Drugi športi

Wozniackijeva preslišala krike Niculescujeve za 1/8 finala, Sock spet usoden za Čilića, Južni predal proti Đokoviću

New York, 02. 09. 2016 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Znane so že prve udeleženke osmine finala zadnjega teniškega turnirja za grand slam v sezoni v New Yorku. Med 16 najboljših so napredovale Italijanka Roberta Vinci, Latvijka Anastasija Sevastova in Danka Caroline Wozniacki. Pri moških napredovala Jo-Wilfried Tsonga in presenetljivo tudi Jack Sock.

Caroline Wozniacki in Monica Niculescu na mreži.
Caroline Wozniacki in Monica Niculescu na mreži. FOTO: AP
Slovenski teniški igralki Katarina Srebotnik in Andreja Klepač sta se uvrstili v osmino finala. V drugem krogu sta 13. nosilki premagali avstralsko-rusko kombinacijo Daria Gavrilova/Darja Kazatkina s 6:1, 2:6, 7:5. Slovenski par se bo za četrtfinale pomeril z boljšima iz dvoboja rusko-nemške naveze Alja Kudrjavceva/Sabine Lisicke z drugima nosilkama Tajvankama Hao-Ching in Yung-Jan Chan.

V petkovem tretjem krogu je sedma nosilka Roberta Vinci odpravila 94 mest nižje uvrščeno 21-letno Nemko Carino Witthöft s 6:0, 5:7, 6:3 in se uvrstila v osmino finala. Vincijeva se je lani senzacionalno prebila vse do svojega premiernega finala na odprtem prvenstvu Združenih držav Amerike v posamični konkurenci, potem ko je v polfinalu izločila favorizirano Američanko Sereno Williams. Nato je v finalu klonila proti zdaj že tekmovalno upokojeni rojakinji Flavii Pennetti. Prvič v karieri je v osmino finala US opna napredovala Latvijka Anastasija Sevastova, potem ko je s 6:4, 6:1 izločila Ukrajinko Katerino Bondarenko. Latvijka tako nadaljuje svoj nepričakovani pohod, ki ga je zaznamovala senzacionalna zmaga nad tretjo nosilko, zmagovalko Roland Garrosa Španko Garbine Muguruza v drugem krogu. Šestindvajsetletna Latvijka, 48. igralka sveta, ki je leta 2013 zaradi poškodb začasno prekinila kariero, je izenačila rekordno uvrstitev na turnirjih za grand slam, ko se je leta 2011 na OP Avstralije prav tako prebila do osmine finala.

Očitno je pravo formo odkrila Danka Caroline Wozniacki, ki je prav tako postala članica najboljših 16 na US opnu. S 6:3, 6:1 je na stadionu Arthurja Asheja premagala Romunko Monico Niculescu, potem ko je v 2. krogu bila boljša od zmagovalke turnirja v velikem jabolku leta 2004 Rusinje Svetlane Kuznjecove. Tako Vincijeva kot Wozniackijeva sta v svoji karieri že bili članici prve deseterice na svetovni jakostni lestvici WTA, a še nimata osvojene najprestižnejše od lovorik, katerega od štirih turnirjev za grand slam v konkurenci posameznic. Vincijeva, 33-letna veteranka, je bila najvišje sedma, Wozniackijeva, ki se je na US opnu dvakrat uvrstila v finale v letih 2009 in 2014, pa celo prva. Leta 2009 je izgubila z upokojeno Belgijko Kim Clijsters, lani pa s šestkratno zmagovalko OP ZDA Sereno Williams. Wozniackijeva, ki je med odsotnostjo zaradi poškodbe gležnja zdrsnila na 74. mesto, se je med dvobojem z Romunko Niculescujevo pritoževala nad prehudim hrupom, vreščanjem, ki ga je vsakič, ko je žogico udarila s forehandom, proizvedla njena tekmica. Osmopostavljena Američanka Madison Keys nadaljuje z neverjetnimi "pobegi", tokrat je v tretjem nizu že zaostajala za dva "breaka" in nato ugnala japonsko najstnico Naomi Osaka s 7:5, 4:6 in 7:6 (3). Osakova je dvakrat servirala za zmago, nato pa v solzah zapuščala igrišče ob navdušenih domačih navijačih. Obetavna igralka se je prebila v tretji krog tako na OP Avstralije kot OP Francije, a vnovič ni imela sreče.

V posamični konkurenci pri moških se je kot prvi v osmino finala prebil Francoz Jo-Wilfried Tsonga, deveti nosilec, ki je premagal Južnoafričana Kevina Andersona, 23. nosilca, s 6:3, 6:4, 7:6 (4). Deveti nosilec Tsonga je Andersona, ki je lani presenetljivo igral v četrtfinalu, ugnal po zaslugi dveh odvzemov začetnih udarcev, rešil pa je vseh sedem "breakov", ki jih je imel na voljo njegov afriški nasprotnik. Oba sta eden proti drugemu poslala po 13 asov, Anderson pa v Flushing Meadowsu ni uspel presenetiti tako kot lani, ko je v četrtem krogu ugnal Andyja Murrayja. V letošnjem letu so ga zdelale tudi poškodbe, Tsonga pa nadaljuje pot proti polfinalu, kar mu na US Opnu v karieri še ni uspelo. Domačin Jack Sock je izločil nekdanjega osvajalca turnirja Hrvata Marin Čilića in se prvič prebil v četrti krog. 26. nosilec je slavil s 6:4, 6:3 in 6:3 v nizih in v petek dobil vseh 14 iger na svoj začetni udarec, neprepoznavnemu Čiliću ni dovolil niti ene "break" točke. Tudi močni začetni udarci nasprotnika mu niso povzročali težav, sedmopostavljeni igralec jih je izgubil kar štirikrat. 23-letnik je na poti proti uspehu kariere, saj je več kot en teden na kakšnem turnirju za grand slam zdržal le na lanskem OP Francije, ko je na tej stopnički izpadel. Zanimivo: Sock je bil za Čilića usoden že letos na tekmi za Davisov pokal, potem ko je Čilić že vodil z 2:0 v nizih se je Sock vrnil za veliko zmago, ki pa je bila na koncu premalo za Američane. Še vedno prvi lopar svetovnega tenisa Srb Novak Đoković, ki naj bi ga v zadnjih tednih poleg porazov zdelale tudi težave v zakonu, je proti Rusu Mihailu Južnemu napredoval po vsega nekaj minutah. Južni je dvoboj predal pri vodstvu Srba s 4:2 zaradi težav z mišico in po zdravniškem premoru še poskušal nadaljevati, a se nato predčasno predal. Đoković je v osmino finala prišel z le enim odigranim dvobojem in šestim igram, potem ko je tekmo z branilcem naslova predal Čeh Jiri Vesely, zdaj pa "Nole" čaka na boljšega iz para John Isner - Kyle Edmund.

Izidi:

- ženske:
Roberta Vinci - Carina Witthoeft 6:0, 5:7, 6:3;
Anastasija Sevastova - Katerina Bondarenko 6:4, 6:1; 
Caroline Wozniacki - Monica Niculescu 6:3, 6:1;
Lesia Curenko - Dominika Cibulkova 3:6, 6:3, 6:4;
Madison Keys - Naomi Osaka 7:5, 4:6, 7:6 (3);
Johanna Konta - Belinda Benčić 6:2, 6:1;
Petra Kvitova - Elena Svitolina 6:3, 6:4;

- moški:
Jo-Wilfried Tsonga - Kevin Anderson 6:3, 6:4, 7:6 (4);
Marcos Baghdatis - Ryan Harrison 6:3, 7:6 (4), 1:6, 6:1;
Jack Sock - Marin Čilić 6:4, 6:3, 6:3;
Novak Djoković - Mihail Južni 4:2 predaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.