. avgust. Slovenskim potnikom se je v nedeljo pridružil 21-letni Robert Renner, ki je s 5,65 metra v romunskem Pitestiju postavil slovenski rekord in osvojil naslov balkanskega prvaka. "Na ogrevanju sem imel nekaj težav zaradi močnega bočnega vetra, ki je proti višjim višinam pojenjal. Zaradi tega sem imel tudi nekaj težav na začetku tekme. Višini 5,20 in 5,40 metra sem preskočil v drugih poskusih. S tem sem si zagotovil najmanj drugo mesto. Potem sem letvico postavil na višino 5,65 m in namenoma ciljal le normo za SP. Uspelo mi je že v prvem poskusu, kar mi na prejšnjih višinah ni. S tem sem si zagotovil zmago. Na višini 5,70 m se nisem mogel več dobro zbrati, zato sem raje zaključil tekmo po enem skoku. Sedaj se bom intenzivno pripravljal na svetovno prvenstvo, kajti, če mi uspe tako višino, kot tokrat, preskočiti v prvem poskusu v Pekingu, sem skorajda prepričan, da bom nastopil v finalu," je varovanec trenerja Milana Kranjca opisal svoj nedeljski nastop v Romuniji. Atlet celjskega Kladivarja se je izkazal že v mladinski konkurenci, leta 2011 je osvojil svetovni naslov za mlajše mladince, svoj velik talent pa je potrdil 11. julija letos, ko je kot drugi Slovenec v zgodovini v estonskem Tallinnu osvojil naslov evropskega prvaka za mlajše člane. Slovenska reprezentanca bo na SP zelo pomlajena, brez kopice izkušenih tekmovalcev, ki so v tretjem življenjskem desetletju.

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: Damjan Žibert

Najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus po poškodbah letos sploh ni tekmoval v metu kladiva, med drugimi sta bili dolgo poškodovani tudi Snežana Vukmirovič (troskok) in Marina Tomič (100 m ovire). "Veseli me, da je reprezentanca pomlajena in da se je to zgodilo v predolimpijski sezoni. Skrbi me forma nekaterih standardnih in prekaljenih atletov, ki dobra dva tedna pred SP niso v najboljši formi. Čakamo, kako se bo razpletel lov na normo pri Mihalinčevi in Veitovi. Če bosta uspešni, bi imeli kar osem tekmovalcev v kitajski prestolnici. To je lepo število, saj so zadnje norme za olimpijske igre in SP zelo zaostrene ter prvič tudi ni več norm B. To še otežuje uvrstitev na tako prvenstvo. Že sama norma je velik dosežek, ne le za naše, ampak tudi za druge tekmovalce in tekmovalke. Za vidnejše uvrstitve bo pri nekaterih potrebno formo nekoliko dvigniti, drugi pa bodo morali ponoviti svoje najboljše dosežke," je dejal vodja strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Martin Steiner.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.