Drugi športi

Roglič ob koncu izjemne sezone: Nimam besed. Preprosto se je zgodilo

Zagorje, 16. 10. 2019 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Primož Roglič je sezono končal kot prvi kolesar sveta in zmagovalec dirke po Španiji. Prav na uspehe s tritedenskih dirk je najbolj ponosen, izzivov za naslednje leto pa mu ne manjka. Glavna cilja bosta dirka po Franciji in olimpijske igre na Japonskem.

Več videovsebin
  • Pogovor s Primožem Rogličem ob sprejemu v Zagorju
    02:55
    Pogovor s Primožem Rogličem ob sprejemu v Zagorju
  • Iz 24UR: Rdeč sprejem za Rogliča
    02:31
    Iz 24UR: Rdeč sprejem za Rogliča

Devetindvajsetletni Zasavec je leto 2019 končal s 13 zmagami, od tega dvema na enodnevnih dirkah, na prvem mestu Mednarodne kolesarske zveze in kot najboljši na eni od treh tritedenskih dirk Vuelte, že spomladi je na dirki po Italiji s tretjim mestom Sloveniji prikolesaril premierne zmagovalne stopničke.

Med vsemi uspehi mu največ pomenijo dosežki s tritedenskih dirk, ne skriva Primož Roglič, a je najbolj od vsega ponosen na svojega sina, ki ga je s partnerico Loro dobil junija. "Postati oče je nekaj najlepšega, to je največja zmaga. Na športni strani imam ogromno vrhunskih rezultatov. Če sem lani pokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, to letos ni bilo presenečenje. Uspeh na tritedenskih dirkah mi bo ostal v najlepšem spominu."

Izvrstna sezona mu je na koncu prinesla prvo mesto na Ucijevi lestvici, tudi to je mejnik, ki ga pred Rogličem ni uspelo doseči še nobenemu Slovencu. Čeprav nekdanji smučarski skakalec ne da veliko na številke, ob tem dosežku ni ostal ravnodušen. "Nimam besed. Preprosto se je zgodilo. Moj glavni motiv je bil opraviti najboljše z vsako dirko. Šel sem dirko po dirko. Zdaj smo tu ob koncu sezone na prvem mestu lestvice," je povedal.

Primož Roglič je bil deležen sprejema v Zagorju.
Primož Roglič je bil deležen sprejema v Zagorju. FOTO: Damjan Žibert
Po zmagi na Vuelti se je za en teden preoblekel v zeleni dres slovenske reprezentance. Javnost je od njega pričakovala, da se bo vmešal v boj za medalje v posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu, a so bili utrujenost, premalo treninga na kronometrskem kolesu ter posledice padca v eni od etap za kaj takega preveč. A je hitro pokazal, da je ohranil vrhunsko pripravljenost s španskih cest ter ob koncu sezone dobil še dve enodnevni dirki v Italiji. S tem je naredil nov korak proti velikemu cilju – da postane kompleten kolesar z uspehi na vseh dirkah. "To je bil cilj, to želim – postati zelo dober na enodnevnih dirkah. So izjemno zanimive in privlačne tudi zame. Upam, da v prihodnosti zmagam kakšno od teh dirk," pravi Roglič, ki ima med največjimi dirkami posebej podčrtano dirko po Lombardiji.

Njegova nizozemska ekipa Jumbo-Visma je v tej sezoni z Rogličem na čelu naredila velik korak naprej in se utrdila med najboljšimi na svetu. Od nje se pričakuje, da bo v prihodnji sezoni na dirki po Franciji skušala z vrha sklatiti Ineos s Chrisom Froomom, Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Jumbo-Visma bo imela v prihodnji sezoni izjemno močno ekipo z Rogličem, Steven Kruijswijkom, Tomom Dumoulinom ter številnimi izjemnimi pomočniki. Moč ekipe je Roglič poudaril po vsakem svojem uspehu in strinja se, da je sam zrasel z Jumbo-Visma in ona z njim. "Fantje so bili izjemni. To se od nas pričakuje. In če smo najboljši, da to pokažemo vsak dan."

Roglič bo imel za sezono 2020 dva velika cilja: dirko po Franciji in olimpijske igre. Trase Toura, ki so jo predstavili v torek, še ni podrobno preučil. Z ekipo se bo kmalu usedel in dorekel podrobnosti nove sezone, ne skriva pa, da bi si želel dirkati za najvišja mesta na največji med dirkami.

Med velikimi Rogličevimi izziv v novi sezoni bo dirka po Franciji.
Med velikimi Rogličevimi izziv v novi sezoni bo dirka po Franciji. FOTO: Damjan Žibert
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrTakoNeki
17. 10. 2019 07.50
-1
...enkratno, čestitke...upam samo, da ne bo čez čas kdo mahal z kakšnim doping testom...
uporabnica1
16. 10. 2019 15.25
+2
Vse se ne bo dalo, ciljat zmago na Touru in OI, je nemogoče, samo 6 dni je časa za počitek, to bo premalo. Na OI lahko cilja na top rezultat samo Pogačar / Polanc, če ne nastopita na Touru.
Justiceiscoming81
16. 10. 2019 14.23
+6
Primož, kapo dol, res si izjemen.
emt8000
16. 10. 2019 14.15
+2
Lepi sprejem.
Lenika23
17. 10. 2019 11.23
... bi bil, če se ne bi politik Švagan ves čas slinil zraven.
Aliali
16. 10. 2019 13.56
+10
Bravo Šampion. Malo govori in zelo veliko naredi. Čestitke
METKA102
16. 10. 2019 13.40
+10
Res fejst fant. Da bi bilo le še veliko takih. Ni mu treba veliko besed, namesto besed govorijo njegova dejanja. Še veliko uspehov in zdravja mu želim.
ho?emVšolo
16. 10. 2019 12.40
+20
Ob vseh teh izjemnih dosežkih Primoža, nas tudi zato Slovence pogosteje povleče v športno udejstvovanje. Škoda le, da se še politiki ne zgledujejo po njegovi umirjenosti in skromnosti.
felix59 drugič
16. 10. 2019 12.28
+24
Čestitam , Roglič je edini na svetu , ki ima parkirano kolo na dimniku.
Lampsy8
16. 10. 2019 12.26
+23
Kaj naj rečem, Roglič hvala za veliko lepih trenutkov v tem letu. Navijali bomo zate tudi naslednje leto! Čestitam!
bmwgs
16. 10. 2019 12.18
+23
To je športnik malo govori veliko naredi , bravo , le tako naprej.
ho?emVšolo
16. 10. 2019 12.05
+21
Bravo! Pravi šampijon!