Drugi športi

Romanova danes tudi uradno dobila v roko srebrno medaljo

Ljubljana, 14. 05. 2015 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska rekorderka Sonja Roman, ki je leta 2009 nastopila v finalu evropskega dvoranskega prvenstva v Torinu in tam zasedla tretje mesto v teku na 1500 m, je danes na sedežu Atletske zveze Slovenije v Ljubljani tudi uradno dobila v roke srebrno medaljo.

Sonja Roman se je za eno mesto povzpela zaradi kazni, ki je zaradi dopinga doletela Rusinjo Ano Alminovo. Mednarodna atletska zveza je Rusinjo kaznovala, ker so bile v njenem biološkem potnem listu velika odstopanja od normalnih vrednosti. Zaradi dopinga so bili črtani vsi njeni dosežki od 16. februarja 2009. Evropska atletska zveza (EA) je sporočila, da so po sankciji Iaaf odvzeli njeno zlato medaljo, ki jo je osvojila leta 2009 v Torinu.

Sonja Roman
Sonja Roman FOTO: Damjan Žibert

Zlato medaljo na 1500 m za EP 2009 je tako osvojila Španka Natalia Rodriguez (4:08,72), srebro Romanova (4:11,42), bron pa Irka Roisin McGettigan (4:11,58). S tem se je Štajerka povzpela za eno mesto in postala evropska dvoranska podprvakinja, kar je ena najboljših uvrstitev slovenskih atletov na evropskih dvoranskih prvenstvih. Zlato je izmed slovenskih predstavnic osvojila le Jolanda Batagelj, ko je leta 2002 na Dunaju postavila dvoranski svetovni rekord na 800 m, drugi pa so bile še Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1996 v Stockholmu, Alenka Bikar na 200 m leta 2000 v Gentu in Marija Šestak v troskoku leta 2009 v Torinu.

"Do te srebrne medalje nimam nobenega čustvenega odnosa. Po pravici povedano mi je kar malo hudo, da moram zamenjati bronasto medaljo, ker se je okrog nje vse dogajalo. Ni mi tako hudo, kot je verjetno Španki, ki na tekmi ni slišala državne himne, ali Irki, ki sploh ni bila na zmagovalnem odru. Dvomim celo, da bi se mi finančno kaj več poznalo, če bi osvojila srebro. Tega sem tako dobila po šestih letih, kar je kar dolga doba. Nisem pa si nikoli mislila, da bom to doživela," je dejala Romanova.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.