Drugi športi

Serena Williams bo na OP ZDA lovila Steffi Graf

New York, 28. 08. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizatorji letošnjega teniškega turnirja US Open so v četrtek ob žrebu parov posamičnih dvobojev na novinarsko konferenco pripeljali le Američanko Sereno Williams, ki ima priložnost, da prvič po Steffi Graf leta 1988 v enem letu osvoji vse štiri glavne turnirje za Grand Slam.

Na žrebu je bil prisoten tudi lanskoletni zmagovalec Hrvat Marin Čilić, ki pa ni odgovarjal na novinarska vprašanja. Triintridesetletna Serena Williams je letos zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije, v Roland Garrosu in Wimbledonu, tokrat pa lovi še največji ameriški turnir za svojo skupaj 22. zmago na enem od grand slam turnirjev v karieri.

Serena Williams
Serena Williams FOTO: Reuters

Williamsova, ki je bila na novinarski konferenci sproščena, in je na vprašanje kakšno mnenje ima o očetu Richardu kot trenerju brez oklevanja odgovorila, da je najboljši na svetu, saj je "naredil" dve šampionki, se bo, če bo šlo vse po načrtih, v četrtfinalu pomerila s 35-letno sestro Venus. V prvem krogu pa jo čaka Rusinja Vitalija Djačenko.

Na moškem delu turnirja se bo prvi nosilec Srb Novak Đoković v prvem krogu pomeril z Brazilcem Joaom Souzo, če ne bo presenečenj pa ga v četrtfinalu čaka osmi nosilec Španec Rafael Nadal, ki je US Opern osvojil leta 2011 in 2013, lani pa ni nastopil. Stanje v medsebojnih dvobojih turnirjev ATP je 22:20 za Nadala, vendar pa ga je Đoković letos že ugnal v četrtfinalu Roland Garrosa.

Nadala sicer v prvem krogu čaka komaj 18-letni hrvaški talent Borna Ćorić, ki je na 35. mestu lestvice ATP in je v edinem dosedanjem srečanju z Nadalom lani slavil.

Đoković v Queensu naskakuje tretjo zmago za grand slam v sezoni, štrene pa mu bo skušal pomešati tudi drugi nosilec Roger Federer, ki ga je slovenski tenisač Blaž Rola izpostavil kot igralca, s katerim bi se v karieri najraje pomeril. Rola je izpadel v prvem krogu kvalifikacij proti Američanu Tommyju Paulu. Slovenija tako med moškimi uradno nima igralca, saj Aljaž Bedene igra za Veliko Britanijo, v prvem krogu pa se bo pomeril z Litovcem Ernestsom Gulbisom.

V prvem krogu posamičnega tekmovanja med ženskami pa je Mariborčanka Polona Hercog, ki se bo pomerila s trenutno 34. igralko na lestvici WTA Kazahstanko Zarino Dijas.

Teniški turnir US Open v centru Billie Jean King vsako leto obišče okrog 700.000 gledalcev in tudi tokrat jih pričakujejo toliko. Kvalifikacije za posamične dvoboje, ki si jih lahko teniški navdušenci ogledajo zastonj, so se začele v torek, pari tekmovanja v dvojicah in mešanih dvojicah pa bodo znani prihodnji teden.

Marin Čilić
Marin Čilić FOTO: Reuters

Turnir se bo uradno začel v ponedeljek, 31. avgusta, traja pa do 13. septembra. Finalne tekme bodo na stadionu Arthur Ash, ki sprejme 22.550 gledalcev in je v procesu razširitve. Nova pomična streha, ki bo omogočala dvoboje tudi v primeru dežja, bo sicer nared šele prihodnje leto. Obnavlja se celoten teniški kompleks in dela naj bi bila dokončana leta 2018 za skupaj 500 milijonov dolarjev.

Ogled kvalifikacij je zastonj, od ponedeljka naprej pa bo potrebno odšteti vstopnino. Za vstop v center in ogled tekem na manjših stadionih je potrebno odšteti 70 dolarjev, cena vstopnice za finalni tekmi žensk in moških na stadionu Arthur Ashe pa je od 160 do 1770 dolarjev.

Da obiskovalci ne bodo lačni ali žejni, bo skrbelo pet restavracij in 60 kioskov s hrano. Za restavracije so najeli znane kuharske mojstre, vsega skupaj pa nameravajo ponuditi sedem ton govedine, 7,5 tone rakov, kozic in jastogov, 225.000 hamburgerjev in hotdogov, 12,5 tone solate in med drugim 7000 posebnih kolačkov v obliki teniških žogic.

Tako kot na vseh drugih ameriških športnih prireditvah so cene zasoljene, saj je treba za kepico sladoleda odšteti pet dolarjev, za sendvič deset, za pol litra vode pa pet dolarjev. Obiskovalci turnirja s tem nimajo težav. Njihova povprečna plača je namreč 161.000 dolarjev na leto, kar 80 odstotkov pa ima najmanj višješolsko izobrazbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.