Drugi športi

Schlecku etapa, Voeckler ostaja v rumenem

Grenoble, 21. 07. 2011 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Andy Schleck je zmagovalec 18. etape kolesarke dirke po Franciji. Na preizkušnji od Pinerola do Serre-Chevalierja je drugo mesto zasedel njegov brat in moštveni sotekmovalec Frank Schleck, tretje pa Cadel Evans.

Thomas Voeckler
Thomas Voeckler FOTO: Reuters

Rumeno majico vodilnega je zadržal Francoz Thomas Voeckler (Europcar), ki je na današnji etapi za zmagovalcem zaostal 2:21 minute, v skupni razvrstitvi pa ima le še 15 sekund prednosti pred Andyjem Schleckom. Tretjeuvrščeni Frank Schleck zaostaja 1:08, četrtouvrščeni Cadel Evans pa 1:12 minute.

Mlajši od bratov Schleck je bil absolutni junak izjemno naporne preizkušnje s tremi vzponi najtežje kategorije. Odločilno potezo za etapno zmago je naredil na vzponu na 2360 metrov visoki Col d'Izoard, ko je pobegnil glavnini, v kateri so bili vsi glavni pretendenti za končno zmagoslavje na letošnjem francoskem krogu, na čelu z vodilnim v skupnem seštevku Voecklerjem, Evansom, Frankom Schleckom, Špancem Albertom Contadorjem in Italijanom Ivanom Bassom.

26-letni Andy Schleck je – ob pomoči klubskega sotekmovalca Belgijca Maxima Monforta – na vrh predzadnjega vzpona na današnji preizkušnji prišel z več kot dvema minutama prednosti pred glavnino, nato pa si z vratolomno vožnjo v dolino prikolesaril več kot tri minute prednosti. Glavnina je bila slabih 35 kilometrov pred ciljem v izjemno težkem položaju, še posebej trikratni zmagovalec Toura Contador, ki je moral zaradi tehnične okvare celo zamenjati kolo.

Na sklepnem vzponu na 2645 metrov visoki Galibier Luksemburžan ni popuščal, "kolesarski trio" – v njem sta bila poleg Schlecka še Irec Nicolas Roche in Kazahstanec Maksim Iglinskij, medtem ko Belgijec Dries Devenyns, Rus Jegor Silin in Monfort niso zdržali tega peklenskega tempa – si je dobrih 14 kilometrov pred ciljem prikolesaril več kot štiri minute prednosti, Schleck pa je tedaj "virtualno" oblekel najbolj prestižno rumeno majico.

Zadnjih deset kilometrov, zagotovo najbolj zahteven odsek etape, je absolutni junak dneva iz Luksemburga začel s skoraj štirimi minutami in tridesetimi sekundami prednosti pred glavnino. Ta je bila silno neusklajena, v njej ni bilo kolesarja, ki bi jo "prebudil". To je bila voda na mlin Schlecku, ki je z ostrim tempom, ki mu je bil slabih osem kilometrov pred ciljem kos le Iglinskij, ohranil prednost pred vsemi najbolj nevarnimi zasledovalci.

V zadnjih petih kilometrih je njegova prednost v primerjavi z glavnino vendarle začela kopneti, v cilj je navzlic vidni agoniji prišel z več kot dvema minutama prednosti pred bratom Frankom. Senzacija letošnjega Toura Voeckler je navkljub velikim težavam vendarle ohranil rumeno majico, njegova prednost pa je z 2:36 minute skopnela na 15 sekund prednosti pred Andyjem Schleckom. Iz boja za skupno zmago je bržkone izpadel Contador, ki je na današnji etapi za Schleckom zaostal 3:49 minute.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

raul67
22. 07. 2011 12.20
@SimplyTheBest PO MOJE je utopično razmišljat da se Contador še lahko vrne, pa ne ker ne bi bil sposoben morebiti proti enemu favoritu pridobit toliko, če bi le ta zapadel v krizo, ampak v tem primeru preveč zaostaja za 3emi, 4imi vrhunskimi kolesarji, tako da proti vsem sem siguren da ne bo toliko pridobil, in zmaga je po moje za njega nedosegljiva. @kdsjdks Se vidi da o tistem njegovem "dopinškem" primeru nimaš pojma , tako da ti priporočam da se malo bolje pozanimaš o zadevah preden začneš blatiti ljudi na suho. Contador je VRHUNSKI kolesar, če ne trenutno kar najboljši, na Touru mu pač ne gre, ker je dirkal že na Giru (in ga tudi več kot suvereno dobil), tako da je logično da ne more biti več tako svež, poleg tega pa je imel veliko težav s padci v prvem tednu ko je za brezveze izgubil nekaj dragovenega časa in se rahlo poškodoval, predvsem pa ob takih zadevah začne padati samozavest - če se ti le ta zdi nepomembna pa si poglej Voklerja kako vozi sedaj ko je oblečen v rumeno... Pa da se razumemo - ne navijam za Contadorja - daleč od tega, marsikomu bolj privoščim kot njemu, ampak to še ne pomeni da je treba gnojnico zlivat po njem...
lukx15
22. 07. 2011 08.42
vsa čast Andyu Schlecku za to vožnjo!
asslover
22. 07. 2011 08.03
legenda Voeckler! kak bi mu privoščil zmago, čeprav ima zdaj le minimalne možnosti
kdsjdks
22. 07. 2011 08.00
no pa se vidi kje je contador ko je brez dopinga ;)
MacekMuri75B
22. 07. 2011 04.33
Fantje - ni še konec. Vsi ste že odpisali Condator-ja, samo ker je vedno tako, da slabemu dnevu sledi izjemno dober dan, mislim, da bo jutri peklenska etapa. Zaostanek je kljub vsemu manjši od 5 minut, kar se v dveh etapah da nadoknaditi. Condator lahko v eni etapi naredi razliko "a la Pantani" in naredi 5 minut razlike. Da ne govorimo o kronometru, kjer mu tako ali tako ni para. Sploh pa mislim, da je ob razliki 1:19 glavni kandidat za zmago Cadel Evans in ne Andy Schleck. Jutri bo po mojem Andy Sschleck padel v krizo, saj se je danes preveč izčrpal. Cadel Evans mu bo prišel povsem blizu.
jamesb0nd
22. 07. 2011 02.29
andy schleck najboljši climber! contador naj gre domo
jamesb0nd
22. 07. 2011 01.33
andy schleck najboljši climber! contador naj gre domo
Brus123
21. 07. 2011 21.46
še vedno ni gotovo kdo bo končni zmagovalec, ampak Alberto ne bo!!!!;-))))
bockar
21. 07. 2011 20.49
ja ja alberto ni vitaminčkov ni moči
London?an
21. 07. 2011 19.12
18 etapa bila prelepa.
AnyColour
21. 07. 2011 19.06
contador jutri rabi čudež .... očitno so bile bolečine v kolenu prehude, vrjetno posledica padcev v prejšnjih etapah... upa da jutri napade na vso moč ^ ^
Tonček Balonček
21. 07. 2011 18.53
A ni za Brajkoviča bolje, d asedi doma pred televizorjem sreba pivo in posluša tista dva slaboumna komentatorja na TVS! Jaz imam več ali manj na Eurosportu! Besničan pa pedalira kje na morju!
Jernej Copot
21. 07. 2011 18.46
to je bila nedvomno ena najboljših etap na letošnjem touru zaslužena zmaga Schlecka