Drugi športi

Slovenci na Dunaju ostali brez kolajn

Dunaj, 31. 05. 2014 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski slalomisti na divjih vodah so na evropskem prvenstvu na Dunaju ostali brez odličij. Kanuist Benjamin Savšek je bil šesti, kajakaš Peter Kauzer sedmi, kanuist Anže Berčič deveti, kajakaš Janoš Peterlin pa 12. Zdaj jih čakajo še ekipne vožnje.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Miro Majcen

Prvi finalni dan evropskega prvenstva slalomistov na divjih vodah se ni izšel čisto po željah slovenskega tabora. Čeprav so pred odhodom na prvenstvo stare celine svarili, da niso "roboti" za osvajanje kolajn, pa je pri dobrih dosežkih minulih let bilo vseskozi prisotno prepričanje, da lahko posežejo tudi po zmagovalnem odru.

A 5,5 milijona evrov vredna novozgrajena proga na otoku sredi Donave, ki bo vse tri dni tekmovanja ostala nespremenjena, je terjala svoj davek. S svojo kratkostjo je poskrbela za izredno majhne razlike med veslači, vsaka najmanjša napaka pa je bila takoj kaznovana.

Danes je še najvišje zmogel Benjamin Savšek, ki je bil šesti. "Ni mi 'zlaufalo', a sem vseeno zadovoljen s šestim mestom. V finalu sem preveč pazil po progi, zato sem zaostal po času. A sem vesel finala evropskega prvenstva, čeprav nisem pokazal tistega, kar bi lahko. V polfinalu je šlo po času hitreje, a sem imel dotik, v finalu si nisem upal dovolj, zato sem bil prepočasen. Naslednjič bom poskusil peljati hitreje in morda biti manj previden," je po šestem mestu dejal najboljši slovenski posameznik prvega finalnega dne Savšek.

Visoko je kot zmeraj meril tudi Peter Kauzer, ki pa se je ob dotiku vrat moral zadovoljiti s sedmim mestom. Vsi trije prvouvrščeni so bili brezhibni.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Miro Majcen

"Danes se je pokazalo, če imaš štiri vožnje na isti progi, si ne smeš privoščiti napake. Če si jo, si avtomatično izven boja za kolajne. Vodilni so bili brez, ostali smo delali napake. Jaz sem danes v drugih vratih dobil vodo v oči, nisem videl nič, zato sem udaril in še zarobil ter izgubil čas, potem se do 11. vrat nisem sestavil. A tak je naš šport, enkrat eni, drugič drugi, vsi treniramo, da bi bili najboljši," je po sedmem mestu dejal Kauzer.

Anže Berčič je kvalifikacije opravil dobro, postavil tretji čas, s polfinalom pa ni bil zadovoljen. Čeprav se je kot deseti na finalno progo podal prvi, pa je v predzadnji vratih napravil napako, jih zgrešil in s pribitkom 50 sekund ostal brez visoke uvrstitve. "Ni šlo čez. Začelo se je 'presrano' za finale, malo se majejo koli zaradi vetra. Na sredini je bilo še nekako okej, na koncu, ko bi moral le spustiti, ko sem naredil praktično že vse, pa mi je prijelo špico čolna in ni šlo čez. Prekmalu sem spustil čoln, potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. Kot da sem mislil, da sem že v cilju. Napako sem naredil, žal," je povedal Berčič.

Janoš Peterlin je v finalu, svojem prvem na evropskem članskem prvenstvu nasploh, plačal davek neizkušenosti. Ob zgolj enem dotiku je bil nekoliko prepočasen za višjo uvrstitev. V nedeljo se bo prvenstvo na Dunaju končalo z nastopom kajakašic Urše Kragelj in Eve Terčelj, ki bosta nato popoldan v ekipi združili še moči z Ajdo Novak, v polfinalu pa bosta veslala tudi člana kanuističnega dvojca Sašo Taljat in Luka Božič. Slednji je danes posamično preizkušnjo končal v polfinalu na 12. mestu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pridnaov?ka
31. 05. 2014 18.27
-1
mi pa veselo na kavč...