Drugi športi

S pomočjo mišic več kot 130 km/h

New York, 11. 09. 2013 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iskanje skrajnih zmožnosti meja človekove hitrosti je od pešca, ki danes v najbolj trenirani obliki preseže 40 km/h, pripeljalo do hitrosti, večjih, kot so dovoljene z avtomobili pravzaprav skoraj kjer koli na svetu.

Padci so pri visokih hitrostih in mejnih konstrukcijah vozil precej običajni.
Padci so pri visokih hitrostih in mejnih konstrukcijah vozil precej običajni. FOTO: David Stropnik

Osem milj dolga ravnina, ki seka ameriško zvezno državo Nevada od severa proti jugu, nedaleč od zaselka Battle mountain, je že več kot desetletje prizorišče lova na hitrostne rekorde, dosežene brez pomoči motorjev ali gravitacije. Izključno s pomočjo človeških mišic! Le nekaj sto kilometrov stran pa se na Bonnevillskem slanem jezeru postavljajo absolutni hitrostni rekordi z motoriziranimi vozili, kjer je avtomobil že prebil zvočni zid, daleč onkraj hitrosti tisoč kilometrov na uro.

Tukaj je drugače. V popolni tišini so vsi kolesarji na lovu za rekordom Sama Wittinghama, ki je pedale uspel pognati do 133 kilometrov na uro. Po ravnem! Skrivnost je seveda v aerodinamiki, ki pa se je vsak od tekmovalcev loteva po svoje. Razlike med posameznimi vozili na človeški pogon so zato izjemne: od takih, ki se poganjajo s pedali, do takih, ki se poganjajo s potiski, od položaja z glavo naprej do položaja z nogami naprej, nekateri za gledanje iz neudobnih "zamaskiranih koles" uporabljajo periskop, drugi ogledala in tretji kamero in zaslone ...

Barbara Buatuis je s 121 km/h aktualna rekorderka med ženskami.
Barbara Buatuis je s 121 km/h aktualna rekorderka med ženskami. FOTO: David Stropnik

Najradikalnejše, najmanjše in najbolj aerodinamično vozilo je v Nevado pripeljal Slovenec Damjan Zabovnik, ki kot hitrostni rekorder na nizkih nadmorskih višinah velja za prvega favorita. On je edini, ki vozi leže na hrbtu z glavo naprej. S tem položajem, v katerem je izredno težko voziti, je aerodinamiko izboljšal za približno deset odstotkov. Vendar pa je tako lahko in kratko vozilo zelo težavno za vožnjo, saj je nestabilno. Damjanu se zato še ni uspelo približati osebnemu rekordu 124 kilometrov na uro. Za dodelave pa ima še dovolj časa, saj se rekordi postavljajo vsak dan do konca tedna.

Graeme Obrea, kolesarska legenda, napoveduje 160 km/h.
Graeme Obrea, kolesarska legenda, napoveduje 160 km/h. FOTO: David Stropnik
Največji zvezdnik, ki je napovedal hitrost tja do 160 kilometrov na uro, je tukaj kontroverzni škotski kolesar Graeme Obree, ki je bil v devetdesetih letih svetovni prvak v zasledovalni vožnji in svetovni rekorder v vožnji na eno uro, nato pa zavrnil nastop na Tour de France, ker se ni želel dopingirati. Obree ima edinstveno kolo, v katerem leži na trebuhu z glavo naprej, pedalov pa ne vrti, ampak jih linearno potiska. Toda kot kaže, bo v borbi za nov rekord letos treba računati predvsem na Sebastiaana Bowierja, ki se je že približal hitrosti 130 kilometrov na uro.
Damjan Zabovnik
Damjan Zabovnik FOTO: David Stropnik
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
12. 09. 2013 06.14
+2
Na hrbtu z glavo naprej ni nič... Na trebuhu z glavo nazaj pa ja.
Flying spaghetti monster
12. 09. 2013 05.19
Temu vozilu se reče Velomobile in so že zelo popularni na nizozemskem. V njih lahko vsak normalen človek doseže 60 km/h. Poleg izjemne učunkovitosti ga ni treba registrerat in se z njim lahko voziš po kolesarski in navadni cesti. Ima dobro ventilacijo tko da ti notri ni vroče. Prednost pred kolesom je tudi ta, da se lahko voziš po deževnem vremenu. Edini problem je cena saj bi za tako kolo morali odšteti vsaj 5000€.
macro
12. 09. 2013 06.16
+1
HellWolf
11. 09. 2013 21.10
+37
temu se pa reče resno na meji zmožnosti... kapo dol
graf
11. 09. 2013 21.47
+15
...se strinjam , pa še v tisti kapsuli domnevam da je vroče za znoret !