Drugi športi

FOTO in VIDEO: 'Dobesedno so jih klali!'

Veszprem, 08. 02. 2009 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Neznanci so pred diskoteko v središču madžarskega Veszprema do smrti zabodli rokometaša Mariana Cozmo, hudo ranjena pa sta Hrvat Pešić in Srb Šešum. Policija intenzivno išče morilce. Med prebivalci vre, nekateri celo napovedujejo maščevanje.

Mariana Cozmo je neznanec pred diskoteko zabodel do smrti.
Mariana Cozmo je neznanec pred diskoteko zabodel do smrti. FOTO:

Rokometaši MKB Veszprema so v sobotnih večernih urah nazdravili na srečo novorojenčka madžarskega rokometnega reprezentanta Gerga Ivancsika, zabava pa se je nato nadaljevala v lokalni diskoteki v središču Veszprema. Nanjo so se odpravili 22-letni srbski reprezentant Žarko Šešum, 19-letni hrvaški reprezentančni vratar Ivan Pešić in nesrečni Romun Marian Cozma, ki je bil star komaj 26 let.


Mediji ugibajo, zakaj je prišlo do obračuna


Župan mesta Veszprem je v šoku. Prav tako prebivalci, ki se zbirajo pred klubom, kjer se je zgodila tragedija. Župan je množico moral miriti, saj so napovedali, da bodo napadalce linčali.

Napadalci naj ne bi bili iz Veszprema, je novinarjem povedal predsednik madžarskega rokometnega kluba Akos Hunyadfalvi. Policija je na nogah in intenzivno išče morilce.

Po poročanju madžarskega tiska je skupina neznancev izzivala Cozmo in njegovega prijatelja, saj naj bi Cozma plesal z dekletom enega od napadalcev. Rokometaši so želeli umiriti strasti in se pogovoriti z razgreteži, tem pa očitno ni bilo do pogovora in sprave. Ko so se športniki odpravili iz diskoteke, jih je skupina okoli 30 huliganov napadla z noži.


Eden izmed napadalcev je z nožem zabodel Cozmo v srce, zaradi česar je na rokah madžarskega reprezentanta Ferenca Ilyesa (MKB Veszprem) izkrvavel. Hrvaški reprezentančni vratar Pešić je ranjenemu Cozmi želel izvleči jezik, da se ne bi zadušil, isti napadalec pa je nato zabodel še njega in mu preluknjal ledvico. Pešić je še vedno v kritičnem stanju, zdravniki so mu odstranili ledvico.


Šešum, ki je poskušal zaščititi Cozmo pred hladnokrvnim napadom, je utrpel hudo poškodbo glave. "Prestal je operacijo in je zunaj življenjske nevarnosti,“ je za srbski spletni portal B92 povedal generalni sekretar Rokometne zveze Srbije Božidar Đurković.


Hrvaška spletna stran Jutarnji.hr pa poroča, da je Cozma plesal s svojim dekletom, ko ga je napadla skupina moških. Po neuradnih podatkih, tako piše omenjena spletna stran, naj bi šlo za kriminalce, ki se ukvarjajo z izsiljevanjem in preprodajo mamil. Prav tako poročajo, da je Cozma poznal napadalce. Hrvaški rokometni agent Filip Serdarušić je že zanikal tovrstna namigovanja. Za Jutarnji.hr je povedal, da je okoli polnoči v diskoteko prišla skupina pijanih moških. Napadli so natakarico in jo celo pretepali. "Cozma je bil prvi, ki je rekel dovolj. Želel je pomagati dekletu. Napadli so ga in ga sedemkrat zabodli. Njegovi kolegi so mu priskočili na pomoč, takrat so zabodli tudi Pešića. Sprva ni niti opazil, da je ranjen. Hodil je še okoli, ko je začutil kri, ki je tekla iz rane,“ je povedal Serdarušić.


Rokometaši v šoku


Poklon Cozmi
Poklon Cozmi FOTO: Reuters
Z uprave kluba so nam sporočili, da zaradi interesa preiskave zadeve ne smemo komentirati. David Koražija za 24ur.com

Cozma je bil sicer varovanec slovenskega agenta Andreja Beliša. "Še vedno sem v šoku. Zjutraj me je prebudil brat nesrečnega rokometaša in mi sporočil tragično novico. Ne vem, kaj naj rečem,“ je povedal Beliš. Spomnimo, da si kruh pri madžarskih prvakih služita tudi nekdanji vratar Celja Pivovarne Laško Dejan Perić in slovenski reprezentant David Koražija.


Hrvaški selektor Lino Červar je za 24ur.com povedal, da se je zgodila tragedija. "Ne morem razumeti, da kdo želi tako mladega igralca ubiti," je pretresen Červar. Za hrvaško spletno stran Dnevnik.hr pa je povedal, da je prišlo do podlega napada, saj so Pešića zabodli v hrbet, ko je pomagal kolegu. "Dobesedno so jih klali. Prosim Boga, da Ivan preživi," poroča spletna stran.


Podpredsednik hrvaške rokometne zveze Zoran Gobac je za 24ur.com povedal, da so v stiku s klubom MKB Veszprem. "To je katastrofa. Naš veleposlanik je že v Veszpremu. Jutri pa bomo videli, kakšno je dejansko stanje našega vratarja," nam je zaupal Gobac.


Na Madžarskem vre


Čeprav se še ne ve, kdo je umoril Cozmo in napadel njegova dva kolega, nekateri madžarski mediji poročajo, da so Cozmo umorili Romi. Skrajno desničarske organizacije so napovedale maščevanje. Policija je takoj sporočila, da nimajo dokazov, da so v umor vpleteni lokalni Romi. "Državljane pozivam k strpnosti. Nihče ne sme pravice jemati v svoje roke,“ je povedal madžarski pravosodni minister Tibor Draskovics. Kljub temu pa so pripadniki Madžarske garde, gre za radikalno nacionalistično gibanje, sporočili, da načrtujejo napade. Skupina je nastala leta 2007, njihov vodja pa je 29-letni Gabor Vona.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou