Drugi športi

Renner z državnim rekordom v finale SP

Peking, 22. 08. 2015 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Enaindvajsetletni Robert Renner iz celjskega Kladivarja se je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se je začelo v Pekingu, s slovenskim rekordom v skoku s palico uvrstil v finale. V kvalifikacijah je preskočil 5,70 metra in se neposredno uvrstil v finale.

Robert Renner je začetno višino na 5,25 metra izpustil. Sledil je poskus na 5,40 metra, v katerem je bil izjemno obetavni slovenski atlet zelo zanesljiv in je bil visoko nad letvico. Še bolje je opravil tudi z višino 5,55 m, ko je bil dobra dva decimetra nad letvico in je s tem ostal med prvouvrščenimi. Sledila je višina 5,65 metra, kar je bil doslej slovenski rekord, ki ga je Renner postavil 2. avgusta letos z zmago na balkanskem prvenstvu v romunskem mestu Pitesti. Tudi v svojem tretjem poskusu na svojem prvem velikem članskem prvenstvu je bil zanesljiv in se je obdržal med vodilnimi.

Olimpijska norma za tekmo prihodnjega leta v brazilskem Riu de Janeiru je 5,70 metra, kar je bila v Pekingu tudi avtomatična kvalifikacijska višina za finale. Tudi na tej višini je bil Renner zelo suveren in je s tem za pet centimetrov izboljšal svoj prejšnji državni rekord. Renner se je doslej že izkazal v svetovnih mladinskih konkurencah. Leta 2011 je osvojil svetovni naslov za mlajše mladince, svoj velik talent pa je potrdil 11. julija letos, ko je v estonskem Tallinnu kot drugi Slovenec v zgodovini osvojil naslov evropskega prvaka za mlajše člane.

Atletski miting Velenje - 1
Atletski miting Velenje - 1 FOTO: Damjan Žibert

Žan Rudolf za 21 stotink zgrešil polfinale
Dvaindvajsetletni Ljubljančan Žan Rudolf je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se je začelo danes Pekingu, v prvem krogu teka na 800 m s časom 1:47,24 zasedel končno 17. mesto med 44 tekmovalci in polfinale zgrešil za 21 stotink. "Mešane občutke imam po tekmi, sem zadovoljen in nisem. Moral sem čakati na naslednje skupine, da bi videl, če bom nastopil v polfinalu. Dal sem vse od sebe na stezi, škoda, da nisem mogel malce več iztisniti iz sebe. Pričakoval sem bolj taktičen tek, toda bil je dokaj hiter ... Če se ozrem na letošnjo sezono, z veseljem ugotavljam, da je bila moja daleč najdaljša doslej. Zato moram biti zelo zadovoljen. Ostal sem zdrav po nekaj sezonah težav, osvojil sem medaljo na EP za mlajše člane, dosegel slovenski rekord, na članskem SP pa mi je malo zmanjkalo," je dejal Rudolf.

Bronasti z letošnjega EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu je tekel v tretji od šestih skupin in bil z enim svojih najhitrejših tekov doslej v njej šesti, zadnji. V skupini je bil najboljši Amel Tuka iz Bosne in Hercegovine (1:46,12), skupno pa je bil najhitrejši Ferguson Cheruiyot Rotich (1:45,83), zmagovalec četrte skupine, ki je na letošnjih kenijskih kvalifikacijah za pol sekunde ugnal svetovnega prvaka Davida Rudisho.

Rudolf je na SP pričakoval bolj taktičen tek. "S Tuko sva dobra prijatelja. Pred tekmo sva se skupaj ogrevala in se dogovorila za tek v ozadju, potem bi on 150 m pred ciljem pospešil in sam bi šel za njim. To sem želel tudi narediti, toda že po 400 m sem se počutil malo utrujeno. Ko je bilo 180 m do cilja, sem sicer malo pospešil, toda drugi so bili danes hitrejši," je dejal član ljubljanskega Massa.

Ljubljančan je po nastopu čakal še nastop četrte skupine, v kateri so ga prehiteli še trije tekmovalci po času. V polfinale se je namreč uvrstila prva trojica iz vsake skupine in še najhitrejša šesterica. Že v peti skupini pa je Rudolf izpadel iz čakalnice za polfinale. Tudi na svojem prvem velikem članskem tekmovanju je lani na EP v Zürichu za 46 stotink zaostal za polfinalom, a je v Švici dosegel 22. izid kvalifikacij.

Podelili tri komplete odličij
Prvo zlato medaljo je presenetljivo osvojil Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie. V maratonu je devetindvajsetletnik za prvo zlato odličje v zgodovini SP za svojo državo s časom 2:12:27 prepričljivo ugnal Etiopijca Yemaneja Tesegaya (2:13:07) in Munya Solomona Mutaia iz Ugande (2:13:29). Preostali zlati odličji sta v finalih prvega dne osvojila z obrambo naslova na 10.000 metrov Britanec Mo Farah (27:01,13) in v suvanju krogle Nemka Christina Schwanitz (20,37 m).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
23. 08. 2015 10.39
gremo Amele po zlato!
Izi07
22. 08. 2015 19.57
+5
Ne razumem politike 24 ur športne redakcije! Na prvo mesto novic bi moral biti državni rekord Roberta Renerja , ki ga je dosegel na svetovnem prvenstvu v Pekingu! Preboj v finale in pa DR je definitivno veliko večji in mnogo boljši rezultat kot kakrša koli zmaga v nogometu v ligi Telekom!Poleg tega je atletika zibeljka vseh športov in najbolj razširjena in z največjo konkurenco v vseh športih! In pravkar vidim , da za Roberta Renerja sploh ni prostora v športni redakciji!!!! Vse drugo razen naših športnikov , ki nekaj dosežejo!!! Katastrofa od katastrofe da vas ni sram!!!!!!!!!!!!
HAILWOODmike
22. 08. 2015 21.01
-4
BHF 1
22. 08. 2015 16.55
+3
Gremo amel tuka po zlato