Drugi športi

Sanchez po osmih letih spet na vrhu, poraz Isinbajeve

London, 06. 08. 2012 23.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na atletskih tekmovanjih na londonskih igrah je po osmih letih zlato medaljo spet osvojil dominikanski tekač na 400 metrov z ovirami Felix Sanchez. Brez zlata pa je ostala favoritinja v skoku s palico Jelena Isinbajeva, bila je le tretja, zmagala pa je Američanka Jennifer Suhr.

Felix Sanchez
Felix Sanchez FOTO: Reuters
Moker in deževen konec dneva na atletskem stadionu je bil bolj pogodu Jennifer Suhr. Američanka je presegla samo sebe, saj je prišla do 4,75 metra, toliko pa je zmogla tudi Kubanka Yarisley Silva. A slednjo je zgrešen poskus na začetni višini 4,45 metra stal zlata. In šele tretja je bila dvakratna olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka Jelena Isinbajeva, ki pa je bila tokrat daleč od petih metrov. Izid 4,70 je pomenil, da se je morala tokrat zadovoljiti le z bronom. Težave je imela že na 4,55 metra, pa ji je le uspelo, na 4,70 pa je odnehala še Nemka Silke Spiegelburg, na koncu četrta. Insinbajeva je na koncu letvico postavila na 4,80 metra, a ni bila uspešna in zmaga je odšla v ZDA. Na tej višini sta bili neuspešni tudi srebrna Silva in zlata Suhrova. Bron Isinbajeve pomeni, da je spodletela tudi njena kandidatura za prvo olimpijko, ki bi v posamičnih atletskih disciplinah slavila na treh zaporednih igrah. V preizkušnji na 400 m z ovirami je po osmih letih do zlata spet prišel Felix Sanchez. Zanimivo je, da je tudi v londonskem finalu dosegel čas 47,63, do stotinke enakega kot pred osmimi leti v Atenah. Z zanesljivo predstavo si je 34-letni Sanchez pritekel dovolj prednosti, da je lahko v cilj prišel zelo sproščeno, čas 47,63 pa je tudi njegov najboljši izid letos. Srebro je pripadlo Američanu Michaelu Tinsleyju, ki je tudi tekel najhitreje letos, čas 47,91 pa je zadoščal za drugo mesto. Portoričan Javier Culson, drugi z lanskega SP v Daeguju, je tokrat pritekel do tretje stopničke (48,10). Slavje Sancheza je bilo nato precej čustveno, saj je zlato medaljo posvetil svoji babici, ki je umrla tik pred njegovim nastopom v Pekingu, kjer se nato ni prebil v polfinale. “Ne morem verjeti. Ta zmaga mi pomeni ogromno, želim si, da bi bila lahko babica z mano, a zmago posvečam njej,” je dejal Sanchez. Čustva so ga premagala tudi na zmagovalnem odru, saj je ob igranju himne zajokal, gledalci pa so ga nagradili z bučnim aplavzom. Razočaran pa je bil svetovni prvak, domačin Dai Greene, saj je pred svojimi navijači ostal brez medalje na četrtem mestu.

Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva FOTO: Reuters

Prehitel pa je Angela Taylorja, branilca naslova iz Pekinga in prvaka iz Sydneyja 2000. Američan je tokrat tekmo končal šele na petem mestu. Za zgodovinski uspeh Grenade je poskrbel hitri najstnik Kirani James, tudi aktualni svetovni prvak. Poskrbel pa je tudi za prvo neameriško zmago po letu 1980 v teku na 400 metrov. S časom 43,94 je zmagal prepričljivo, srebro si je pritekel Luguelin Santos iz Dominikanske republike (44,46), bron pa je odšel na Trinidad in Tobago z Lalondom Gordonom. Pri ženskem suvanju krogle je bila brez konkurence Nadežda Ostapčuk. V tretjem poskusu je sunila kroglo do 21,36 metra in bila do konca edina tekmovalka s preseženimi 21 metri. Svetovna prvakinja iz leta 2005 je na drugo mesto potisnila Novozelandko Valerie Adams (20,70), ki je bila kot branilka naslova iz Pekinga tokrat prekratka, pa čeprav je v zadnjem času slavila tako na svetovnem prvenstvu kot na igrah Commonwealtha in je veljala za favoritinjo. “To so moje tretje igre in končno vem, kakšen je občutek na vrhu. To zmago poklanjam vsem v Belorusiji,” je dejala Ostapčukova, ki je bila v Atenah 2004 četrta in bronasta v Pekingu 2008. Bron je šel tokrat v Rusijo, z zadnjim poskusom se je na oder za zmagovalke prebila Jevgenija Kolodko. Ob porazu Isinbajeve pa je za rusko zmago le poskrbela Julija Zaripova. Svetovna prvakinja je slavila na 3000 m z zaprekami (9:06,72), srebro si je pritekla Habiba Ghribi iz Tunizije (9:08,37), Etiopijka Sofia Assefa je bila tretja. Branilka naslova iz Pekinga in svetovna rekorderka Gulnara Galkina je odstopila.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uji5
07. 08. 2012 10.14
+4
Super tekme! Sanchez je medaljo sprejel zelo čustveno :) Brawo!
Martian
07. 08. 2012 00.16
+6
Borut.Hood
07. 08. 2012 02.03
+6