Drugi športi

Se je olimpijski zmagovalec iz Londona izogibal dopinškim testom?

London, 18. 06. 2015 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski dvakratni olimpijski zmagovalec v tekih na 5000 in 10.000 metrov Mo Farah je manjkal na dveh dopinških testih pred OI v Londonu 2012, poroča britanski časnik Daily Mail.

Mo Farah
Mo Farah FOTO: Reuters
Zgodba je vzniknila ob nepravem času za Moja Faraha, ki se otepa še kritik zaradi sodelovanja s trenerjem Albertom Salazarjem, ki ga obtožujejo dopinških kršitev. Faraha v zvezi s Salazarjem in Galenom Ruppom, Farahovim ameriškim partnerjem na treningih, sicer ne obtožujejo ničesar, a Daily Mail trdi, da je Britanec postavil pod velik vprašaj nastop na OI v Londonu, potem ko ga ni bilo na dveh dopinških testih v času, ko je februarja 2011 začel sodelovanje s Salazarjem. Pravilnik britanske protidopinške agencije veleva, da športniku, ki izpusti tri dopinške teste v kateremkoli 12-mesečnem obdobju, grozi štiriletna prepoved tekmovanj. Sodeč po poročanju časnika, je Farah prvi test izpustil v prvi polovici leta 2010, torej nekaj mesecev pred začetkom sodelovanja s Salazarjem. To je bilo tudi šest mesecev pred tem, ko je popravil 28 let star britanski rekord v teku na 5000 metrov in postal prvi Britanec, ki se je na tej razdalji spustil po 13 minut. Drugi dopinški test pa je izpustil že ob sodelovanju s Salazarjem. Tega bi morali opraviti na Farahovem domu v Londonu, toda atlet se je na protidopinško agencijo pritožil, češ da ni slišal zvonca.

Alberto Salazar in Galen Rupp
Alberto Salazar in Galen Rupp FOTO: Reuters

Časnik, ki navaja korespondenco med odvetniki, Farahom in Salazarjem, je razkril, da se je Farah zavedal, kaj ga čaka v primeru novega izpuščenega testa. "Če zamudiš še en test, te bodo obesili," je Salazar 11. maja 2011 dejal svojemu varovancu. Salazar, pod čigar vodstvom je Farah osvojil pet naslovov svetovnega prvaka na 5000 in 10.000 metrov, je glavni trener na prestižnem tako imenovanem Nike Oregon Projectu v Portlandu in je neplačani svetovalec britanske atletske zveze, ki je zahtevala pregled sodelovanja med Salazarjem, Farahom in zvezo.

Farah pravi, da bo ostal zvest trenerju, razen če mu dokažejo krivdo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.