Drugi športi

Rusija čaka na končno odločitev IAAF, Isinbajeva pravi, da si "čisti" zaslužijo olimpijske igre

Los Angeles, 16. 06. 2016 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dva dni pred odločitvijo Mednarodne atletske zveze (IAAF) o tem, ali bodo ruski atleti lahko nastopili na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, so v javnost prišle nove obtožbe zoper ruske športnike. Svetovna protidopinška agencija Wada je v sredinem poročilu objavila, da je bilo preprečenih več sto poskusov testiranja.

Isinbajeva je ena največjih ruskih športnic vseh časov.
Isinbajeva je ena največjih ruskih športnic vseh časov. FOTO: Reuters

Izvajalce dopinških testov so zastraševali in jim grozili oboroženi pripadniki ruskih varnostnih sil, ruski športniki pa so nadaljevali z izogibanjem testov z različnimi metodami, poroča Svetovna protidopinška agencija (Wada). V Wadinem poročilu piše, da je bilo več kot 736 testov med 15. februarjem in 29. majem zavrnjenih ali odpovedanih zaradi različnih vzrokov. Tisti, ki so izvajali teste, so poročali o sovražnem odnosu, ko so poskušali izvesti teste v tako imenovanih vojaških mestih. Ta športniki pogosto navajajo kot svoje prebivališče z namenom izogniti se dopinškim testom. Vstop vanje je namreč otežen, izvajalci testov pa so potožili, da so jih v teh zastraševali in jim grozili z izgonom iz države. Ruski trenerji, zdravniki in drugo osebje je zahtevalo tudi fotografiranje izvajalcev testov oziroma njihovih akreditacij in dokumentov. V poročilu navajajo tudi vrsto poskusov izogibanja testom. Ena izmed atletinj si je v telo vstavila posebno posodo z urinom. Ko pa jo je želela uporabiti, je vsebina stekla na tla in ne v želeno posodico za test. Atletinja je nato skušala podkupiti izvajalca testa.

Poročanja o izogibanju testom prihajajo tudi s samih tekmovanj. Enega izmed atletov so videli, ko je tekel mimo mešane cone, da bi se izognil testu, drugi pa je zapustil stadion kar med tekmo, nato pa ga niso našli. Na ruskem prvenstvu v hitri hoji 27. februarja je 15 atletov zaradi nepojasnjenih razlogov odpovedalo udeležbo oziroma so bili diskvalificirani. Dva kolesarja sta požela pozornost protidopinških delavcev s tem, ko ju več kot leto ni bilo na naslovih, ki sta jih navajala v skladu s protidopinškimi pravili. Ko so ju obtožili, da sta se ogibala testom, sta se upokojila. Posebna je bila tudi zgodba z rusko hokejsko reprezentanco do 18 let, ki so jo zaradi uporabe meldonija izločili s svetovnega prvenstva in jo zamenjali z izbrano vrsto do 17 let. Meldonij, ki je bil usoden tudi za teniško zvezdnico Marijo Šarapovo, ta je dobila dvoletno kazen, so sicer našli v kar 49 od 52 pozitivnih dopinških vzorcev med 15. februarjem in 29. majem.

Na ruskem rokoborskem prvenstvu pa so poročali o tem, da so tam imeli lasten laboratorij, s centrifugo in drugo opremo za analizo za doping. Wadino poročilo, ki so ga pomagali izdelati člani britanske protidopinške agencije, te so tudi pošiljali v Rusijo, tako le še dodaja olje na ogenj kritikom, ki pravijo, da bi IAAF moral prepovedati nastop ruskim atletom na OI 2016. Med temi, ki bi lahko ostali brez olimpijskega nastopa, so tudi nekateri ruski zvezdniki. Med njimi skakalka s palico Jelena Isinbajeva, ki bi karieri rada končala s tretjo olimpijsko zlato kolajno na svojih četrtih igrah. Štiriintridesetletna tekmovalka, ki je prva v zgodovini preskočila pet metrov, je doslej ostala brez dopinških obtožb. "Športniki iz drugih držav, katerih dopinški testi so bili negativni, imajo pravico nastopati na OI. Meni pa očitno ne bo dovoljeno, čeprav nisem ničesar zagrešila. To je diskriminacija," pravi Isinbajeva. Drugače je z Ano Čičerovo, 33-letno branilko olimpijskega naslova v skoku v višino. Ta je prejšnji mesec priznala, da so v enem od njenih vzorcev na OI 2008, kjer je bila bronasta, našli sledi prepovedanih snovi. "Zame je to popoln šok. Ne znam pojasniti, kako je do tega prišlo," je dejala Čičerova in napovedala boj za povrnitev ugleda. Ruski olimpijski komite je sicer sporočil, da je 14 ruskih športnikov padlo na ponovnem testiranju vzorcev z OI 2008.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
16. 06. 2016 13.55
+1
ko vse to pogledaš da Armstrong v celi 16- letni karieri nio bil nikoli dopingiran in na koncu ko vse to prizna le lahko poveš , samo zato ker je bil američan
olafur
16. 06. 2016 12.48
-1
Za sistematično prikrivanje dopingiranih športnikov je na žalost nemogoče reči kdo je vso kariero čist in kdo ne Jelena je vsekakor izjemna, vendar je sedaj senca dvoma udi na njej, le zakaj ne bi bila prav ona v vsej karieri nikoli grešila, če je bila to praksa.
jzkzfzmz
16. 06. 2016 13.22
+1
Zakaj pa niti en ameros n epade na testu? SI se vprašal kdo vodi ADA-o? Gre se za politiko ne za doping!
Rains-
16. 06. 2016 11.28
-1
Umazani rusi naj raje ostanejo doma.
fihner
16. 06. 2016 12.29
+1
jzkzfzmz
16. 06. 2016 13.22
Rains prvo se ščetkaj pol umij pa prid nazaj pa upam da boš čisto pisal :D