Drugi športi

Hrvatje na krilih Mamića preko Špancev, Francozi v zaključku tekme strli Švede, Norvežani prvi polfinalisti SP

Pariz, Lille, Albertville, 24. 01. 2017 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./STA/N.A.
Komentarji
2

Naši južni sosedje so z minimalno prednostjo slavili proti Špancem (29:30), največ zadetkov je dosegel mladi Marko Mamić. Rokometaši Norveške kot prvi polfinalisti evropskega prvenstva v rokometu že v prvem polčasu do visoke prednosti proti Madžarom (31:28). Francozi so v zadnjih desetih minutah strli mlado ekipo Švedske (33:30).

Hrvatje so za gol razlike izločili reprezentanco Španije.
Hrvatje so za gol razlike izločili reprezentanco Španije. FOTO: AP

Poleg slovenske tekme v Parizu, so istočasno vstopnico za polfinale iskali še Španci in Hrvati v Montepllierju. Začetek je bil izenačen, tudi pretežni del prvega polčasa sta se ekipi menjavali v vodstvu oziroma si nista priborili večjega naskoka, ki bi omogočal mirno nadaljevanje. Ob koncu so bili Španci tisti, ki so lovili tekmece, a ne tudi ujeli; Hrvaška pa je z golom v zadnji sekundi polčasa še prišla na + 2 (17:15). Že v prvem polčasu sta svojo tekmo igrala Marko Mamić (8 golov) in Angel Fernandez (6).V odločilnem nadaljevanju je Hrvaška s tremi zaporednimi goli prišla že do lepe prednosti (21:16) v 35. minuti. A povsem zlahka ni šlo; Španija je izkoristila slabše nadaljevanje in dolg strelski post tekmecev ter v 53. minuti izenačila na 28:28. Odločilnega koraka pa nato ni zmogla, Hrvaška je spet povedla za dva, Španija je še znižala, za morebitni podaljšek pa je igralcem s Pirenejskega polotoka po zapravljenem zadnjem hrvaškem napadu zmanjkalo časa in končni izid je bil 30:29.Najboljša strelca svojih ekip sta izkupičku iz prvega dela v drugem dodala še po en gol, Mamić je končal pri devetih, Fernandez pri sedmih.

Reprezentanca Norveške je prvi polfinalist rokometnega svetovnega prvenstva v Franciji. V današnjem uvodnem četrtfinalu so Norvežani v Albertvillu premagali Madžarsko z 31:28 (17:10). Madžari so v osmini finala nekoliko presenetljivo premagali olimpijske prvake Dance, še enega koraka v boju za medalje pa nato niso zmogli. Norvežani so izjemno dobro začeli dvoboj in že v šesti minuti po golu Kristiana Bjornsena ušli na 6:1, začetni zaostanek pa so Madžari neuspešno naskakovalo ves prvi polčas. Ta se je končal s 17:10 za Norvežane. V nadaljevanju se je tekma odvijala v podobnem ritmu. V 45. minuti je bila razlika za razigrane Norvežane že + 10 (26:16) in jasno je bilo, da bodo Madžari zelo težko prišli do preobrata. Ob koncu so poraz sicer precej ublažili, ko so z delnim izidom 6:2 prišli do 25:30 tri minute pred koncem, dvomov o tem, kdo bo šel v boj za medalje, pa ni bilo. Na koncu je bilo na semaforju 28:31. Pri zmagovalcih je Espen Lie Hansen dosegel šest golov, po pet sta jih dodala še Robin Kent Sonnesen in Sander Sagosen. Pri Madžarih pa je bilo 11 golov Gaborja Csaszarja vseeno premalo za kaj več kot časten poraz. Norvežani se bodo v polfinalu pomerili z zmagovalcem dvoboja med Španijo in Hrvaško.

Domačini (na fotografiji Kentin Mahe) so imeli v četrtfinalnem spopadu s Švedi kar nekaj težav.
Domačini (na fotografiji Kentin Mahe) so imeli v četrtfinalnem spopadu s Švedi kar nekaj težav. FOTO: AP

Gostitelji prvenstva Francozi so na drugi četrtfinalni tekmi v Lillu premagali Švedsko s 33:30 (15:16). Francozi so v predtekmovanju prepričljivo premagali vse tekmece in osvojili prvo mesto v skupini, v osmini finala pa so brez večjih težav odpravili Islandce. Podobno prepričljivi so bili Švedi, po drugem mestu v predtekmovanju so v prvi izločilni fazi dobesedno odpihnili Beloruse. Torkov spopad Francije in Švedske je zato obetal izenačen boj in negotovost do konca. Bolje so začeli gostitelji in za gol ali dva vodili večji del prvega polčasa. Toda po 13:11 se je ustavilo, Švedi pa so zadeli trikrat zaporedoma in prišli do vodstva, Lukas Nilsson, ki je že v prvem polčasu dosegel pet golov, pa je poskrbel že za 16:14, preden so Francozi tik pred iztekom polčasa znižali na gol zaostanka. V začetku drugega dela so Francozi stopili na plin. Kentin Mahe je bil nerešljiva uganka za obrambo Švedske, sredi drugega dela pa se je tehtnica spet krepko nagnila na stran domače zasedbe, ki je na krilih navijačev na stadionu Pierra Mauroya v Lillu povedla s 23:20. A oddahniti so domači niso mogli, Švedi so se takoj vrnili, že nekaj minut zatem je bilo po zaslugi treh golov Jerryja Tollbringa 26:25 za Švede. Sledila je nova mini serija Francije, Nedim Remili je dosegel dva gola in šest minut pred koncem je bilo na semaforju 29:26. Švedi so nato poskušali vse, da bi se še enkrat približali, toda gol prvega zvezdnika domačih Nikole Karabatića za 32:29 minute pred koncem je že pomenil veliko slavje v Lillu. Pri Francozih je Mahe dvoboj končal pri devetih golih, Remili jih je dodal šest, za Švede pa je bil najbolj učinkovit Jim Gottfridsson s sedmimi, pri petih je ostal Lukas Nilsson.

Izidi četrtfinalnih tekem SP v rokometu:

Španija ‒ Hrvaška  29:30 (15:17)
Mamić 9 golov, Cindrić 5, Horvat 4, Musa in Duvnjak 3, Kontrec in Stepančić 2, Šebetić in Gojun 1

Norveška ‒ Madžarska 31:28 (17:10)
Hansen 6 golov, Sagosen in Tonnesen 5, Myrhol in Bjornsen 4; Csazsar 11, Banhidi 6

Francija ‒ Švedska 33:30 (15:16)
Mahe 9, Remili 6, Fabregas 5; Gottfridsson 7, L. Nilsson 5

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

random1
25. 01. 2017 17.49
+5
Vsa čast Hrvatom. Mislim da nihče ni pričakoval takšnega razpleta. Jaz sem upal da bojo zmagali Hrvati in res se je to zgodilo še enkrat vsa čast!
drimtim
24. 01. 2017 21.27
+9
vse po pričakovanjih,tudi slovenija lepo polni nemočna katarska vratarja.polfinale na dosegu roke.nevoščljivci se pa grizejo in le kaj si bodo sedaj izmislili ko so nemci izpadli.gremo slovenci,hej hej hej