Drugi športi

Rokometašice v kvalifikacijah za EP računajo na presenečenje

Koper, 05. 10. 2015 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred slovensko žensko rokometno reprezentanco sta uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na EP prihodnje leto na Švedskem. Najprej se bo v sredo v Umagu pomerila s Hrvaško, v nedeljo pa jo v ljubljanski dvorani Kodeljevo čaka še obračun s Črno goro.

Slovenija je nazadnje na velikem tekmovanju nastopila na evropskem prvenstvu na Norveškem in Danskem leta 2010, ko je zasedla zadnje mesto. Od tedaj naprej ni preživela kvalifikacijskega sita, vseskozi so bili njeni poskusi za korak ali dva prekratki. Slovenska reprezentanca je v zadnjem mesecu doživela spremembo v strokovnem vodstvu, selektorico Marto Bon je zamenjal njen pomočnik Uroš Bregar. Ljubljanski strateg na klopi madžarske ženske prvoligaške ekipe iz Vaca za uvodna kvalifikacijska dvoboja v "jugoslovanski skupini" - poleg Hrvatic in Črnogork nastopajo še Makedonke - ni postregel po bistvenih spremembah, igralski kader bolj ali manj ostaja nespremenjen, kar pa je - glede na trenutne razmere in dokaj ozko kadrovsko bazo v slovenskem ženskem rokometu - povsem logična odločitev. Okostje reprezentance še vedno tvorijo slovenske "legionarke" iz Francije in Nemčije ter igralke Krima in Zagorja. "Naša skupina je težka, Hrvaška in Črna gora pa sta favorita v teh bližnjih dvobojih. Iskali bomo njihove slabosti in naredili vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Naloga bo vse prej kot lahka, hkrati pa verjamem, da bomo z dobrim delom in pripravami, ki nato sledijo v mesecu novembru, nadaljevali po tej začrtani poti," je na novinarski konferenci v Kopru dejal Bregar, ki bo skušal nadgraditi začeto delo svoje predhodnice.

Uroš Bregar
Uroš Bregar FOTO: Damjan Žibert

"Časa za pripravo je malo, v teh štirih treningih pred prvo tekmo je težko pričakovati čudeže, naša pričakovanja pa so navzlic temu visoka. Hrvatice bomo skušali presenetiti, iz tekme v Umagu bomo vsekakor skušali potegniti največ, kar se da," je še dodal Bregar. "V športu se trenerji menjajo, vedno je bilo in bo tako. Uroš Bregar je kakovosten trener in ima veliko znanja, menim, da lahko prinese pozitivne spremembe v naši reprezentanci," je uvodoma dejala izkušena Nina Jeriček in dodala: "Nobena tekma v naši kvalifikacijski skupini ne bo lahka, tudi prva s Hrvaško ne. Lahko si same olajšamo delo, a le v primeru, da bo naš pristop v tekmo pravi, zbranost na najvišji ravni, hkrati pa se moramo držati sistema v naši igri."

Na evropsko prvenstvo se bodo poleg gostiteljice sklepnega turnirja iz Švedske uvrstile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste ter najboljša tretjeuvrščena reprezentanca iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin.

Seznam igralk:
- vratarke: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin in Amra Pandžić (vse Krim Mercator);
- krilne igralke: Neli Irman (Zagorje), Tamara Mavsar, Polona Barič (obe Krim Mercator) in Maja Zrnec (Göppingen);
- zunanje igralke: Teja Ferfolja (Mlinotest Ajdovščina), Ana Gros (Metz), Nina Jeriček, Maja Šon (obe Nimes), Ana Petrinja, Lina Krhlikar (obe Göppingen), Barbara Lazović (Vardar Skopje) in Tjaša Stanko (Zagorje);
- krožni napadalki: Sanja Gregorc (Vac) in Valentina Panger (Zagorje).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.