Drugi športi

Rokometaši še do druge zmage, tokrat so v manj napeti končnici padli gostitelji turnirja

Rio de Janeiro, 09. 08. 2016 23.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski rokometaši so se v drugem krogu olimpijskega turnirja zoperstavili Brazilcem, ki so na uvodni tekmi šokirali favorizirane Poljake. Varovanci selektorja Veselina Vujovića so proti gostiteljem iger odigrali odlično tekmo in obračun dobili s tremi goli razlike (31:28).

Uroš Zorman
Uroš Zorman FOTO: Damjan Žibert

Brazilski rokometaši so v uvodni tekmi skupine B olimpijskega turnirja z zmago proti Poljski, tretjeuvrščeni reprezentanci zadnjega svetovnega prvenstva, pripravili veliko presenečenje, medtem ko je bila zmaga Slovencev proti Egiptu pričakovana, vendar so do nje prišli šele 15 sekund pred koncem tekme, ko je bil uspešen Blaž Janc. Proti domačinom olimpijskih iger so izbranci Veselina Vujovića prikazali boljšo igro, bili ves čas v vodstvu, Brazilci pa so le dvakrat izenačili izid. Prvič pri izidu 1:1, drugi in zadnjič pri 4:4, kar je samo potrdilo slovensko premoč.

Če so slovenski rokometaši svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah začeli nervozno in se nikakor niso mogli razigrati, je bila njihova igra proti Brazilcem v prvih dvajsetih minutah na precej višji ravni. Na mestu organizatorja igre je tokrat pred kapetanom Urošem Zormanom prednost dobil Dean Bombač, z golom Darka Cingesarja pa je Slovenija v 6. minuti prvič povedla z dvema goloma prednosti (3:1). Domačini so štiri minute pozneje izid izenačili na 4:4, toda v naslednjih desetih minutah so Vujovićevi izbranci z odlično igro v obrambi ter domiselno igro v napadu prišli do petih golov prednosti. Za vodstvo z 10:5 je poskrbel Jure Dolenec. Čeprav sta danska sodnika po visokem vodstvu slovenske reprezentance izključila dva njena igralca, Blaža Blagotinška in Bombača, Brazilci tega niso izkoristili. Še več, v 22. minuti so po dveh zaporednih golih razpoloženega Bombača, ki se je vrnil v igro, zaostajali že za sedem golov (6:13). Po visokem vodstvu je slovenskim rokometašem nekoliko popustila zbranost, obramba ni bila več tako čvrsta, v napadu pa niso bili več tako učinkoviti. Z golom Thiagusa Dos Santosa so se jim Brazilci v 28. minuti približali na tri gole zaostanke (12:15), takšen pa je bil njihov zaostanek tudi ob odhodu na odmor.

Veselin Vujović je slovenske rokometaše popeljal še do druge zmage v Riu.
Veselin Vujović je slovenske rokometaše popeljal še do druge zmage v Riu. FOTO: Damjan Žibert

Drugi polčas so slovenski rokometaši začeli z goloma Uroša Zormana in Janca, kar jim je spet prineslo pet golov naskoka, hitronogi Janc pa je v 38. minuti zadel za 22:16. V vratih je bil zelo razpoložen Gorazd Škof, ki je ubranil nekaj močnih strelov brazilskih rokometašev (do konca tekme je zbral 12 obramb), tako ga je Jose Guilherme De Toledo, s sedmimi goli proti Poljski najboljši strelec svoje ekipe, premagal le enkrat. Podobno kot v prvem polčasu so se ob novem igralcu manj, izključen je bil Simon Razgor, domačini Slovencem spet približali na tri gole zaostanka. Gol za 23:26 je dosegel brazilski vratar Maik Dos Santos. V novih težavah se je slovenska izbrana vrsta znašla ob izključitvi Janca, v njihovih vratih se je "razbranil" 35-letni Maik Dos Santos, ki je imel največ zaslug, da je Leonardo Santos v protinapadu zadel prazna slovenska vrata in izid znižal na 26:28. Do konca tekme je bilo še osem minut, Vujović je vzel minuto odmora, po kateri so se njegovi izbranci le zbrali. Ko je tri minute pred koncem tekme po podaji Zormana s črte gol dosegel Matej Gaber, je bila tekma praktično odločena, saj je Slovenija povedla z 31:27. Do konca so Brazilci sicer za gol omilili svoj poraz, slovenski rokometaši pa so vknjižili še drugo zmago na olimpijskem turnirju in so vse bliže uvrstitvi v četrtfinale.

Izid:
Brazilija - Slovenija 28:31 (13:16)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maajde
10. 08. 2016 08.42
+11
Moderatorji! Zrihtajte nekaj, da bo vsaj pri športnoh dogodkih v času OI možno komentiranje v nočnem času. Tako lahko takoj čestitamo, pokomentiramo tako kot v tistem trenutku čutimo. Komentarji naslednji dan niso več zanimivi.....
MM?
10. 08. 2016 09.36
+6
Pred časom se je dalo, ampak sedaj "kao" zaradi neprimernih komentarjev marsikje zaklenejo. Ponekod pa vidiš "svašta" in o moderatorju ne duha ne sluha čez celi dan.
MaunelNeuer
10. 08. 2016 20.41
+1
Naturlich zaklenejo ker ne prenesejo resnice. kot je Plemeniti povedo: v Sloveniji je prepovedano povedat resnico
zeleleni
10. 08. 2016 08.16
+16
odlično le tako naprej SLOVENIJA
polimer
10. 08. 2016 11.08
+4
Proti Švedom pride prva prava tekma, kjer se bo videlo, kam lahko pridemo.
Viejo cabron
10. 08. 2016 08.05
+12
Ta zmaga je bila "nujna"!